ROMA:   Mars, april og mai byr å mange fine dager på Spansketrappa, et av Romas mange populære samlingssteder. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
ROMA: Mars, april og mai byr å mange fine dager på Spansketrappa, et av Romas mange populære samlingssteder. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

Her nyter du vårsola på et av Romas livligste steder

Men spansketrappa er ikke spansk i det det hele tatt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Gjør som romerne i Roma. Nytt vårsola på Spansketrappa, et av de livligste stedene i Roma som ikke er spansk i det hele tatt.

Den har fått sitt navn etter den spanske ambassaden som ligger like i nærheten.

 PANTHEON:  I Roma kan turister bli bøtelagt for å spise ved nasjonale monumenter.  Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PANTHEON: I Roma kan turister bli bøtelagt for å spise ved nasjonale monumenter. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Våren er en god tid for å besøke Roma. Ikke er byen så het som midt på sommeren, hvor de smale gatene kan komme opp i nesten bakerovnstemperatur.

Ikke har alle middelhavscruiseturistene kommet - som ellers fyller opp hovedstadens historiske sentrum med turistflagg og endeløse køer.

På egne bein En god ting med Roma by er at det er lett å komme seg rundt i sentrum på beina. 

Å bygge metro på historisk grunn er ikke enkelt. Det er også mye trafikk i gatene. I Roma sier et ordtak at en romersk drosjesjåfør sitter sju år i bilkø i løpet av livet.

Nedenfor Spansketrappa ligger også den kjente tesalongen Babbington's. Herfra kan du rusle videre nedover de luksuriøse handlegatene via Bourgogna og via Frattini for litt eksklusiv vindusshopping.

Mange av Romas historiske severdigheter kan oppleves på en dags vandring i sentrum. Piazza Navona, med Berninis berømte fontene, Fontana dei Quatro Fiumi, de fire elvenes fontene.

Og Pantheon, alle guders tempel som skal være laget av keiser Hadrian.

Midt mellom alt dette ligger det mer ukjente nasjonale pastamuseet, Museo Nasjonale delle Paste Alimentari, som viser fram hvor mange pastatyper italienerne kan lage.

Restaurering Trevifontenen er det ikoniske stedet for å fotografere og bli fotografert i Roma. Men den er fremdeles under renovering og det er ikke så mye å se ennå.

Men folk køer fremdeles foran fontenen for å få noen glimt av Nicolo Salvi vannfestskulpturer. Restaureringen skal ikke være ferdig før neste år.

Herfra er det heller ikke langt å gå  til Campo dei Fiori. Et stort blomster- og matmarked med trivelige barer og spisesteder.

Over Tiberen En kveld i Roma kan gjerne avsluttes i Trastevere. Kjent for bra uteliv, rimelig shopping, gode pizzarestauranter og færre turister enn i byens historiske sentrum.

 GATEIS:  Å spise is på gaten er noe alle romere gjør. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
GATEIS: Å spise is på gaten er noe alle romere gjør. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Neste dag er det kanskje på tide med en hel dag i Vatikanet, men det er en annen stat.

Unngå påskeuka om du planlegger en Roma-tur i vår. Da er Roma for romerne og det er fullt overalt.