Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her oppdaterer Rigmor Facebook i 12000 fots høyde

Testet Norwegians trådløse flynett.

(Dagbladet): Nå kan du surfe trådløst ombord på fly fra Norwegian.

Som det første flyselskap i Europa og det andre i verden, ifølge Norwegians direktør for IT og forretningsutvikling, Hans-Petter Aanby.

Så langt har to av flyene trådløst nettverk om bord. Før sommeren skal elleve fly kunne tilby trådløst nett til passasjerene, og før jul 21 fly av en flåte på totalt 60:

- I 2012 skal alle flyene ha trådløst nett ombord, sier IT-direktøren.

Tidseffektivt Tirsdag var det offisiell trådløs åpning 12000 fot over bakken, og det var fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud som trykket på på-knappen.

- Mange bruker mye tid om bord på fly. Nå får man muligheten til å bruke den tiden effektivt, sier hun.

Kort tid etter at det trådløse nettet ble skrudd på, var Aasrud selv rask med å teste:

- Jeg gikk rett inn på Facebook og la ut et bilde, sier hun.

EFFEKTIVT: Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, sier hun får en mer effektiv arbeidshverdag når hun kan svare på e-post mens hun er ute og flyr. Som ansvarlig for regjeringens internettpolitikk, satte hun pris på at det var et norsk selskap som var først ut i Europa. Foto: Petter Løken
EFFEKTIVT: Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, sier hun får en mer effektiv arbeidshverdag når hun kan svare på e-post mens hun er ute og flyr. Som ansvarlig for regjeringens internettpolitikk, satte hun pris på at det var et norsk selskap som var først ut i Europa. Foto: Petter Løken Vis mer

Til daglig vil det imidlertid være muligheten til å få unna e-post når hun er ute å flyr som gir størst gevinst, mener fornyingsministeren.

Foreløpig gratis Kapasiteten inn til hvert fly er på åtte gigabyte, og tilbudet er gratis en stund framover.

Dersom selskapet begynner å ta betalt for tjenesten, vil det aldri bli dyrere enn hva det koster i wi-fi-soner på bakken.

Når man booker billetter hos Norwegian vil avganger med trådløsttilbudet være merket med wi-fi. Billettprisen vil være den samme på fly med og uten nettilgang.

Om Norwegian ser at tilbudet blir populært, og at avganger med trådløst tilbud blir booket raskere enn avganger uten:

- Da vil det fortsette å være gratis, bekrefter Aanby. 

Lad på forhånd Du må lade PC-en, Ipaden, eller mobilen før du går ombord. Noen ladestasjon tilbys ikke.

- Nei, men en Ipad holder i to dager, en telefon i et døgn, og en tradisjonell PC holder i tre-fire timer på batteri, mener Aanby.

Flysikkerheten påvirkes ikke, hevder direktøren.

FRA SATELLIT: Mottakeren for signalene sitter på taket. Foto: Petter Løken
FRA SATELLIT: Mottakeren for signalene sitter på taket. Foto: Petter Løken Vis mer

- Vi har testet i over to år at nettet ikke påvirker instrumentene ombord, sier han.
 
Systemet er også sertifisert av internasjonale luftfartsmyndigheter og godkjent av Post- og teletilsynet.

Etter at det ble oppdaget bombepakker i to fly fra Jemen til USA sist høst, gikk sikkerhetseksperter ut og advarte om at trådløse nett om bord på fly kan utnyttes av terrorister i framtidige aksjoner.

Aanby mener dette er en problemstilling myndighetene har vært klar over. Å utføre denne type terrorhandlinger kan man gjøre på mange andre måter, og det vil ikke bli noe mindre sikkert å fly når selskapet nå innfører trådløst nettverk, sier han.

SAS kommer etter Aanby mener det trådløse tilbudet gir selskapet et stort konkurransefortrinn.

- Folk er vant til å være på nett. Nå kan man få gjort ferdig mye arbeid til og fra møter mens man sitter på flyet, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Kenneth W. Vikse i konkurrenten SAS, sier til Dagbladet at det er vanskelig å spå om Norwegian faktisk får et konkurransefortinn:

- Det handler først og fremst om hvor bra denne tjenesten blir, og ikke minst om hva den kommer til å koste.

I høst varslet SAS at selskapet ville tilby trådløst nett om bord på sine fly fra 1. april 2011. Dette er nå utsatt, bekrefter kommunikasjonsdirektøren.

FØRST I EUROPA: - Jeg tror vi setter standarden. Vi er nummer to i verden, kun South West er før oss, sier Norwegians direktør for IT og forretningsutvikling, Hans-Petter Aanby. Foto: Petter Løken
FØRST I EUROPA: - Jeg tror vi setter standarden. Vi er nummer to i verden, kun South West er før oss, sier Norwegians direktør for IT og forretningsutvikling, Hans-Petter Aanby. Foto: Petter Løken Vis mer

Vikse kan i dag ikke gi spesifikk dato for når SAS vil få trådløse nett om bord på sine fly, bortsett fra at åtte fly i den norske flåten vil få trådløst nett i løpet av 2011.

Selskapet har ikke besluttet om tjenesten kommer til å koste noe.

SAS har så langt tenkt at det trådløse tilbudet først og fremst vil være en tjeneste forretningsreisende kommer til å benytte seg av, forklarer kommunikasjonsdirektøren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling