EGYPT: Kairo og Det egyptiske museum og attraksjoner som gullsarkofagen til Tutankhamon ligger i frarådet område, ifølge UDs reiseråd. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
EGYPT: Kairo og Det egyptiske museum og attraksjoner som gullsarkofagen til Tutankhamon ligger i frarådet område, ifølge UDs reiseråd. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Her rådes du ikke til å legge ferien

Bare noen steder i Egypt er trygge.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Afganistan, Syria, Irak, Libya og Ukraina står selvfølgelig på listen over land som Utenriksdepartementet fraråder oss å reise til.

Har du planlagt å reise til Egypt, er det greit å vite at det bare er turistområdene på vestsiden av Rødehavet, samt Hurgada, Luxor og Aswan, foruten transitt på flyplassen i Kairo, som regnes som trygge områder.

Resten av Egypt bør unngås, om vi skal følge reiserådene.

I Israel regnes området langs Gaza og langs Vestbredden som utrygge.

Thailand har fire provinser UD vil at vi skal holde oss unna.

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i delstatene Jammu og Kashmir i India.

Unngå Fukushima Det foreligger også reiseråd for Japan.

Her er det ett råd, det om å holde seg langt unna kjernekraftanlegget Fukushima Daiich.

En tur innom UDs landsider er en god rutine i forbindelse med en sjekk om du er reiseklar.

Forsikring Uansett, hvis du har planer om å ta deg en utenlandsferie eller to, så vil det alltid være flere land du bør unngå.

THAILAND: Longtailbåtene utenfor Krabi er en sikker vinner hos turistene, og her er du er langt unna de urolige provinsene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
THAILAND: Longtailbåtene utenfor Krabi er en sikker vinner hos turistene, og her er du er langt unna de urolige provinsene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Noen av landene er så farlige at  vanlig reiseforsikring ikke gjelder.

Må du dra på jobb til et av landene som er listet som krigsområde, da må du sjekke om bedriften eller etaten du jobber i har tegnet krigsforsikring for deg.

Sjekk UDs landsider For å få oversikten over land som du helst bør holde deg unna, sjekker du UDs landsider.

Her kan du gå inn på det enkelte land og finne mye nyttig informasjon. Sjekk spesielt under «sikkerhet» og «helse og sikkerhet».

I skrivende stund har norske UD 43 land på sin side for «Offisielle Reiseråd», mens USA har 37 land på sin side.

Forskjellige land vurderer ulikt, og om du er ekstra engstelig kan det være en idé å sjekke alle landene som UD lenker til.

Gode råd Det finnes to hovedtyper offisielle reiseråd: Utenriksdepartementets reiseråd, og norske helsemyndigheters helsefaglige råd til reisende.

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

Landsiden har en egen funksjon for registrering av reiser.

Dette er en frivillig service, også for reiser til farlige områder, men kan være nyttig.

EGYPT: Dronningenes dal utenfor Luxor, hvor den store massakren skjedde høsten 1997, regnes nå som sikkert av UD. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
EGYPT: Dronningenes dal utenfor Luxor, hvor den store massakren skjedde høsten 1997, regnes nå som sikkert av UD. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Om det inntrer en naturkatastrofer eller andre hendelser, vil UD gjerne å vite om det befinner seg noen med norsk pass i området som er rammet.

Vaksiner og helseråd På siden til folkehelseinstituttet finner vi reiseråd. Disse er omfattende og inkluderer råd om vaksinasjon og fornuftig atferd for å redusere risikoen for smitte på reise.

Er du eller dine barn vaksinert etter 1995, kan du logge deg på mine vaksiner med bank-id og få full oversikt over hvilke vaksiner du har.

For manuell etterregistrering av vaksiner må du sende inn utskrift fra journal eller kopi av vaksinasjonskort.

Aktuelle reisevaksiner har egen side som oppdateres ved nye utbrudd.