Her ser du hvilke lyspærer du bør bruke

Sjekk pris og levetid.

(Dagbladet): Vi må bare innse at de gamle glødepærene snart er på historiens skraphaug. Dermed er også begrepet «watt» like foreldet.

- Nå er det i stedet «lumen», forkortet til «lm», vi må lære oss når vi skal se hvor mye lys vi får fra ei pære, sier Preben Sandborg Røe, informasjonsrådgiver i energiselskapet EB.

Vis mer

En del produsenter er foreløpig så greie å oppgi både watt og lumen på pakningene. Det finnes heldigvis også omregningstabeller (se under) for oss som har litt tungt for det.

Downlights Du er kanskje blant de mange som har spoter og downlights med halogenpærer? Da burde du kanskje tenke på å bytte dem med LED neste gang de ryker.

Ei LED-pære varer like lenge som ti halogenpærer, men koster bare ca. tre ganger så mye - og prisene synker stadig.

VINNEREN: LED-pærene vil ta over mye av markedet om ganske få år, og spare oss for mye av pengene vi i dag bruker på belysning, mener ekspertene.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
VINNEREN: LED-pærene vil ta over mye av markedet om ganske få år, og spare oss for mye av pengene vi i dag bruker på belysning, mener ekspertene. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

I tillegg bruker LED-pærene bare rundt en tiendedel av den strømmen ei halogenpære trekker.

Et regneeksempel viser forskjellen tydelig:

DE TRE SOKKELTYPENE: Fra venstre: Pinnesokkel GU 5,3, skrusokkel E-27 og bajonettsokkel GU-10. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
DE TRE SOKKELTYPENE: Fra venstre: Pinnesokkel GU 5,3, skrusokkel E-27 og bajonettsokkel GU-10. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

Med 40 pærer og fire timers daglig bruk vil årsforbruket for Halogen 35 W være 4701 kr, for Halogen Eco 28 (= 35 W) 3486 kr, mens LED 4 W (= 35 W) bare koster 677 kr. (Kilde: EB)

Fases ut
En annen god grunn til å tenke LED eller sparepære er at mange av halogenpærene snart forsvinner.

SPAREPÆRER: Også sparepærene er kommet med vanlig pæreform til bruk innendørs. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
SPAREPÆRER: Også sparepærene er kommet med vanlig pæreform til bruk innendørs. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

- EU har vedtatt å fase ut de minst energieffektive halogenpærene fram til 1. september 2016. De mest effektive typene vil nok likevel overleve. Men de vi bruker mest, 230 volt med «bajonettsokkelen» GU-10, vil seinest forsvinne i 2016, sier fagsjef Erlend Lilellien i kunnskapssenteret Lyskultur.

Vinneren
Da blir i hvert fall valget for oss forbrukere enklere: sparepære eller LED.

Informasjonsrådgiver Preben Sandborg Røe er ikke i tvil om hvilken pære som vil stå igjen som vinner:

- LED-pærene har en overlegen levetid. De gir nå også omtrent like behagelig lys som vi er vant til fra glødepærene. Jeg er derfor sikker på at om ganske få år vil vi i hovedsak bruke LED-pærer.

Sivilingeniør og konsulent Pål J. Larsen i Norconsult er også optimist på LED-pærenes vegne:

- I 2020 tror jeg de vil ha tatt 70 prosent av markedet for innebelysning, sier han til Dagbladet.

- Det er en utvikling vi også er glad for. Som energiselskap er vi opptatt av at vi forvalter samfunnets ressurser, og dermed er strømsparing også viktig for oss, sier Preben Sandborg Røe i EB.