KLART FOR PØLSEFEST: Det er stor forskjell i saltinnhold, men det viktigste er kanskje hva du spiser til lompa. Foto: ERIK HELGENESET
KLART FOR PØLSEFEST: Det er stor forskjell i saltinnhold, men det viktigste er kanskje hva du spiser til lompa. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Her ser du hvilke potetlomper som er sunnest

Men viktigst er det kanskje hva du spiser til lompa.

(Bramat.no): Hele 70-85 % av lompene er potet, resten er hovedsakelig mel og salt.

Dette påvirker næringsinnholdet, men viktigst er det kanskje hva du spiser til lompa.

Lomper spises gjerne med pølser eller rakfisk. Begge har større betydning for kalori-, protein- og fettinnholdet i måltidet enn selve lompa, som stort sett inneholder karbohydrater fra stivelse.

Mens rakfisken øker næringsverdien i måltidet pga. sunne fettsyrer, kan valg av type pølse føre til et måltid med dårligere fettsammensetning.

Poteten bidrar med et nyttig mineral Poteter er ikke bare stivelse, de inneholder også protein, vitaminer og mineraler.

Poteter er utgangspunktet en kilde til vitamin C, men varmebehandling gjør at det meste av vitamin C-innholdet ødelegges.

Derimot bevarer poteten sitt innhold av kalium, som er et mineral som virker blodtrykksenkende.

Innholdet av kalium er høyere i potet enn i både siktet hvetemel og rugmel. Den gunstige effekten av kalium synker desto mer salt produktet er tilsatt.

Vinningen går definitivt opp spinningen når du spiser lompa med en salt pølse.

Best med fullkornhvete Få produsenter bruker fullkornhvete i produktene sine, dvs. de fleste deklarerer bare hvetemel og rugmel.

Dette er trolig siktet mel. Siktet mel inneholder mindre fiber, B-vitaminer, jern og andre mineraler enn fullkorn og sammalt.

Det er også en fordel om lompa inneholder rug.

Siktet rugmel inneholder dobbelt så mye fiber som siktet hvetemel, men det er for øvrig små nyanser i forskjell mellom siktet hvete og rug.

Dette er har vi testet I denne testen har vi sett på et utvalg potetlomper som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene har vi sett på hvor mye protein, salt, fiberrike ingredienser og potet de inneholder.

Mengden protein, fiberrike ingredienser og potet trekker opp, mens saltinnholdet trekker ned. Vi har valgt å trekke opp på potet, siden dette er hovedråvaren i produktet.

Siden vi ikke har fiberinnholdet på produktene, har vi valgt å gi ekstra poeng for produsenter som har brukt fullkorn eller tilsatt spesielle fiberrike ingredienser.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold, dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Lomper Testens laveste saltinnhold. Nest mest potet, men kommer dårligere ut på protein. Karakter: Produsent: X-tra, Coop Norge Handel Speltlomper Testens høyeste protein- og saltinnhold. Bra innhold av potet. Ekstrapoeng for fiberrike ingredienser. Karakter: Produsent: Ola-lompa AS Lomper Nest høyeste potetinnhold, lavt på salt og greit innhold av protein. Karakter: Produsent: Buer AS Langlomper Nest høyeste potetinnhold, lavt på salt og greit innhold av protein. Karakter: Produsent: Buer AS Speltlomper Bra innhold av potet og salt. Kommer dårlig ut på protein. Karakter: Produsent: Buer AS First price lomper Testens høyeste innhold av potet og lavest på protein. Middels saltinnhold. Karakter: Produsent: Unil AS Lomper Testens høyeste innhold av potet. Middels på protein. Kommer dårlig ut på salt. Karakter: Produsent: Aulie Lompebakeri AS Store lomper Testens høyeste innhold av potet. Middels på protein. Kommer dårlig ut på salt. Karakter: Produsent: Aulie Lompebakeri AS Speltlomper Testens høyeste innhold av potet og får ekstrapoeng for fiberrik ingrediens. Kommer dårlig ut på protein og salt. Karakter: Produsent: Aulie Lompebakeri AS Viking-lomper Testens høyeste saltinnhold, men bra innhold av potet. Middels på protein. Karakter: Produsent: Ola-lompa AS Store lomper Testens høyeste saltinnhold, men bra innhold av potet. Middels på protein. Karakter: Produsent: Ola-lompa AS Speltlomper Testens laveste potetinnhold. Kommer bra ut på salt, men gjør det dårlig på protein. Karakter: Produsent: Finstad Lomper AS Pølselomper Testens laveste proteininnhold og nest minst potet. Kommer bra ut på salt. Karakter: Produsent: Finstad Lomper AS Lomper Testens laveste proteininnhold og nest minst potet. Kommer bra ut på salt. Karakter: Produsent: Finstad Lomper AS Les mer på Bramat.no:
Så mange kalorier trenger du
Økt forbrenning av chili?
Melk øker muskelmassen etter trening