Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her ser du solas første stråler flomme inn over sanddynene

- Det er som å seile uten bølger.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Sola har akkurat stått opp over ørkenen. Men vi er allerede 1000 meter over sanddynene i en luftballong på vei over Namibørkenen.

I en luftballong tusen meter over Namibiørkenen ser vi solas første stråler flomme over de enorme sanddynene.

- Dette er helt utrolig, sier Ruth Helbling (60).

GULL I MUNNEN: Ballongsafariene starter som regel rett før soloppgang for å få oppleve den vakreste delen av turen. Foto: ELIN HANSSON
MAGISK: Å sveve over ørkenen i Namibia i luftballong er som å seile uten bølger. Foto: ELIN HANSSON
FROKOST: Turistene kommer til dekket bord med hvite linduker midt i ørkenen etter ballongsafarien. Foto: ELIN HANSSON
BURSDAG: Ruth Helbling feiret 60-årsdagen med ballongferd over Namibørkenen. Foto: ELIN HANSSON
ROYALT: Champagnefrokost er ikke hverdagskost, selv på luksusferie i Namibia. Foto: ELIN HANSSON
VINDRETNING: Pilot Almeida kaster sand opp i lufta for å sjekke retningen ballongen kommer til å fly før de tar av. Foto: ELIN HANSSON
BALLONGFERD: I en luftballong tusen meter over Namibørkenen kan du se solas første stråler flomme over de enorme sanddynene. Foto: ELIN HANSSON
PILOT: Henrique John Vanyenga Figueiredo de Almeida (30) er den første afrikanske ballongpiloten sør for Sahara. Foto: ELIN HANSSON
FYRER OPP: Ballongen må fylles med varm luft før den kan reises opp. Foto: ELIN HANSSON
NAMIBIAS MATTERHORN: Spitzkoppe er Namibias nest høyeste fjell, og blir kalt Namibias Matterhorn. Foto: ELIN HANSSON
SPITZKOPPE: Utsikten fra Spitzkoppe, Namibias nest høyeste fjell som blir kalt Namibias Matterhorn. Foto: ELIN HANSSON
FØLGER VINDEN: Ballongen følger vindens hastighet, så det er aldri kaldt oppe i kurven. Foto: ELIN HANSSON
PILOT: Henrique John Vanyenga Figueiredo de Almeida (30) er den første afrikanske ballongpiloten sør for Sahara. Foto: ELIN HANSSON
BALLONGFERD: I en luftballong tusen meter over Namibørkenen kan du se solas første stråler flomme over de enorme sanddynene. Foto: ELIN HANSSON
DØDENS DAL: Dødens dal, Dead Vlei, en død innsjø midt i Namibørkenen. Foto: ELIN HANSSON

Hun har tatt med seg ektemannen, datteren og svigersønnen fra Sveits for å oppleve Namibia. I dag feirer hun 60 år og kunne ikke tenke seg en bedre måte å tilbringe bursdagen på enn svevende i lufta en kilometer over bakken.

De tolv andre turistene i ballongen er fra England, Frankrike, Sør-Afrika og Russland.

Verdenskjent Namibia ble verdenskjent som varmluftsballongenes Mekka, da årets verdensmesterskap ble arrangert i Sossusvlei.

Den lille byen 330 kilometer fra hovedstaden Windhoek er kjent for stabilt vær med lite vind, den beste oppskriften på en vellykket ballongferd.

Som turist kan du velge alt fra en svipptur om morgenen til flere dagers reise med den luftige farkosten.

GULL I MUNNEN: Ballongsafariene starter som regel rett før soloppgang, da får du oppleve den vakreste delen av turen. Foto: ELIN HANSSON
GULL I MUNNEN: Ballongsafariene starter som regel rett før soloppgang, da får du oppleve den vakreste delen av turen. Foto: ELIN HANSSON Vis mer

- Det er en ekstremt behagelig måte å reise på, sier piloten Henrique John Vanyenga Figueiredo de Almeida (30).

Han er den første afrikanske ballongpiloten sør for Sahara og kunne ikke tenke seg en annen jobb.

Seile uten bølger Ballongen følger vindens hastighet så det er aldri kaldt oppe i kurven.

John justerer høyden mellom 1000 meter til et par meter over bakken, slik at du får sett naturen og samtidig komme tett på fauna og fjell.

- Det er som å seile - uten bølger. Virkelig helt utrolig. Jeg hadde trodd det kom til å være mye mer bevegelse og vind. Men dette er helt magisk, sier Simon Helbling (27).

Safari For de fleste dukker ordet safari opp bare ved tanken på Afrika. Store firhjulstrekkere i karavane over savannen om dagen og leirbål med løvehyl i bakgrunnen til kvelds.

FØLGER VINDEN: Ballongen følger vindens hastighet, så det er aldri kaldt oppe i kurven. Foto: ELIN HANSSON
FØLGER VINDEN: Ballongen følger vindens hastighet, så det er aldri kaldt oppe i kurven. Foto: ELIN HANSSON Vis mer

Hull i myggnettingen og punkterte dekk kan imidlertid lett sette en stopper for eventyret. I Namibia er det ingen fare for malaria, ettersom landet for det meste består av ørken og er nesten myggfritt.

Du kan også velge forskjellige reisemåter: leie bil og kjøre, bussturer, eller du kan fly med egen pilot fra destinasjon til destinasjon. Landet er stabilt økonomisk og sikkert å reise i etter frigjøringen i 1990.

«Mitt Afrika» - Vi har vært i Namibia i ei uke og reist med fly fra Windhoek til Etosha og videre fra Etosha til Sossusvlei. Deretter reiser vi til Swakopmund for å avslutte ferien, sier Miranda Helbling (26).

Hun legger ikke skjul på at de har valgt den dekadente løsningen som koster litt mer, men er vesentlig enklere.

Ballongsafarien ved soloppgang koster den nette sum av 3000 kroner og varer en time.

Etter halvannen time med intens fotografering og to landinger i ørkenen, er det klart for frokost. Bakkemannskapet har arrangert frokost à la «Mitt Afrika», med hvite duker og champagne midt i ørkenen.

Kan turisme Etter tips fra ektemannen har pilot John skaffet til veie en sjokoladekake og stemmer opp til bursdagssang for Ruth.

- Namibia er et av de mest servicemindede stedene jeg har vært i Afrika. Det er tydelig at de kan turisme her, sier Jan Helbling (60).

Han har rett i at turismen er viktig i Namibia, det er den tredje største næringen etter gruvedrift på diamanter og edelmetaller, og landbruk.

Økt interesse - Vi har drevet med luftballongsafarier i over 20 år, men særlig de siste ti årene har interessen fra vestlige turister eksplodert, forteller piloten.

Han har selv jobbet som luftballongpilot de siste fem årene, og mener det har vært en betydelig økning fra han startet til i dag.

FYRER OPP: Ballongen må fylles med varm luft før den kan reises opp. Foto: ELIN HANSSON
FYRER OPP: Ballongen må fylles med varm luft før den kan reises opp. Foto: ELIN HANSSON Vis mer

- Jeg forstår fullt ut at det blir mer og mer populært å reise til Namibia. Etter denne lufteturen kommer jeg til å anbefale alle vennene mine å reise hit, sier Ruth og heiser champagneglasset til en skål.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media