LUKSUS: Når du står utenfor Le Meridien Bristol i Warszawa, er du ikke i tvil om at hotellet er av ypperste klasse. Foto: EIVIND PEDERSEN
LUKSUS: Når du står utenfor Le Meridien Bristol i Warszawa, er du ikke i tvil om at hotellet er av ypperste klasse. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Her skjemmer du deg bort med luksus til spottpris

Prisvekst i hele verden - stor oversikt over hotellkuppene.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Hotellprisene i de 50 mest populære byene i Europa har steget med 16 prosent på en måned.

Gjennomsnittsprisen for et europeisk hotellrom er nå 972 kroner pr. natt, ifølge en fersk undersøkelse fra nettstedet trivago.no.

Prisene er registrert gjennom over en million daglige søk hos mer enn ti bookingpartnere, inkludert gigantene hotels.com og booking.com.

Billige hovedsteder Her er to gode forslag som gir valuta for pengene:

1. Dra til Aten. Hotellprisene i den greske hovedstaden har sunket med en femtedel på ett år. Nå er snittprisen 643 kroner pr. natt.

2. Reis til Warszawa. Byen er den eneste av de europeiske hovedstedene der gjennomsnittlig pris på et femstjerners hotell ligger under tusenlappen.

Skjem deg bort I Warszawa er prisen på femstjerners kun 877 kroner pr. natt, mens du i Paris må punge ut med 3819 kroner i snitt for samme standard.

GAMMELT: Interiøret i Cafè Bristol er så å si uforandret siden den gangen Edvard Grieg spiste lunsj her. Foto: EIVIND PEDERSEN
GAMMELT: Interiøret i Cafè Bristol er så å si uforandret siden den gangen Edvard Grieg spiste lunsj her. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Ærverdige Le Meridien Bristol i Warszawa er et av hotellene der du kan skjemme deg bort til spottpris.

Du er i godt selskap, for her har det vært nordmenn før deg. Både Edvard Grieg, Aha-gutta og selveste kronprins Haakon har tatt inn på det stilige hotellet, som ligger vegg-i-vegg med presidentpalasset.

På hotellets «wall of fame» står navnene på kjendiser som har vært innom. Og det er de fleste, fra John F. Kennedy og Charles de Gaulle, til Bill Gates, Dalai Lama og Bruce Springsteen, for å nevne noen ganske få.

Ny glans Luksushotellet ble bygget i 1899/1900. I en periode var hotellet forbeholdt utenlandske gjester. Etter omfattende renovering, ble det gjenåpnet i april 1993 av selveste eksstatsminister Margaret Thatcher.

Le Maridien Bristol er et landemerke i Warszawa. Det formelig lyser gammeldags luksus fra det spesielle bygget.

Innendørs er det like stilig. Restauranten har Michelin-stjerne - og i Cafè Bristol serveres polske småretter, slik det alltid er blitt gjort.

711 kroner Prismessig slipper du greit unna. Et prissøk for to netter i weekenden med innsjekk 12. oktober, gir deg en pris på 711 kroner pr. natt i standard dobbeltrom.

Hotellets største suite er Paderewski-suiten, oppkalt etter komponisten og statsministeren, som også hadde en finger med i byggingen av hotellet.

Prisvekst Du kan altså fortsatt få billig luksus. Selv om veksten er minst i Europa, øker prisene i alle deler av verden.

LUKSUS: Når du står foran Le Meridien Bristol i Warszawa, er du ikke i tvil om at hotellet er av ypperste klasse. Foto: EIVIND PEDERSEN
LUKSUS: Når du står foran Le Meridien Bristol i Warszawa, er du ikke i tvil om at hotellet er av ypperste klasse. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Spesielt i USA er hotellprisene i ferd med å øke ganske ettertrykkelig.

Allerede i første halvår i år kom de første tegnene på økningen i hotellprisene. Da økte hotellprisindeksen fra hotels.com for første gang på fem år.

Likevel er prisene fortsatt på 2005-nivå, noe som viser hvordan de økonomiske nedgangstidene har presset hotellbransjen i kne.

Billigere I Norge ligger hotellene i Bergen på pristoppen. Likevel har prisene falt hele 11 prosent siden september i fjor. Et gjennomsnittlig værelse koster nå 1440 kroner.

Stavanger følger tett bak med et snitt på 1345 kroner, mens Oslo-hotellene forlanger 1308 kroner pr. natt.

I Skandinavia er Stockholm verstingen med en snittpris på 1462 kroner, noe som er en økning på 12 prosent i løpet av ett år.

Store variasjoner I Europa er det store variasjoner.

Den aller dyreste byen i Europa er uten tvil Venezia. I gondolbyen må du virkelig grave dypt i lommeboka dersom du planlegger romantiske dager.

KJENTFOLK: Hotellets «wall of fame» avslører noen av kjendisene som har overnattet på Le Meridien Bristol i Warszawa. Foto: EIVIND PEDERSEN
KJENTFOLK: Hotellets «wall of fame» avslører noen av kjendisene som har overnattet på Le Meridien Bristol i Warszawa. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Det koster nesten 2000 kroner natta å sove langs kanalene, som er hele 41 prosent prisoppgang på en eneste måned.

I tillegg er Venezias hoteller beryktet for jevnt over å ha svært små værelser.

Øl-hopp Milano er en annen versting. Siden august har hotellene skrudd opp prisen med ikke mindre enn 57 prosent.

Også i tyske byer er det dyrt å sove.

Snart er det ølfest i München og der viser hotellprisindeksen en økning på 52 prosent, mens Frankfurt og Berlin har økt med henholdsvis 54 og 47 prosent, sammenliknet med forrige måned.

Reis østover Skal du spare penger, så er det bare én ting å gjøre. Reis østover. I flere østeuropeiske land er hotellprisene satt ned.

I rumenske Bucuresti koster en hotellnatt bare 534 kroner i gjennomsnitt. Tilsvarende pris i Budapest er 643 kroner.

I den latviske hovedstaden Riga kan du kombinere en velpleiende spaweekend med gode hotellopplevelser. Her sank prisene med 10 prosent fra fjoråret.

Spanske gleder Andre gode hotelltilbud finner du i de spanske storbyene Madrid og Barcelona.

Den spanske hovedstaden melder om 5 prosent billigere hoteller i september, mens prisene i Barcelona er redusert med 20 prosent på én måned.

Også i Portugals hovedstad er prisene nedadgående.

Hotellene i Lisboa solgte værelser 14 prosent billigere i september enn i august.