LUFTIG: Brødrene Prces restaurant. Foto: TINE FALTIN
LUFTIG: Brødrene Prces restaurant. Foto: TINE FALTINVis mer

Her spiser du best i Tivoli

Piratskip eller middag på romantisk kro? Vi viser vei til mat og drikke i Tivoli-jungelen.

Fart, spenning, frydefulle hvin og litt barnegråt innimellom. Slik er bildet av Tivoli for mange av oss. Men Tivoli er mer. Et enormt utvalg av spisesteder, for eksempel.

- Mange kommer hit bare for å spise, sier Simon Verheij, kommunikasjonsansvarlig for mat og drikke i forlystelsesparken som har holdt det gående siden 1843.

Tivoli holder stand som Danmarks største attraksjon. 4,7 millioner gjester var innom i fjor, en økning på 200 000 fra året før. Parken er stadig i endring, også på mat-og drikkesiden.

Lyst til å se hva de kongelige danske spiste før i tida? Dette slottet har åpnet festkjøkkenet sitt for publikum.

Nytt av året er blant annet en amerikansk diner i regi av de kjente kokkebrødrene Price. Fra før har Tivoli egenproduksjon av urter, mikrobryggeri og økologisk bakeri.

Danskene ligger langt framme i matveien. Her er andre nye matattraksjoner i København.

Neste år kommer «food court» og sushirestaurant.

Raus og blid

Enten du kommer med vennegjengen, jobben, familien eller kjæresten, finnes det spisesteder som passer situasjonen. Du må bare vite om dem. Det er lett å gå seg vill i det enorme tiludet av restauranter, kafeer, barer og matutsalg.

Noen av stedene ligger dessuten bortgjemt. Enkelte er skjulte perler med en helt annen stemning enn resten av parken.

Du skulle for eksempel ikke tro at Nimbs Vinotek eller idylliske Færgekroen var en del av en forlystelsespark. Eller at Søkafeen bak sin litt slitne fasade hadde en så deilig uteservering.

Dejlig å være norsk Nimb-navnet finner du mange steder i Tivoli. Nimb er familien som i sin tid startet serveringen i parken og alle dansker har et forhold til navnet Nimb. Nimb-stedene drives av Tivoli selv, mens for eksempel Prices restauranter og Kähler drives av eksterne.

Nordmenn er populære. Det merkes. Det vanker smaksprøver og store smil.

Det skal være «dejlig» å være norsk i Tivoli, mener svenske Beatrice Nymann, restaurantsjef på Kähler.

ROMANTISK:Færgekroen er kanskje Tivolis mest romantiske sted, dag som kveld. Foto: TIVOLI
ROMANTISK:Færgekroen er kanskje Tivolis mest romantiske sted, dag som kveld. Foto: TIVOLI Vis mer

Da Dagbladet var på besøk tidlig i mai, nølte hun ikke med spontant å invitere alle nordmenn på gratis snaps 17.mai.

I Norge er selskapet mest kjent for sine blomstervaser med striper, men er i Danmark et kjent innslag i Tivoli. Kähler har økologisk profil og tilbyr småretter og moderne smørbrød.

Selskapet har også suksess med sin Kähler Villa Dining, med gourmetmat til rimelige priser.

Dyrker selv

Tivoli har gartnere som både sørger for blomster og busker, friske urter og bier. Ja, da, midt i Tivoli finner du bikuber. Biene gir honning blant annet til «Fru Nimbs» snaps og Tivolis eget øl.

VENTE: Mens grillspydene eller burgeren blir ferdig kan ungene kle seg ut og ha det gøy på båten Pirateriet. Foto:TIVOLI
VENTE: Mens grillspydene eller burgeren blir ferdig kan ungene kle seg ut og ha det gøy på båten Pirateriet. Foto:TIVOLI Vis mer

Også i Tivoli praktiseres «fra jord til bord». Mye av maten du spiser er så å si ureist.Egendyrkede spiselige vekster brukes mer og mer i menyene.

- Vi har forandret oss. Nå er det vekk med øltønnen og bodegaen, og inn med kvalitetsmat og drikke, sier Simon Verheij.

Barna elsker Price Brødrene Price, kjent fra Tv-programmer om mat, har to spisesteder i Tivoli. Prices restaurant er et stilfullt spisested med danske smørbrød om dagen og klassisk dansk mat om kvelden.

Det nyeste er Prices Diner, hvor alt fra interiør til kelnerantrekk og maten er amerikansk. Barnemenyen er stor. Entusiasmen hos barna også.

- Vi var ikke i tvil. Det var hit vi skulle, det er jo helt nytt, sier Solveig og Franklin med August (5), på tur med gjester fra Reykjavik.

- Jeg gleder meg til burger og pommes frites, sier August.

Sjørøvermat Reiser du med barn, kan båten Pirateriet by på en slags sabeltann-opplevelse. Her kan ungene kle seg ut i sjørøvertøy og lete etter gull mens grillspydene blir ferdige.

Menyen er tatt helt ut i sjørøverstil, med blant annet «vingeskutt sjøpapegøye» (saftig kyllingspyd) og «kanonkuler» (kjøttboller).

AMERIKANSK: Brødrene Price gjør suksess, ikke minst hos barna, med sine nye diner. Restauranten ligger der Divan 1 lå. Foto:TIVOLI
AMERIKANSK: Brødrene Price gjør suksess, ikke minst hos barna, med sine nye diner. Restauranten ligger der Divan 1 lå. Foto:TIVOLI Vis mer

Små og store liker også italiensk mat. Hos Mazzoulis, Tivolis egen italienske restaurant, får du små barnepizzaer.

Men hvorfor ikke velge dansk? På Fru Nimb får barna klassiske danske smørbrød i miniversjon til halv pris.

- Mange foreldre liker å gi barna noe annet enn pommes frites, sier Tivolis Simon Verheij.

Romantikk i vannkanten Er du på jakt etter et sted å holde rundt halvliteren - og en du er glad i, peil deg inn på Færgekroen. Det lille rødmalte huset er kanskje den aller største favoritten hos dem som vil nyte en stille stund med fin utsikt.

KANONKULER: Det kaller man kjøttboller i denne båten. Foto: TINE FALTIN
KANONKULER: Det kaller man kjøttboller i denne båten. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Her har du uteservering i vannkanten og eget mikrobryggeri.

Skulle det regne, er det bare å trekke inn i det lille lokalet, der peisen tennes når det er hustrig utenfor.

Mer elegant og urbant, men stadigvekk romantisk er Nimb Bar, i tilknytning til det ekslusive suitehotellet Nimb. på Nimb bar kan du sitte ved peisen, kanskje etter et måltid på Nimb Brasserie.

HIGH TEA:  Ikke alle er klar over stilfulle Nimb Hotels daglige high tea med musserende, sandwicher, scones og kaker. Foto: TIVOLI
HIGH TEA: Ikke alle er klar over stilfulle Nimb Hotels daglige high tea med musserende, sandwicher, scones og kaker. Foto: TIVOLI Vis mer

Mange par velger stearinlys og bord for to på Nimb Brasserie når kvelden kommer.

Vennegjengen Å være mange på tur og bli enige om spisested kan være en utfordring. Om dere ikke safer og går for italiensk mat på Massoulis, er Nimb Bar'n'Grill et alternativ.

Kanskje særlig for gutta. Her får du hummer og store biffer, øl og cocktails.

For jentene har Kähler eller Nimb Terrasse ofte mer appell, både hva stil og meny angår.

Brunt og nedpå Usnobbete og tradisjonsrikt er ord som brukes om Grøften, et av de eldste serveringsstedene i Tivoli. Her er det gode gammeldags tivolistemning og ofte stinn brakke. Ølet flyter, men du får smørbrød og annen mat også.

Ujålete er det også på Påfuglen, et yndet sted for mange nordmenn. Ikke minst fordi stedet har gode priser, lange tradisjoner og jovial stemning.

- Silden, rugbrødet, flæskestegen, alt er bra her. Prisene også. Vi har vært her flere ganger, forteller norske Arne Lier, omgitt av slekt og venner fra Austevoll, Bømlo og København samlet for å feire 60-årsdagen hans.

Danmark er ikke Danmark for ingenting. Skulle du være blant dem som savner røykfylte lokaler med billige drikkevarer, finner du det også i Tivoli.

MODERNE DANSK: Fru Nimb har både smørrebrød og biffer. Foto: TIVOLI
MODERNE DANSK: Fru Nimb har både smørrebrød og biffer. Foto: TIVOLI Vis mer

På Søkafeen ser man stort på det, skulle noen bli litt «skeiv i skøytene». Eller fyre opp en sigar. Lokalet er under 40 kvadratmeter. Dermed er det ifølge dansk lov tillatt å røyke inne.

Billig Å gå i Tivoli koster. Bare inngangspengene kan gjøre et skikkelig innhogg om dere er mange. Et billig spisested med smaker alle kan like er Wagamama. Her får du velsmakende asiatisk mat for en dansk hundrelapp.

Skulle maten friste til gjentakelse er det mulig å komme for et måltid, uten å betale inngang til Tivoli. Restauranten har egen utgang til gata.

Søkafeen er også svært rimelig. Her får du alt fra stekt flæsk og billig øl til store, rimelige smørbrød. Søkafeen er et av få steder som tillater medbragt mat. Bare å pakke opp piknikkurven, så lenge du kjøpe drikke på stedet.

TRADISJONSRIKT: Grøften er stedet for deg som liker det jovialt. Foto: TINE FALTIN
TRADISJONSRIKT: Grøften er stedet for deg som liker det jovialt. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Vil du spise mat utendørs, anbefales den store gressplenen midt i parken eller et sted ned mot sjøen.

- Flere gjester har med egen mat. Mange kjøper også pizza på Massoulis og nyter den utendørs, sier Simon Verheij.

Søtt og godt Da Nimb Terrasse lanserte sitt «kagebord» for et par år siden, gikk matbloggerne bananas på instagram.

De meste fantastiske kakekreasjoner står på det ukentlige kakebordet, hvor du for tre hundre kroner får kaffe, et glass musserende og så mange kaker du vil.

Så sant det ikke er tropevarme utenfor står kakebordet klart i helgen. Tilbudet er populært. Bord bør reserveres på nettet.

Det samme gjelder Nimb Hotels High Tea, eller Five o' Clock Tea, med sandwich, te, musserende og kaker.

Stille Tivoli er et sted som kan oppleves masete. En ting er hvinene fra berg-og dalbanen og spøkelsestog, en annen er miksen av guttegjenger som har smakt på bajeren, musikk og beskjeder som slynges ut.

- Det finnes rom for stillhet også hos oss, sier Verheij.

- I hagen på Fru Nimb er det ingen forlystelser, ingen høy musikk. Det er rett og slett et sted å hente seg inn.