<strong>SNADDER:</strong> I København kan du oppleve ditt livs beste måltid - til en billig penge. Foto: Christopher Sjuve
SNADDER: I København kan du oppleve ditt livs beste måltid - til en billig penge. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Her spiser du ditt livs beste middag

Ja, du har råd til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


Er København i ferd med å bli verdens fremste matby?

Spørsmålet melder seg med inntrengende kraft. For en god stund siden skrev jeg en sak om "verdens beste lunsj" - på Noma. Og det var noen måneder før restaurant Noma ble kåret til, nettopp, verdens beste.

Så kommer ryktene om at Nomas har fått en billig fetter - da ringer klokkene for meg.

Og ryktene går. Og de er så hardnakkede at jeg ikke hadde noe valg. Det var bare å bestille bord. På restaurant Relæ i København.

RESTAURANT RELÆ: Er det Københavns kuleste restaurant? Foto: Christopher Sjuve
RESTAURANT RELÆ: Er det Københavns kuleste restaurant? Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Det fortelles om et sted som ligger litt utenfor allfarvei (Fredriksberg) som lager mat fra framtiden. Om en restaurant med moderne, frisk og elegant mat som lages med utradisjonelle teknikker - og som serveres med viner du aldri har hørt om.

Dessuten skal det være billig.

Ingen hemmelighet Restauranten er ingen godt bevart hemmelighet lenger. Den ble kåret av Alt om København til byens beste restaurant i år.

Kokken, Christian Puglisi, ble utropt som en av de 10 mest lovende i verden av den Bruce Pallin, matskribenten for The Wall Street Journal. Erik Fosnes Hansen har til og med vært der.

Og Michelinguiden har spandert en Bib Gourmand (billige steder med super mat - her er de norske stedene med utmerkelsen). Så det var på høy tid med et besøk.

<strong>FØRSTE RETT:</strong> Salatblader med sellerirot. Foto: Christopher Sjuve
FØRSTE RETT: Salatblader med sellerirot. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Det første man blir slått av er at det ikke tilbys Champagne som appertif. Og heller ikke en sprudlende spansk cava. Eller en Crémant de Bourgogne. Eller en av de nye, kule italienske musserrende. Neida. Vi får en boblende vin fra lille Roussilon. Selv folk med stor vininteresse får problemer med å nevne én musserende vin fra det distriktet.

Vinen gir et anslag for opplevelsen.

Siden min eneste nådegave er en magisk magsekk, tar jeg liksågodt og bestiller begge menyene (både vanlig meny og grønnsaksmeny).

Første rett: salatblader med sellerirot Allerede ved første rett blir vi introdusert for de teknikkene som brukes i kjøkkenet på Relæ. En lekker oppsats (må nesten kalle den det) av salatblader med frisk dressing serveres omslynget av sellerirot som er syltet. Anslaget er grønt. Veldig grønt.

Andre rett: Syltet kål, epler og karse Vi får kål. Og det kan jo skremme hvem som helst. Men, hadde du ikke visst at det var knutekål, ville du neppe tippet det. Kålen er nemlig syltet og strimlet i tynne ruller slik at den ligner blank og nesten-gjennomsiktig pasta. Når den serveres med frisk eplegranité og karse blir det så friskt, rent og - tør jeg si det - Nordisk, som mat kan være. Fresht!

Vin: 2009 'les saulniers', domaine de la cadette, vezèlay, bourgogne

Tredje rett: Blåskjell, poteter og tang Den tredje retten på Relæ følger opp med å være nesten like frisk, bare et lite knepp mer substansiell. Det er først nå det ikke er vegetarisk. Det er nemlig to, tre blåskjell på tallerkenen.

<strong>ANDRE RETT:</strong> Syltet kål, epler og karse. Foto: Christopher Sjuve
ANDRE RETT: Syltet kål, epler og karse. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Denne gangen kan jeg heller ikke gjette hva jeg har fått. Så får vi vite at det er poteter. Strimler av poteter er saltet i noen timer før de kokes (i salt vann) og serveres i en grønn olje og blåskjellkraft (så langt fra fettete du kan tenke deg) og noen potetstrimler som er fritert i andefett (nei, ikke fett, bare friskt).

Vin: 2007 'miss terre' marc pesnot, muscadet.

Fjerde rett: Gulrøtter med rapsfrø Så kommer det en knall-oransje sak med noe som ved første øyekast minner veldig om bacon. Men, det viser seg å være stekt gulrotskin. Ikke spør hvordan de får det til. Det som imponerer er den nesten umerkelige stigningen i rettene. Denne kunne ikke kommet før retten med syltet kål, for eksmpel.

Gulrøttene er bakt med rapsfrø (som jeg aldri har sett i butikken) og en saus på gulrot og hvitvin.

Femte rett: Grønnkål, kremete valnøtter og saltet pære Etter hvert som rettene kommer (i perfekt tempo) tenker jeg at "dette var den beste så langt". Men, i ettertid ser jeg at kåringen av "beste rett" er utslag av Relæs vellykede oppbygningen. Når det er sagt: Denne var virkelig god - og en jeg gjerne vil gjenskape hjemme: Først koke inn fløte og hvitvin, ha i valnøtter, så legge saltet pære nøttene og toppe med knasende frisk kål (kokt og så avkjølt i isvann).

Vin: 2008 'le mont' alexandre jouveaux, uchizy, mâconnaise

Sjette rett: And med salatløk Og så kommer kjøttet. Fire flotte skiver med and. - Pass på, den ble skutt og det kan være litt hagl i den, sier kelneren. Relæ er økologisk uten å skrike ut om det.

<strong>TREDJE RETT:</strong> Blåskjell, poteter og tang. Foto: Christopher Sjuve
TREDJE RETT: Blåskjell, poteter og tang. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Men, selv om jeg er glad i godt kjøtt, er det ikke det som tar oppmerksomheten i denne retten. Det er løken. Og også den har gått igjennom Relæs magiske kjøkkenteknikker og blir transformert til noe fabelaktig. Det er i alle fall ikke løk som du kjenner det fra før.

Vin: 2010 'les joues rouge' la coulée d´ambrosia, anjou

Syvende rett: Ost I Danmark har mann veldig sans for ferskost (ost som ikke er lagret). Det er ikke et etablert utrykk her i landet. Den serveres i all anekelthet med litt rapsolje til.

Vin: 2009 'altese' jacques maillet, savoie

Åttende rett: Is med gresskar og mandarin Desserten er en is som er laget med gresskar og mandarin. En herlig og frisk avslutning på en oppvisning i moderne kokkekunst.

Oppsummering og pris Prisen for fire retter er 345 kroner. Og like mye for fire viner. Du kan også be om å utvide menyen. Da får du retter fra den menyen du valgte bort.

Dersom du en som elsker kjøtt og fisk i store mengder, kan det hende at Relæ skuffer. Alt du får av kjøtt og fisk er tre, fire blåskjell og tre tynne skiver med and. men jeg lover: du kommer ikke til å savne noe. Du blir mett og fornøyd.

<strong>FJERDE RETT:</strong> Gulrøtter med rapsfrø. Foto: Christopher Sjuve
FJERDE RETT: Gulrøtter med rapsfrø. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Og dersom du likevel ikke er helt fornøyd kan du går over gaten til "Manfred's" som drives av de samme folkene. På denne vinbaren får du små retter til under hundre kroner stykket - for eksempel oksehaler (som var kokt kjempemøre og nydelige).

Innflytelse fra Noma Relæ er en økologisk restaurant uten å skrike om det. Det er mer selvsagt enn uttalt.

Innflytelsen fra Noma er merkbar. Over halvparten av de som jobber på Relæ har også jobbet Noma. Noma har blitt et powerhouse der de utdanner servitører, kokker og inspirerer en halv generasjon restaurantarbeidere i København.

Relæ viser veien til det moderne måltidet. Det kommer til å handle om hva vi får ut av råvarene og om hvilke teknikker vi benytter. Det er vår innovasjonskraft som avgjør om maten blir interressant etter hvert som ressurstilgangen kommer til å tvinge oss over til en mye grønnere spisebord. Og Relæ viser vei.

Du kan book bord Relæ.dk eller ringe +45 3696 6609

<strong>FEMTE RETT:</strong> Grønnkål, kremete valnøtter og saltet pære. Foto: Christopher Sjuve
FEMTE RETT: Grønnkål, kremete valnøtter og saltet pære. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

<strong>SJETTE RETT:</strong> And med salatløk. Foto: Christopher Sjuve
SJETTE RETT: And med salatløk. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>SYVENDE RETT:</strong> Ost. Foto: Christopher Sjuve
SYVENDE RETT: Ost. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
<strong>ÅTTENDE RETT:</strong> Is med gresskar og mandarin. Foto: Christopher Sjuve
ÅTTENDE RETT: Is med gresskar og mandarin. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer