Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her spiser du så mye østers du vil, men kjenner du ikke tidevannstabellen kan det bli farlig

På Jylland starter festen når badegjestene er borte.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

VADEHAVET, JYLLAND (Dagbladet): Hvis du forbinder østers med hvite duker og stramme kelnere, eventuelt en erotisk aften hjemme, kanskje på tide å utvide repertoaret?

Naturens eget «elskovsmiddel» ligger og venter på deg i naturen.

I Vadehavsområdet på vestkysten av Jylland starter festen når badegjestene er borte.

EVENTYR: Januar er ikke måneden for de store utskeielser. Mange av oss drømmer om små eventyr likevel. Svaret kan være billigfly til Bllund, en musserende i sekken og safari til fots. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
TANG: Skjellene ligger og venter i tangen. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
SELVPLUKK: En god kniv og kraftige hansker er nødvendig utstyr. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
KRAFTIG: Østersen har kommet over havet fra den tyske øya sylt. Størrelsen er det ikke noe å si på. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
UNIKT: Mange liker ikke østers, men kommer for naturopplevelsen. Det er ikke mange steder du kan gå tur på havets bunn. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
HVITT: Skjellet er så vakkert på innsiden at det er fristende å ta med hjem. Antagelig er det best å la være. Lukta er kraftig. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
EKTE LUKSUS: Østers og sprudlende dråper, midt i naturen. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
UTFORSKER: Mange plukker østers for første gang.Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
NOK TIL ALLE: Skjellene ligger tett i tett ute på bankene. alle kan forsyne seg fritt. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
UT PÅ TUR: Flere arrangører tilbyr østerssafari i nærheten av den gamle vikingbyen Ribe, en liten time fra Billund. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
VAKKER: Østersen er vakker på utsiden og full av smaker på innsiden. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
FRISTENDE: Østersen er helt gratis. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
GRUPPER:De fleste velger å følge en gruppe. Guidene vet hvor østersen befinner seg og når tidevannet kommer. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR

Fra oktober til april er det trygt å spise østersen som vokser vilt på bankene noen hundre meter fra fastlandet.

Høysesongen er akkurat nå, rundt nyttår. Østersen kan du plukke gratis.

Hav-vandring Plask, plask, sier det når vadestøvlene synker ned i den smågjørmete havbunnen som var dekket av vann til for noen timer siden.

Det er tidlig formiddag og helt stille når vi tar turen utover med guiden Iver Gram fra firmaet Sort Sol. 

Sort Sol handler om de enorme flokkene av vadefugler som flyr opp i flokk.

OPP TIL DEG: Noen velger billig musserende, andre spanderer ekte sjampanje.  Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
OPP TIL DEG: Noen velger billig musserende, andre spanderer ekte sjampanje. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR Vis mer

Å forsere strekningen ut til østersbankene er mer trening enn man skulle tro. Noen ganger er det som om vadestøvelen ikke har tenkt seg opp igjen av gjørma.

Organisert tur Vi hadde ikke gått her uten guide.

Organisert østerssafari har mange fordeler. Du får støvler og vadebukser utlevert. Du starter på rett sted, til rett tid.

Tidevannet kommer og går hver sjette time. Kjenner du ikke tidevannstabellen, kan det bli ubehagelig, i verste fall farlig.

Guidene vet dessuten hvor østersen befinner seg. Flere arrangører tilbyr turer, blant dem Vadehavssenteret i nærheten av Ribe.

Svart gull Nesten umerkelig er vi framme på østersbanken. En forhøyning i havbunnen, felter av svart. Det er alt.

STORE:  Innenfor det knudrete skjellet finner du en stor østers full av havsmak. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
STORE: Innenfor det knudrete skjellet finner du en stor østers full av havsmak. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR Vis mer

Østersen, som i sin tid forflyttet seg fra den tyske øya Sylt, ligger klistret i hverandre, svart og knudrete.

Inne i skallene gjemmer det seg smaker skalldyrelskere drømmer om. Å plukke uten tjukke hansker er en dårlig ide. Et par forsøk og det blør fra fingrene.

- Se, her, sier Iver Gram, og tar over. En god kniv og hansker må til. 

Noe sekunder etter er den første østersen åpnet. Smaken av rent hav fyller munnen og glir ned med avkjølte dråper.

En smak av luksus i det grå, litt monotone landskapet.

Billig Det danske østerseventyret begynte på 1960-tallet og blir stadig større. I 2008 ble østersbestanden i Vadehavet anslått til 12 000 tonn. Bestanden er nå enda større.

Har du først betalt de rundt 200 kronene som en safari i området koster, er det bare å forsyne seg.

Det gjelder å nyte øyeblikket.

Å satse på å få østersen med hjem til Norge, er neppe noen god ide. Selv med tett plast rundt, merkes du godt i lufta hva du har i bagasjen. La det være.

VANEDANNENDE:   Når tidevannet trekker seg tilbake, er det fritt fram. Østerbankene ligger noen hundre meter fra fastlandet i Vadehavet. De som har gjort det en gang, kommer ofte tilbake.  Foto: COLIN JOHN SEYMOUR
VANEDANNENDE: Når tidevannet trekker seg tilbake, er det fritt fram. Østerbankene ligger noen hundre meter fra fastlandet i Vadehavet. De som har gjort det en gang, kommer ofte tilbake. Foto: COLIN JOHN SEYMOUR Vis mer