Her står UP

Prioriterer 100 veier.

PASSER PÅ: Her får du oversikten over de 100 veistrekningene UP prioriterer i år. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
PASSER PÅ: Her får du oversikten over de 100 veistrekningene UP prioriterer i år. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet:) I 2008 ble 255 personer drept i trafikken i Norge. I 2012 hadde dette sunket til 148, det laveste tallet siden 1950. Det har vært en gradvis forbedring år etter år, helt siden 2008.

FOREBYGGENDE: UP-sjef Runar Karlsen håper politiets tilstedeværelse og synlighet på veiene har en forebyggende effekt. Foto: PER FLÅTHE
FOREBYGGENDE: UP-sjef Runar Karlsen håper politiets tilstedeværelse og synlighet på veiene har en forebyggende effekt. Foto: PER FLÅTHE Vis mer

- Vi har her i landet blant verdens absolutt tryggeste veier. I De forente arabiske emirater blir 8.6 av 100.000 mennesker drept i trafikken. I Norge ligger vi på 2.9 drepte per 100.000, sier sjef for utrykkningspolitiets sjef, Runar Karlsen, til Dagbladet.

Prioriterer 100 veier UP har gitt ut en rapport som er ment å være en rapportering om «livet» på den norske landeveien, sett med UPs profesjonelle blikk.

VIL HINDRE ULYKKER: Ved aktive tilstedeværelse og overvåking av trafikken på de mest ulykkesbelastede veistrekningene, håper UP at ulykkestatistikken kan gå ytterligere ned. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
VIL HINDRE ULYKKER: Ved aktive tilstedeværelse og overvåking av trafikken på de mest ulykkesbelastede veistrekningene, håper UP at ulykkestatistikken kan gå ytterligere ned. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Vis mer

I denne rapporten skriver de om hvilke 100 veier de har øverst på sin interne prioriteringsliste for 2012.

- Vi samarbeider med lokale politidistrikter og Statens vegvesen for å finne de veiene hvor vi må sette inn ekstra store ressurser og tiltak.

- Det er veier med ulykkesrisiko, men også ulovlige handlinger som fartsovertredelser. Vi tenker det er smartest å være der vi kan gjøre mest nytte for oss, sier Karlsen.

Forebyggende effekt UP har gitt Dagbladet lista for veiene som skal prioriteres i 2013. Ifølge Karlsen er det viktig å legge fokus på det forebyggende arbeidet.
 
- Vi har hatt god innsats på veiene, en innsats som er mer effektiv og målrettet. Det er viktig at politiet er der og har en forebyggende effekt, sier Karlsen.

- En stadig reduksjon i antall drepte, og reduksjon av kriminalitet langs veiene, er hele formålet med å være der ute, sier han.

Gjengangere Hovedveier med mye trafikk er en gjenganger i lista fra UP, spesielt utenfor byene. UP har til alle tider 160 patruljebiler på veiene i det langstrakte landet vårt.

Der gjennomfører de trafikkovervåkninger, målinger, sjekker bruk av bilbelte og om bilistene er rusa.

- Det er mange veier som går igjen fra år til år. Dette er transportårene i landet vårt, og det er her ulykkene skjer. Du kan aldri utelukke at ting skjer på andre veinett, men det er viktig at vi er der vi vet det skjer ulovligheter, sier UP-sjefen.