Her surfer cruiseturistene på mobilen før de skal ut i en av verdens siste nettfrie soner

Men nå vil du snart få like kjapt nett på havet som hjemme.

TELEKØ: Med cruiserederienes nye løsninger blir det kanskje slutt på slike scener, som dette hushjørnet på St. Kitts der en lokal leverandør tilbyr gratis Wifi. Med dagens stive priser er det naturlig at cruisegjester venter til landligge med å sjekke e-post og sende bilder til familien. Foto: EIVIND PEDERSEN
TELEKØ: Med cruiserederienes nye løsninger blir det kanskje slutt på slike scener, som dette hushjørnet på St. Kitts der en lokal leverandør tilbyr gratis Wifi. Med dagens stive priser er det naturlig at cruisegjester venter til landligge med å sjekke e-post og sende bilder til familien. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Cruise-industrien vil gi deg like kjapt nett på havet som du har hjemme.

Dessuten: Prisene på netttilgang skal senkes med opptil 90 prosent.

Ny teknologi gjør trolig kål på cruise som en av de siste nettfrie sonene i verden.

Låser inn telefonen Hittil har nettsurfing på cruise vært både kostbart - og ikke minst tregt.

Mang en cruisegjest har kommet hjem og fått en ubehagelig overraskelse på telefonregningen, bare fordi man glemte å slå av dataroamingen.

Andre velger å låse mobiltelefonen og nettbrettet inn i safen, og lar det ligge der til cruiset er over.

Kjent problem Nå er det slutt på denne praksisen.

Redaktør Adam Coulter i magasinet Cruise Critic, sier til Daily Mail at det er logistikken som har gjort det trøblete å kople seg til satellitter så langt fra land.

Coulter sier at cruiserederiene i økende grad har erkjent at dagens reisende er opptatt å ha de samme teknologiske løsningene på sjøen som de har hjemme.

Det betyr at Wifi-tilgang er blitt stadig viktigere, også på ferie: 

- Folk i alle alderssegmenter ønsker tilgang til internett for å holde kontakten med familien, sjekke e-post og ellers alt annet som man vanligvis gjør på nettet, sier Coulter.

Lys idé Siden etableringen i 2007 har selskapet O3b Networks, Ltd. i det stille bygd opp en tjeneste innen nettverkskommunikasjon som allerede har revolusjonert bredbånddekningen i fjerntliggende land og områder.

CRUISE: Cruiserederiene ønsker at du kjapt og billig skal kunne sende hjem slike bilder når du er på ferie. Her fra Labadee på Haiti. Foto: EIVIND PEDERSEN
CRUISE: Cruiserederiene ønsker at du kjapt og billig skal kunne sende hjem slike bilder når du er på ferie. Her fra Labadee på Haiti. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Ideen ble unnfanget av Greg Wyler, en av ingeniørene som gjenoppbygde kommunikasjonslinjene i det krigsherjede afrikanske landet Rwanda.

Han forsto at det verken er teknisk eller praktisk mulig å gi kabel-forbindelse til alle deler av verden.

Akkurat like håpløst som å legge fiberkabel til et cruiseskip.

Lav bane Løsningen lå selvsagt i et satellitt-opplegg.

25. juni 2013 ble de første fire satellittene skutt opp. I fjor sommer ble ytterligere fire satellitter etablert i en forholdsvis lav bane.

Den lave banen bidrar til å gjøre systemet utrolig mye kjappere enn førstegenerasjons løsninger.

Selv om signalene sendes med lysets hastighet, tar det likevel litt tid å bringe informasjonen opp til satellittene og deretter ned igjen.

Når du surfer på nettet under slike forhold, oppleves dette som tregt.

Nettverket består i dag av 12 satellitter i bane i 8000 kilometers høyde.

På alle skip Cruise-rederiene har tatt imot nyvinningen med åpne armer.

Aller først ute var Royal Caribbeans «Quantum of the Seas» som ble satt i drift i november i fjor.

HOTSPOT: Dette er et vanlig syn i cruisehavner; både gjester og mannskap flokker seg rundt bordene på utesteder som tilbyr gratis WiFi. Her fra St. Maarten. Foto: EIVIND PEDERSEN
HOTSPOT: Dette er et vanlig syn i cruisehavner; både gjester og mannskap flokker seg rundt bordene på utesteder som tilbyr gratis WiFi. Her fra St. Maarten. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Systemet fungerte så flott at etter hvert skal det installeres på alle rederiets skip. Det er for lengst på plass på de nyeste skipene.

- Uavhengig av hva slags enhet man bruker, kan gjester være online 24/7 hvor som helst på skipet. De kan gjøre alt, selv midt ute på havet, sier markedssjef Ellen Stebekk i RCCL i Oslo.

Uansett hvor skipene seiler, følges de av tolv satellitter som går i en lav bane i atmosfæren over ekvator, forteller hun.

- O3b-teknologien sikrer fantastisk netthastighet overalt om bord. Den såkalte VOOM-løsningen om bord er seks ganger raskere enn noen annen nettdekning til sjøs, sier Stebekk.  

Følger skipet O3b-løsningen til «Quantum of the Seas» innebærer at de opptil 5000 menneskene som er om bord, har langt større båndbredde tilgjengelig enn det som hittil har vært til alle verdens cruiseskip til sammen.

Årsaken er først og fremst at satellittene i det nye systemet nærmest fotfølger det enkelte skip.

I stedet for å motta signaler fra et stort område, er de nye satellittene programmert slik at de følger skipets planlagte rute. Dersom kursen legges om, vil satellittene automatisk snappe opp dette og fortsetter å sende signalene som en stråle ned mot skipet.

Den høye hastigheten gjør det mulig å bruke nettet akkurat som bredbåndet du har hjemme.

Du kan streame filmer og musikk, chatte på Facebook eller Skype - eller spille mot andre som kanskje befinner seg på et annet skip, eller er hjemme.

Priskrig Priskrigen er allerede i full gang.

Royal Caribbean selger pakker med ubegrenset internettilgang for 15 dollar, rundt 130 kroner,  pr. døgn dersom du kjøper flere dagspakker.

Prisen er halvparten for neste enhet som tilkoples. Det betyr at du på et ukecruise kan surfe ubegrenset på to enheter for 157 dollar, cirka 1350 kroner.

Ikke helt billig Norwegian Cruiseline henger også med på utviklingen.

Rederiet har Wifi tilgjengelig på så å si alle sine 13 skip.

Prisen er stivere enn hos RCCL. Nettpakkene koster 30 dollar, omtrent 260 kroner, dagen på cruise inntil 12 dagers varighet. Deretter er prisen fem dollar rimeligere.

Du må kjøpe en pakke for hele turen. Det betyr at en nettpakke for et tidagers cruise koster 300 dollar, altså cirka 2600 kroner.

Dersom du bare vil logge på for noen minutter, kan du kjøpe en pakke som koster 39 dollar for en time - eller 100 minutter for 85 dollar.

Andre løsninger Verdens største cruiseselskap, Carnival med sine ti forskjellige merkenavn, har valgt en litt annerledes løsning.

Prosjektet kalles Wifi@Sea.

Også dette systemet vil gjøre det atskillig rimeligere å benytte internett på havet.

Fjerne steder O3b Networks har også fått bestillinger fra fjerntliggende land.

Både Cookøyene i Stillehavet, Galapagos, Nigeria og Pakistan står på kundelistene.

Systemet fungerer foreløpig i områder som ligger 45 grader nord og sør for Ekvator.

KJEMPE: «Independence of the Seas» er et av verdens største cruiseskip og skal etterhvert få installert superraskt bredbånd. Foto: EIVIND PEDERSEN
KJEMPE: «Independence of the Seas» er et av verdens største cruiseskip og skal etterhvert få installert superraskt bredbånd. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

For Europas del, betyr det dekning så langt nord som Barcelona og Venezia.

EGET SYSTEM: Verdens største cruiserederi, Carnival, satser på sin egen løsning for å gi gjestene billigere bredbånd. Foto: EIVIND PEDERSEN
EGET SYSTEM: Verdens største cruiserederi, Carnival, satser på sin egen løsning for å gi gjestene billigere bredbånd. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer