Her svelger Ingrid Maria (3) en krone

Å svelge et fremmedlegeme kan være livsfarlig for barn. Kronestykket til Ingrid Maria (3) ble plutselig borte.

SVELGET EN MYNT: Legene ved St. Olavs Hospital fant mynten i spiserøret til lille Ingrid Maria (3). © St. Olavs Hospital Trondheim
SVELGET EN MYNT: Legene ved St. Olavs Hospital fant mynten i spiserøret til lille Ingrid Maria (3). © St. Olavs Hospital TrondheimVis mer

Det kunne blitt veldig kritisk, forteller pappa Thomas Helgesen (39) fra Trondheim.

Han skiftet bleie på datteren da uhellet skjedde. I den ene hånda holdt hun smokken sin, i den andre hadde hun gjemt et kronestykke.

- Jeg så at hun puttet noe i munnen, og så hørte jeg at sønnen min på 5 år sa at hun hadde hatt en penge i hånda tidligere, sier Thomas Helgesen.

- Da skvatt jeg til.

Thomas tok datteren i beina og løftet henne opp ned. Han gjorde det flere ganger og dunket henne i ryggen.

- Hun skrek høyt, men jeg tenkte bare på at det var krise hvis noe hadde satt seg fast i halsen hennes, sier han.

Ble urolig Ingrid Maria fikk heldigvis puste, og hun klaget heller ikke over at noe satt fast. Thomas plasserte henne rolig i sofaen og spurte om hun vil ha noe å drikke.

Men Ingrid Maria ville verken ha vått eller tørt, forklarer Thomas.

- Jeg spurte henne, sier han:

- Har du svelget en penge?

«Nei», svarte hun.

Jeg tvitret med leger og fortalte om symptomene. Flere mente at en eventuell penge ville komme ut av systemet av seg selv.

Én mente jeg måtte oppsøke lege ved hoste eller hvis hun viste tegn til å være syk.

Etter hvert ble jeg mer og mer urolig fordi hun ikke ville svelge noe mer enn en bitte liten slurk vann, hun virket usedvanlig rolig og annerledes enn hun pleier.

Da bestemte han seg for at det er bedre med én tur til legen for mye enn én for lite.

Les om hvordan du utfører førstehjelp på barn.

Lagt i narkose På legevakten på St. Olavs Hospital i Trondheim beskrev Thomas symptomene nøye, og legen bestemte seg for å ta røntgen for å være på den sikre siden.

Mens far og datter ventet på resultatet, begynte hun å gulpe, og hun slet med å svelge ordentlig. Da hadde det gått flere timer siden hun svelget mynten.

- Legen vinket meg til side og fortalte om mynten i spiserøret som tydelig kunne ses på røntgenbildet, forteller Thomas.

Far og datter ble øyeblikkelig sendt videre til sykehuset for å få fjernet fremmedlegemet.

- På sykehuset forsøkte de først å fiske opp mynten med ulike instrumenter, men den satt for langt nede.

HOLDT SEG ROLIG: Ingrid Maria (3) svelget en enkroning, men nektet for det ovenfor pappa Thomas Helgesen (39). FOTO: Hege Landrø Johnsen
HOLDT SEG ROLIG: Ingrid Maria (3) svelget en enkroning, men nektet for det ovenfor pappa Thomas Helgesen (39). FOTO: Hege Landrø Johnsen Vis mer

Ingrid Maria ble liggende på sykehuset hele natta til overvåking, og inngrepet med narkose ble foretatt neste morgen.

Legene trodde mynten var en femmer, men da den kom ut, viste det seg at det «bare» var et kronestykke.

Legen informerte familien om at mynten trolig ikke ville ha kommet ut av systemet på egen hånd fordi den hadde satt seg for godt fast.

- Datteren min nektet hele tiden for at hun hadde svelget en penge, men det første hun sa da hun våknet fra narkosen, var: «Nå er pengen borte».

Legene skjønte alvoret Etter denne episoden har ikke Ingrid Maria svelget noe annet enn mat og drikke.

- Før dette skjedde drev hun og puttet alt mulig i munnen, både gråsteiner og knapper - akkurat som mange andre barn i den alderen.

Ifølge Thomas er moralen at det er viktig å forsøke å lese barnet sitt. Kanskje forsøker det å skjule sannheten.

- Jeg tror hun nektet for at hun hadde svelget mynten fordi hun fryktet at jeg skulle holde henne opp ned og riste henne en gang til, sier Thomas.

Han er veldig fornøyd med oppfølgingen fra legevakta og sykehuset.

De skjønte alvoret selv om det meste barn svelger, kommer ut av seg selv den naturlige veien.

- Jeg tør nesten ikke tenke på hva som kunne ha skjedd dersom vi ikke hadde reist til legevakta, men lagt henne til å sove med mynten i halsen, sier Thomas.

Dette putter barn i munn • Klinkekuler, legoklosser og erter er bare noe av det norske leger har funnet i nesa til barn. Det er omtrent det samme de putter i munnen. • Barns utforskertrang kan gi seg utslag på mange måter, men en av gjengangerne er at de putter ting i nesa. Hvem husker ikke episoden fra Astrid Lindgrens Marikken, der lillesøsteren putter en ert så langt opp i nesa at selv ikke doktoren klarer å finne den? Fremmedlegemer i halsen kan være alvorlig og opptrer oftestblant barn fra 6 måneder til 3 år.Amerikanske tall forteller at alvorlige problemer oppstår hos færre enn én prosent av alle barn som har svelget et fremmedlegem. Det anslås at 40 prosent av episoder med nedsvelgetfremmedlegeme blant barn skjer uten at noen oppdager det, og i mange tilfeller har barnet ingen symptomer. • De fleste skarpe objekter vil passere gjennom systemet uten komplikasjoner, selv om risikoen for skader er større. Før man hadde tilgang til endoskopi (bøyelig rør som kan føres ned gjennom spiserøret og som man kan se gjennom), passerte 93-99 prosent av stumpe objekter helt uproblematisk gjennom magetarm- kanalen, og bare ca. én prosent krevde kirurgisk inngrep. I dag behandles 10-20 prosent av de barna som har svelget et fremmedlegeme med endoskopi.
Farlig mat Her er resultatet av en studie som undersøkte hvilke matvarer som oftest fører til at barn kveles:

• pølser • peanøtter • gulrot • kylling med bein • godteri • kjøtt • popcorn • fisk med bein • solsikkefrø • epler
Kvelning er faktisk en av hovedårsakene til død blant småbarn - og særlig blant de yngste barna under 3 år. Det viser tall fra den amerikanske barnelegeforeningen.

Barn blir oftest kvalt av at mat, mynter eller leker setter seg fast og stenger av luftrøret.

Les også:
Symptomene du må ta på alvor
Dette må du vite for å redde liv
Mamma Elin trodde Even (5) bare var forkjølet

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.