LANGT OG SMALT: For å passe på tomta, som lå inneklemt mellom andre byhus, tegnet arkitektene et hus som strekker seg bakover og er lukket mot veien foran. Foto: Masao Nishikawa
LANGT OG SMALT: For å passe på tomta, som lå inneklemt mellom andre byhus, tegnet arkitektene et hus som strekker seg bakover og er lukket mot veien foran. Foto: Masao NishikawaVis mer

Her var det egentlig ikke plass til et hus

Sjekk hva arkitektene fikk klemt inn på den lille tomta.

At det er trangt om plassen i storbyene når det gjelder kvadratmeter og tomteplass, er et kjent faktum. Og aldri har vel dette stemt mer enn i millionbyen Tokyo.

Her skal mange bygge og bo på relativt kompakte områder, og resultatet blir ofte en arkitektur og unike boligløsninger man ikke ser andre steder i verden.

Og dette huset, i bydelen Koenji Minami Suginami midt i Tokyo sentrum, er ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily inget unntak.

Her fikk nemlig arkitektene fra Apollo Architects & Associates noe å bryne seg på: Hvordan lage et funksjonelt hus til en familie på en tomt hvor det egentlig ikke er plass til det?

Klemte huset på plass Huseierne kom til arkitektene med utfordringen: De ønsket et hjem som skulle ha et tidløst og funksjonelt design og uttrykk - og som i tillegg skulle passe inn på den meget beskjedne tomta.

SMALT, LANGT OG HØYT: Slik fikk man utnyttet en vanskelig tomt. Foto: Masao Nishikawa
SMALT, LANGT OG HØYT: Slik fikk man utnyttet en vanskelig tomt. Foto: Masao Nishikawa Vis mer

- Eierne var et ungt par i 30-årene, forteller arkitekt Satoshi Kurosaki til designnettstedet Designboom.

- Begge var opptatt av design og arkitektur, og hadde mange og klare meninger om hva de ønsket av sitt nye hjem.

Tomta huset skulle bygges på målte i underkant av beskjedne 38 m2, men for arkitektene ble begrensninger sett på som utfordringer. Løsningen de kom fram til etter å ha blitt satt på saken, har høstet oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

Tett på naboene Tomta var i utgangspunktet lang og smal, og hadde begrensninger i form av naboeiendommer. Langs sørsiden av tomta gikk det gangveier som førte fram til flere av nabohusene.

- Vi valgte å plassere vinduer på husets langside, i litt tilfeldig mønster. Det gjør at sollyset trenger direkte inn i huset fra siden, forklarer Kurosaki.

GODT MED LYS: Store vinduer langs sidene på huset sørger for dagslys, samtidig som innsynet fra naboer begrenses. Foto: Masao Nishikawa
GODT MED LYS: Store vinduer langs sidene på huset sørger for dagslys, samtidig som innsynet fra naboer begrenses. Foto: Masao Nishikawa Vis mer

Arkitekten forklarer at både innsyn og privatliv var viktig å ta hensyn til. I samspill med huseierne bestemte de seg for at fronten på huset måtte være så tildekket som mulig.

- Det er kontrasten som er spennende, mener Kurosaki.

- Fra vinduene på langsiden, som fyller huset med lys - til fronten, med sitt dekke av mørke, galvaniserte stålplater.

Utnyttet alle kriker og kroker Et lite hjemmekontor har fått plass i tredje etasje.

- Her følte vi at korridoren som ligger vendt mot trappeoppgangen burde utnyttes enda bedre, og dermed ble vi sammen med klientene enige om å lage et hjemmekontor, forteller Kurosaki.

LYSER OPP: Ved å sette vinduer høyt oppe på veggen og i taket, siles lyset inn i huset, og sørger for at det, til tross størrelsen, ikke virket trangt og smalt. Foto: Masao Nishikawa
LYSER OPP: Ved å sette vinduer høyt oppe på veggen og i taket, siles lyset inn i huset, og sørger for at det, til tross størrelsen, ikke virket trangt og smalt. Foto: Masao Nishikawa Vis mer

På hver side av denne korridoren har man nå fått plass til oppholds- og hobbyområder.

- Disse har familien mange ganger uttrykt at er deres favorittsteder i huset, forklarer arkitekten.

- På grunn at taket som skråner, får man litt loftsfølelse her, samtidig har man god tilgang til naturlig dagslys, noe som gjør disse rommene perfekte for mange hobbyaktiviteter og annen type arbeid som krever godt lys.

Rommene flyter sammen Arkitektene kaller boligen for en "mikro urban residens", og forklarer at det totale gulvarealet i huset bare måler beskjedne 93 m2.

- Grunnen til at man får en følelse av at her er mer plass, er nok måten rommene flyter over i hverandre på, forklarer Kurosaki.

ÅPNE TRINN: Ved å holde trinnene i trappa åpne, sørget arkitektene igjen for at dagslyset i huset maksimeres. Foto: Masao Nishikawa
ÅPNE TRINN: Ved å holde trinnene i trappa åpne, sørget arkitektene igjen for at dagslyset i huset maksimeres. Foto: Masao Nishikawa Vis mer

- Vi ønsket at hele boligen skulle stå fram som ett kontinuerlig habitat, som ikke brytes over i noe annet ved dører eller vegger, men som bare forandrer form ved behov og idet man stiger over i en ny etasje.

Maksimere dagslys, minimere innsyn Arkitektene ønsket å sørge for at boligen skulle framheve hva huset hadde å tilby i lengde sammenlignet med hva det manglet i bredde.

- Vi tegnet hele tida med det i bakhodet, sier Kurosaki.

- Samtidig skulle vi ta hensyn til at familien ville "beskyttes" mot veien foran huset, og i tillegg ønsket minimalt med innsyn fra naboer langs sidene av huset.

Foran huset, ved inngangspartiet, har man laget plass til parkering av familiens biler. I tillegg huser første etasje private soverom og et oppbevaringsrom for familiens sykler, hvor det skulle være enkelt å hente og sette tilbake disse hver dag.

TV-STUE: Her har man valgt å male veggen bak TV-skjermen i en mørk farge, noe som gjør at den stikker mindre fram i interiøret. Foto: Masao Nishikawa
TV-STUE: Her har man valgt å male veggen bak TV-skjermen i en mørk farge, noe som gjør at den stikker mindre fram i interiøret. Foto: Masao Nishikawa Vis mer

- Vinduene i denne etasjen sitter langt oppe på veggen. Det er for å unngå at naboer, på vei til sine egne hus, skulle kunne gå forbi og titte inn, forklarer arkitekten.

Interiøret skulle være enkelt og moderne Nok et ønske familien hadde med sitt nye hjem, var at interiøret skulle holdes enkelt og stramt.

- På denne måten så paret for seg at hele hjemmet deres ville være mer tidløst, sier Kurosaki.

Hvite vegger, parkettgulv og en moderne trapp i stål gjør sitt til at inntrykket av boligen unektelig er både minimalistisk og moderne.

- På kjøkkenet brukte vi naturlig treverk for å tilføre et litt mykere uttrykk, forklarer arkitekten.

MODERNE: For eierne av huset var det et poeng at huset skulle være både nokså stramt i stilen, og at det skulle fungere for deres bruk og hverdagsliv. Foto: Masao Nishikawa
MODERNE: For eierne av huset var det et poeng at huset skulle være både nokså stramt i stilen, og at det skulle fungere for deres bruk og hverdagsliv. Foto: Masao Nishikawa Vis mer

- Det samme gjelder på en del av bjelkene som løper i taket i tredje etasje.

I andre etasje ligger familie- og oppholdsrom, kjøkken, stue og spisestue. Her strømmer lyset konstant inn fra skylight-vinduene i etasjen over.

- Det lineære designet av dette rommet gjør at øyet trekker bortover, og man "glemmer" hvor smalt huset egentlig er, forklarer Kurosaki.

- I tillegg bidrar trappa til at øyet trekkes oppover i huset, noe som også får oppmerksomheten vekk fra at bredden ikke gir så stor plass å boltre seg på.

Les også: Derfor bør du prate med naboen når du skal kjøpe bolig

TETTBEFOLKET NABOLAG:  Arkitektene fra Apollo Architects & Associates sørget for at eierne av dette huset ikke skulle plages av innsyn fra nysgjerrige naboer. Foto: Masao Nishikawa
TETTBEFOLKET NABOLAG: Arkitektene fra Apollo Architects & Associates sørget for at eierne av dette huset ikke skulle plages av innsyn fra nysgjerrige naboer. Foto: Masao Nishikawa Vis mer

 Slik skapte de drømmeboligen på den smale tomten

Fikk baby midt i bryllupsfesten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LYS FRA OVEN: Husets kjøkken ligger i andre etasje. Her myker treverk opp harde linjer og stramme hvite vegger. Foto: Masao Nishikawa
LYS FRA OVEN: Husets kjøkken ligger i andre etasje. Her myker treverk opp harde linjer og stramme hvite vegger. Foto: Masao Nishikawa Vis mer
GJORDE PLASS: Arkitektene bak dette huset i Tokyo har fått plass til mye på beskjedne mål. Foto: Masao Nishikawa
GJORDE PLASS: Arkitektene bak dette huset i Tokyo har fått plass til mye på beskjedne mål. Foto: Masao Nishikawa Vis mer