Her var det like før

Feilkoblinger og dårlig montering kan koste deg hus og hjem.

SVIDD: Her har ikke downlightene blitt montert riktig, noe som har ført til varmeutvikling. - Her har det vært like før en flammebrann har oppstått, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening etter å ha sett bildene. Foto: ØYVIND PAULSEN
SVIDD: Her har ikke downlightene blitt montert riktig, noe som har ført til varmeutvikling. - Her har det vært like før en flammebrann har oppstått, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening etter å ha sett bildene. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

En feilmontert downlight i taket, varmgang i ledninger og utdaterte sikringsskap.

Brannfellene er ikke alltid like lette å oppdage, men vet du hva du skal se etter kan du unngå store tap, og det som kanskje kan føre til en boligbrann.

En av DinSides journalister opplevde for en tid siden at en av downlightene i taket fusket. Pæra gikk med jevne mellomrom, og det ble hentet inn elektriker til å se på saken.

Resultatet ble umiddelbar utkobling av downlightene og forsikringssak mot den tidligere eieren av boligen.

Grunnen ser du på bildet øverst i saken.

Like før det tok fyr - Dette er svært alarmerende bilder, som viser tydelig at her har det vært like før en flammebrann har oppstått, sier informasjonsrådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening etter å ha sett bildene.

I kantene på hullet som huset downlighten er det brunnsvidd, og belegget på platene har tydelig boblet. Også bærebjelken man kan skimte bak takpanelene har hatt det varmere enn den egentlig tåler.

HJEMMELAGET: Kanskje en fiks løsning, men ikke særlig brannsikker. Foto: INFRATEK
HJEMMELAGET: Kanskje en fiks løsning, men ikke særlig brannsikker. Foto: INFRATEK Vis mer

Slike ting påpekes gjerne på en elkontroll, men du bør også selv se etter tegnene.

Kan gi forsikringssmell Da Skaar fikk se bildene av downlightene viste han dem også til en norsk produsent av downlights, som mener monteringen må ha blitt gjort av en «hobbyelektriker».

- Jeg har også vært i kontakt med en brannekspert i et forsikringsselskap, som sier klart at dersom eier av en bolig hadde montert downlights på denne måten, så ville det blitt en avkortning på en eventuell brannskadeerstatning, sier Skaar til DinSide.     
 
Stor andel Du har altså alt å tjene på å følge litt med på elektronikken i boligen. Bjørn Sørensen, fagsjef Elsikkerhet i NELFO — Foreningen for El og IT-bedriftene, forteller mer om hvor brannfarene er størst i hjemmet.

- Cirka 40 prosent av branner oppstår på grunn av feil ved elektrisk utstyr, enten ved feil bruk av elektrisk utstyr og elektriske anlegg, produktfeil eller feilmontering. Omtrent ti prosent av disse gjelder komfyrbruk, for eksempel tørrkoking.

- Denne feilen er en av grunnene til at vi i 2010 fikk en egen norm spesielt for Norge, sier Sørensen, som også har lang fartstid innen lokalt eltilsyn.

Pass på pizzaen Normen han snakker om gjelder blant annet krav om komfyrvakt. De som har bygd hus eller oppgradert kjøkkenet de siste to-tre årene kjenner kanskje igjen begrepet. Komfyrvakten vil koble ut strømmen ved overoppheting eller etter en angitt tid, for på denne måten å unngå tørrkoking eller den klassiske gjenglemte frossenpizzaen.

Normen har ikke tilbakevirkende kraft, men har du ikke komfyrvakt kan dette være en grei investering for å sikre deg og boligen din.

Lurt å følge med Med tanke på downlightene beskrevet tidligere i saken, mener Sørensen at huseieren gjorde alt etter boka.

- Det er veldig lurt å følge med. Hvis lamper står og blinker, for eksempel et lysarmatur eller en downlight, kan de lett gå varme. Blinkingen kan være et tegn på at en kobling er løs, og ser du i tillegg at det er svidd må det i alle fall sjekkes nærmere, sier han.

Her er ti ting Sørensen mener du bør følge med på, eller sjekke, for å sikre deg bedre mot boligbrann:

FARLIG: Sånn skal det ikke gjøres. Foto: INFRATEK
FARLIG: Sånn skal det ikke gjøres. Foto: INFRATEK Vis mer

Varmeovn: Ikke tørk klær på panelovn/radiator. Det er flere eksempler på at dette har ført til brann.

•Downlights: Følg instruksjonene fra produsenten og sørg for god lufting. Det er også viktig å bruke den rette typen lyspærer.

•LED-pærer: Pass på dimmeren hvis du har det. Det er ikke sikkert dimmeren er laget for å dimme LED-pærer. Er den ikke det kan den overopphetes eller kortslutte, og føre til brann.

•Løse lamper: På barnerommet bør lampene være fastmontert. Det har skjedd at unger tar med seg lampen under dynen for å leke eller lese, og så sovnet.

•For sterke pærer: Dette er spesielt et problem i lamper med gamle papirskjermer. Pass på at pæren stemmer med lampens spesifikasjoner.

•Elektrisk anlegg: Dette bør du i alle fall sjekke før boligkjøp. Det er lurt å ha et mest mulig oppdatert anlegg.

UTBRENT: En gammel oljeovn som har tatt fyr. Foto: INFRATEK
UTBRENT: En gammel oljeovn som har tatt fyr. Foto: INFRATEK Vis mer

•Sikringsskapet: Har du gamle skrusikringer kan det være lurt å bytte til automatsikringer med overspenningsvern og jordfeilbryter.

•Tilgjengelighet: Ikke gjem sikringsskapet bak klær eller andre ting.

•Galvanisk skille: Har du kabel-TV bør du bruke galvanisk skille, for å hindre at strøm på avveie finner veien til TV-en.

•Følg med: Sjekk om utstyret er varmere enn vanlig. Er noe brunt eller misfarget så bør det ringe en alarmbjelle.

Den rette måten Så, lurer du på hvordan downlightene egentlig skulle monteres? I himling mot yttertak eller kaldt loft anbefaler Sintef Byggforsk å bygge downlightene inn i en egen foret himling, slik at du unngår varmetap og fuktskader.

Hvert lyspunkt skal uansett holde en viss avstand til brennbare materialer, for eksempel ved at den felles inn i en egen boks. Sintef/Anticimex har laget et skriv med illustrasjoner som du kan finne her.

Les også:
Har du sjekket jordfeilbryteren?

Bjørn Sørensen, fagsjef Elsikkerhet i NELFO. Foto: NELFO
Bjørn Sørensen, fagsjef Elsikkerhet i NELFO. Foto: NELFO Vis mer

Du kan skjule sikringsskapet

Er du forsikret mot råteskader eller skadedyrangrep?

TØRRKOKING: Tørrkoking er en av de mest vanlige brannårsakene innen branner relatert til elektriske apparater. Slik kan det gå om du glemmer gryta på komfyren. Foto: INFRATEK
TØRRKOKING: Tørrkoking er en av de mest vanlige brannårsakene innen branner relatert til elektriske apparater. Slik kan det gå om du glemmer gryta på komfyren. Foto: INFRATEK Vis mer