Varierte og fantastiske Mallorca

Her vil det vrimle av nordmenn neste sommer

Alle vil til Mallorca. 

VETERANTOG: I Puerto de Soller kan du kaste deg på det gamle toget og se deg omkring. Foto: NTB Scanpix
VETERANTOG: I Puerto de Soller kan du kaste deg på det gamle toget og se deg omkring. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den lille øya Mallorca er bare så vidt større enn Hardangervidda nasjonalpark, men likevel utrolig variert. Barnefamilier, romantiske par og ungdommer som vil ha fest og moro – alle finner de sin lille krok på den populære ferieøya i Middelhavet.

AKTIV FERIE: Mallorca er tilrettelagt både for fotturer og sykling. Foto: Shutterstock 
AKTIV FERIE: Mallorca er tilrettelagt både for fotturer og sykling. Foto: Shutterstock  Vis mer

Om du vil ha de beste hotellene, må du kjappe deg og booke nå, oppfordrer Elisabeth Larsen-Vonstett, kommunikasjonsansvarlig i feriearrangøren Ving.

40 prosent økning

– Det er jo ikke bare nordmenn som vil til Mallorca i sommer. Mallorca er en av sommerens største hits, og det forventes at nærmere 40 prosent flere nordmenn vil reise hit i år enn for bare et par år siden.

Nedgang i reiser til blant annet Tyrkia har medført at den allerede populære ferieøya er blitt enda mer ettertraktet.

At Mallorca er så attraktivt, overrasker ikke sjefen i Norges største reisebyrå Ticket.

– Øya har noe for alle. Det er både lange, hvite sandstrender, klipper og vakre badeviker. Og man kan være aktiv på ferie, med for eksempel sykling og vandring i fjellet.

- Dessuten får man storbyen Palma med på kjøpet om man ikke bare vil ha sol og bad, påpeker Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket.

I tillegg trekker hun fram kort flytid, og at det er et trygt reisemål som andre grunner til at øya er så populær.

Stor variasjon

Og har du ikke vært på Mallorca før, er det lurt å orientere seg litt – det er nemlig stor variasjon mellom områdene på øya. Så det viktigste er å finne ut hvor man skal bo.

VAKKERT: Valldemossa er kjendisene og kunstnernes leke- grind, og tilbake i Vings sommerprogram i år. Foto: Shutterstock 
VAKKERT: Valldemossa er kjendisene og kunstnernes leke- grind, og tilbake i Vings sommerprogram i år. Foto: Shutterstock  Vis mer

I nord ligger Alcudia, barnefamilienes største favoritt, med langgrunne strender og en rekke hotell med fokus på barn. Vannet her er også eksepsjonelt rolig siden Alcudia ligger inne i en beskyttet bukt.

Langs stranden er det masse restauranter, og bare et par kilometer inn i landet ligger Alcudia gamleby – en utrolig koselig by som både store og små vil like.

Partyfolket holder seg gjerne rundt Magaluf vest for Palma, eller i Arenal øst for øyhovedstaden.

Dramatiske fjell

Men mellom partybyene og Palma ligger den mange trivelige og roligere hotellområder, som Portixol, Can Pastilla og Cala Major med perfekt kombinasjon av strand og nærhet til storbyen.

Langs hele vestkysten ruver Tramuntanafjellene som et stengsel mellom kysten og innlandet, og skaper mer dramatiske og varierte omgivelser for feriegjester. Så om du liker å sykle eller gå tur i fjellene, er et sted som Puerto de Sollér den helt perfekte blanding av sol, bad og aktivitet.

– Vestkysten er min personlige favoritt med steder som Valldemossa, Puerto de Sollér og Port de Andratx – perfekt for voksne par på romantisk ferie, mener Larsen-Vonstett.

Rolig i øst

Østsiden av Mallorca byr på ere trivelige hvite landsbyer, med tur- kise bukter og litt roligere stemning. Den aller vakreste er kanskje Cala d ́Or – gull- bukten – en liten perle av en by med flere nydelige badeviker og en en havn med restauranter, alt inne i selve byen. Men også de andre badestedene på østkysten, som Cala Millor, Cala Romantica og Porto Cristo er vakre feriebyer.

POPULÆRT: «Alle» vil til Mal- lorca i sommer, sa  det kan lønne seg
a  bestille ferien na . Puerto de Soller pa  vest- kysten er et fint alternativ for romantisk ferie i nærheten av fjell med masse aktiviteter. FOTO: Shutterstock / Romas_Photo
POPULÆRT: «Alle» vil til Mal- lorca i sommer, sa det kan lønne seg a bestille ferien na . Puerto de Soller pa vest- kysten er et fint alternativ for romantisk ferie i nærheten av fjell med masse aktiviteter. FOTO: Shutterstock / Romas_Photo Vis mer

Cala betyr «bukt» på spansk, og det er nettopp i østkystens mange, trivelige bukter du finner de neste ferieperlene.

Varierte utflukter

Når bosted er bestemt, er det tid for å se på utflukter. Også her er det masse å velge mellom, fra store badeland, til et koselig akvarium, en gigantisk underjordisk grotte og aktiviteter både til lands og vanns.

Østkysten har to høydepunkt: Dragegrottene, Cuevas del Drach, som de heter på spansk, et 1200 meter langt grottesystem 25 meter under jorden.

BARNEVENNLIG: Nord på øya er det mange barnevennlige langgrunne strender. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
BARNEVENNLIG: Nord på øya er det mange barnevennlige langgrunne strender. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

Like utenfor Cala d ́Or ligger den vakre nasjonalparken Mondrago, som byr på akkurat passe enkle fotturer og turkise badebukter.

Vest er best. I vest er kunstnerbyene Deia og Valldemossa fine dagsbesøk. Mange kunstnere lever og jobber i området, og man kan besøke deres atelier.

I sør, utenfor Palma de Mallorca, er den tidligere boligen til kunstneren Joan Miró gjort om til et museum – vel verdt en ettermiddag.

Og så Palma selv da, kanskje Spanias mest attraktive storby. Her er alt riktig – surr rundt i de billedskjønne gatene, spis tapas og dra på shopping.

Uansett er ingenting mer enn en time unna noen ting på Mallorca – kanskje Middelhavets mest varierte og morsomme øy.