Her vil studentene jobbe

Frode Støylen (29) fikk jobb et halvt år før endt utdanning - hos norske studenters drømmearbeidsgiver.

FIKK NAPP: Frode Støylen (29) siktet høyt og fikk napp hos Statoil — et halvt år før han avsluttet ingeniørstudiene. 
Foto: Nina Hansen
FIKK NAPP: Frode Støylen (29) siktet høyt og fikk napp hos Statoil — et halvt år før han avsluttet ingeniørstudiene. Foto: Nina HansenVis mer

|||(Dagbladet): Statoil troner øverst på lista over selskapene både ingeniør- og økonomistudentene i Norge helst vil jobbe i etter at de har avsluttet studiene.

Det viser en undersøkelse konsulentselskapet Universum har foretatt blant mer enn 6500 avgangsstudenter ved norske universitet og høyskoler.

- Da jeg leste beskrivelsen av stillingen Statoil lyste ut, følte jeg at det var dette jeg ønsket å jobbe med.

- Jeg brukte en del tid på å skrive søknaden - med hjelp fra alle kanter, sier Støylen, som er utdannet ingeniør med en mastergrad i kvalitetsledelse ved NTNU.

I Statoil jobber han med prosjektstyring i planlegging av nye plattformer.

Stort og trygt - Det er stort, internasjonalt, trygt og gir muligheter. I tillegg er det mange veier å gå i et stort selskap som Statoil, sier 29-åringen. Han tror at studenter som har vanskelig for å bestemme seg for hvor de ønsker å jobbe etter studiene, gjerne drømmer om en stor bedrift der de har mulighet til å velge hvilken retning de vil bevege seg i - og kan ombestemme seg underveis.

Det sosiale er også en stor fordel i store bedrifter, mener Støylen.

- Hvis du vil, får du raskt et stort nettverk - bare internt i Statoil. I et såpass stort selskap har du mulighet til å trives uansett, sier han.
 
Erfaring viktig Når norske studenter skal velge arbeidsgiver går de i økende grad etter de virksomhetene som de mener er med på å bygge en god CV, mener Carlo Duraturo i Universum.

- De går etter jobber som gir erfaring heller en umiddelbar høy lønn, sier han.

Også muligheten til å jobbe med internasjonale kunder og kolleger anses som svært viktig når avgangsstudentene skal søke seg ut i arbeidslivet.

- Det blir mer og mer vanlig å tenke globalt når man staker ut karrieren. Mange unge tar internasjonale utdanninger, har studert i utlandet i hele eller deler av studiene, de har lært seg språk - og ønsker å få uttelling for dette yrkesmessig, sier karriereveileder Mette Manus.

Mens Ernst & Young og DnB NOR kaprer plassene etter Statoil på økonomistudentenes ønskeliste, rangerer Google høyest blant IT-studentene, med Microsoft og Funcom på de neste plassene.

Aker Solutions og Sintef kommer høyt opp på ønskelista til ingeniør- og teknologistudentene.
  Sikker jobb Gisle Hellsten, leder ved karrieresenteret til Universitetet i Oslo, tror unge går glipp av mange spennende muligheter hvis de bare konsentrerer seg om å få innpass i de store bedriftene.

- Mindre kjente og profilerte selskaper tilbyr ofte tilsvarende arbeidsoppgaver som de mest kjente. Søk derfor bredt - både hos de kjente de som ikke er så kjente fra før av. Vær også oppmerksom på at mange ikke lyser ut stillinger, sier han.

Mulighet til å ha en sikker jobb hvor man kan få faglig utvikling er svært viktig for mange unge som skal finne sin første jobb, mener han. Balanse mellom arbeidsliv og familieliv er også viktig for mange. Lønn blir ofte oppfattet som sekundert.

- Et godt tips vil derfor være å foreta en grundig kartlegging av egne ønsker før du søker en konkret arbeidsgiver. Hva er det du kan, hva er det du har lyst til å jobbe med og hvor er det du vil i et lengre løp? Når disse spørsmålene er besvart, vil det også være lettere å finne frem til en arbeidsgiver som hjelper deg til å nå dine mål.

Bred erfaring Karriereveileder Mette Manus tror finanskrisa har ført til at unge er mer positivt innstilt til å jobbe i det offentlige.

- Mange har trodd at de får større utviklingsmuligheter i det private, men det virker som om det er en større åpenhet der ute for at offentlige virksomheter kan by på like spennende oppgaver. Det har vært litt vanskeligere for nyutdannede å få jobber det siste året, og det har gjort at flere er bevisste på å skaffe seg bred erfaring. Ofte blir man jo heller ikke så lenge i en jobb før man hopper videre, sier Manus.

Som tror noen overvurderer utviklingsmulighetene i store virksomheter.

- Man får ofte mer spesialiserte oppgaver og mer ansvar på mindre arbeidsplasser med færre ansatte. Det kan være en nyttig erfaring å ha med seg, sier hun.
 
Vil ha frihet - Påfallende mange unge snakker om å ha nok frihet til å være med og forme arbeidet selv, sier Trude Kvammen Ekker i Emmali studie- og karrierevalg.

Hun opplever også en økende tendens til at unge mennesker er opptatt av at arbeidsgiver driver med noe meningsfullt og har verdier som de unge kan identifisere seg med.

- Når unge skal foreta yrkesvalget ligger én ting alltid i bunn: De ønsker å få realisert sitt potensial og få utviklet seg i tråd med den de er, sier Kvammen Ekker.

Her vil studentene jobbe