NY VRI:Sprøstekte potetskiver, lun nykål og dampede blåskjell kokt inn med fløte. Voila, en norsk variant av franskmennenes «moules frites».
 Foto: METTE MØLLER
NY VRI:Sprøstekte potetskiver, lun nykål og dampede blåskjell kokt inn med fløte. Voila, en norsk variant av franskmennenes «moules frites». Foto: METTE MØLLERVis mer

Herlig norsk vri på franskmennenes «moules frites»

Fristende sommermat med blåskjell og reker.

• Flere matsaker på db.no/mat
Reker og blåskjell hører med til ferie, sommer og sol.

Norsk sjømat holder høy kvalitet, og med gode råvarer er det enkelt å lage deilige sommermåltider.

Dagbladets kokk Arne Brimi er glad i skalldyr, og selv om han helst nyter dem i mest mulig naturell utgave, liker han også å komponere retter der skalldyrene får følge av andre gode smaker.

Smak til - En god majones til rekene er viktig. Den må selvsagt være hjemmelaget. Har du først fått smaken på hjemmelaget majones, så lar du kjøpemajonesen ligge igjen i butikkhylla, sier Brimi.

HJEMMELAGET MAJONES:Legg rekene på toast istedet for et trangt glass, råder Brimi. Nedenfor finner du oppskriften på Brimis hjemmelagde, irrgrønne majones, laget med en smaksolje av urter. Foto: METTE MØLLER
HJEMMELAGET MAJONES:Legg rekene på toast istedet for et trangt glass, råder Brimi. Nedenfor finner du oppskriften på Brimis hjemmelagde, irrgrønne majones, laget med en smaksolje av urter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han fordeler en irrgrønn majones over et raust smørbrød med crispy salat, urter og reker.

Det som kunne vært en rekecocktail servert i høye glass, legger Brimi heller utover nyristet brød.

Majonesen har han laget med en smaksolje av urter, derav grønnfargen.

- Smak til din hjemmelagde majones med det du liker. Litt cayennepepper gir en fin spiss på majonesen, og enda bedre er det med brent pepper.

SALAT: Reker og kefirsalat smaker friskt og godt i varmen. Foto: METTE MØLLER
SALAT: Reker og kefirsalat smaker friskt og godt i varmen. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Fyll en tørr stekepanne med pepperkorn til bunnen dekkes. Rist kornene på middels varme til de lett kan knuses, og knus dem i en morter eller i en brødpose.

Knust, brent pepper i majones er perfekt til skalldyr, sier Brimi.

Spennende Norske reker er ikke bare saftige og gode på smak, de er også fulle av sunne næringsstoffer. Med lite fett, men likevel med masse viktige vitaminer som B12, A og D samt selen, er reker godt og sunt valg året rundt.

- Jeg er også veldig glad i blåskjell, og vil gjerne ha en stor og raus porsjon når jeg får det servert. Blåskjell er en spennende råvare som kan tilberedes med utallige forskjellige smaker, sier Brimi.

Han legger sprøstekte, tynne potetskiver utover en tallerken, og fordeler flak av lun nykål over.

Deretter rikelig med dampede blåskjell og noen skjeer varm kraft kokt inn med fløte.

En deilig, norsk variant av franskmennenes «moules frites».

- Sprøstekte poteter og blåskjell er fenomenalt godt sammen. En enkel og god sommerrett som er vel verdt å prøve, sier Arne Brimi.