HALLEN: Med katedralsk tak og dimensjoner som et engelsk slott blir hallen noe av det man husker fra Dalen Hotel. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
HALLEN: Med katedralsk tak og dimensjoner som et engelsk slott blir hallen noe av det man husker fra Dalen Hotel. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Herskapelig i treslottet på Dalen

Kortreist mat, tro og overtro, i enden av Telemarkskanalen.

DALEN (Dagbladet): Som en pagode i norrøn drakt, okergul og pompøs i all sin prakt, ligger det gamle trehotellet med utsikt og hage vendt mot innsjøen. Hotellet sto ferdig i 1894 for å huse prominente gjester brakt til Bandaks øverste bredd med kanalens dampskip.

En nostalgisk reise som er mulig den dag i dag, men uten dampen. Kanalskipene Henrik Ibsen og Victoria gjør jobben med standsmessige salonger, blank messing og glinsende treverk i kontrast mot hvite stålskrog.

TURISTER: Den gamle bussen får sin del av oppmerksomheten fra fotograferende gjester. Vis mer

En dagstur mot Dalen, hvor hotellet er målet.

Katedralsk
Det er religiøse dimensjoner i hallen innenfor resepsjonen. Glassmaleriene i taket forsterker følelsen av katedral. Interiøret er aristokratisk. Peisen er formidabel.

Vi skjønner umiddelbart hvorfor den kjente predikanten og sangeren Åge Samuelsen kjøpte stedet i sin tid.

FORRETTER: Et utsnitt av Dalens forrettbuffet. Vis mer

Det ble mye halleluja, men ingen frelse.

Predikanten skapte blest om stedet, mens økonomien gikk rett til helvete.

AND: Andeconfit , and fra Holte Gård, servert med byggryn og asparges. Vis mer

Og slik ble den autentiske trebygningen igjen reddet tilbake som hotell av det historiske slaget. Restaureringen, etter at predikanten gikk konkurs, førte fram til bevaringspriser og påbegynt fredningsprosess.

- I 1994 ble prosessen satt i gang, men den er ennå ikke avsluttet, forteller Christin Normann, Dalen Hotels direktør.

DESSERT: Fryst sabayon laget på eplevin, fraSeljord vin, servert med lune kirsebær. Vis mer

Foreløpig er det bare freden som senker seg.

Gjengangere
Men ikke for alle.

- Vi har hatt besøk av såkalte klarsynte som har snudd i døra, men de aller fleste sier det er svært god og varm atmosfære her forteller direktøren.

I restauranten tennes hver kveld lys på det eneste bordet som er dekket for en person. Reservert ”The English Lady” - en stamgjest av det usynlige slaget.

Kvinnen som på slutten av 1800-tallet, fødte sitt uekte barn på rom 17, etterlatt dødt, drept eller dødfødt. For dem som kan føle slikt, skal hun fortsatt være til stede. Den som vil, kan bo på rommet sammen med vugge og kniplinger.

DIREKTØREN: Christin Normann er en direktør av det blideste slaget. Vis mer

Dalen Hotel er som en tidsmaskin. Her er alt satt tilbake, omtrent 125 år, i tid.

Matopplevelser
Vi er mest opptatt av det estetiske, og ikke minst, ganens forlystelse.

Matsalen har også en takhøyde av det luftige slaget.

THE LADY: Den engelske kvinnen har sitt eget bord i spisesalen, fortsatt. Vis mer

Som svoren tilhenger av à la carte blir vi litt betenkt av å se en buffé midt i spisesalen. Ved nærmere ettersyn snus skepsis til pur begeistring.

Buffeen er nemlig en samling forretter med lokale godsaker .

POPULÆRT: Buffeen med et stort utvalg av forretter slår an hos gjestene. Vis mer

Her er røkelaksrulade med rømme, dill og lokal lefse. Sik fra Aketun Fisk, elg fra Hjembu Gård, And fra Holte Gård, og lokal spekemat.

Her står hjemmelaget multerømme og tyttebærrømme. Her er flatbrød fra Morgedal og Øyfjell.

FORRETTER: Mens andre velger dessertbuffet så har Hotel Dalen sin forrettbuffet med lokale godsaker. Vis mer

Smøret er fra Fyresdal.

En lokal reise i bordet gleder. En reise i Telemark.

KATEDRALSK: Taket slipper lys inn gjennom glassmalerier som er et praktbygg verdig. Vis mer

Den syltete siken er nesten verdt turen alene.

Vi fortsetter med and, servert med asparges og marinert pære.

SALONG: Tidsriktig og elegant som for hundre år siden. Vis mer

Dessertvalget er en sabayone (eggedosis) laget med eplevin fra Seljord, frosset og servert med lune kirsebær.

Måltidet bekrefter ryktene, om at på Dalen Hotel, der spiser du godt.

Mot natt
I hallen lyder toner fra Steinway & Sons. Den russiske pianisten setter stemningen til kaffe og avec.

SPØKER: Her bodde den engelske kvinnen som fortsatt har sitt eget bord i spisesalen. Vis mer

Levende lys og ørelappstoler, egnet til å lukke øynene, et sted for tankers flukt.

Tiden den flyr mot leggetid for mette mager og trette sjeler.

ROM 37: Vil man bruke litt ekstra kan man sove i denne sengen, med egen stue og romslig bad med boblekar. Vis mer

Veien til senga går via knakende trapper og knirkende gulv.

På rom 37, der sov vi særdeles godt og flott.

TEATRALSK: Treslottet er enda mer pompøst når kvelden er på vei til natt. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Om gjesten på nummer 17. sov søtt, vites ikke.

For.

Dalen Hotel er frelst, men fortsatt ikke fredet.