EN GÅTE: De massive hode-skulpturene på Påskeøya har vært en gåte. Hvordan ble de laget? Hvordan ble de transportert? Hva symboliserer de? Og hvorfor står de der de står? Nå kan forskerne ha funnet flere svar. Foto: NTB Scanpix
EN GÅTE: De massive hode-skulpturene på Påskeøya har vært en gåte. Hvordan ble de laget? Hvordan ble de transportert? Hva symboliserer de? Og hvorfor står de der de står? Nå kan forskerne ha funnet flere svar. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gåtene på Påskeøya

Hevder å ha funnet forklaringen bak de mystiske skulpturene

- Viste vei til drikkevann, hevder forsker. - Helt nye opplysninger, sier norsk professor.

Antropologen Carl Lipo har brukt bortimot 20 år på å forske på den gåtefulle sivilisasjonen som eksisterte på Påskeøya. Spesielt har han vært opptatt av å finne ut hvordan Rapa Nui-folket klarte å overleve på den karrige øya, skriver Newsweek.

Det regner lite på øya - i gjennomsnitt kommer det 1200 millimeter nedbør i året - og det finnes knapt oppkommer og kilder. Så hvordan kunne en befolkning på 15-20 000 personer overleve? Det spørsmålet har Lipo snart brukt et livsverk på å undersøke.

Har løst gåten?

Carl Lipos forskning, som er publisert i Hydrogeology Journal, kan ha løst gåten.

Lipo har sammen med kollegaene Matt Becker og Tanya Bronson fra California State University undersøkt mulighetene av at innbyggerne kan ha brukt brakkvann fra grunnen. Dette vannet er mer salt enn rent ferskvann, men ikke så salt som havvannet. Tidligere forskning har antydet at Rapa Nui-folket drakk brakkvann, men det er ikke undersøkt hvor de hentet det fra.

Gjennom to store feltundersøkelser har Lipo kommet fram til at innbyggerne kan ha hentet brakkvann fra grøfter langs kysten.

- Undersøkelsene tyder på at kvaliteten på dette vannet var god nok til at det kunne forsyne befolkningen og tillate dem å bygge de fantastiske steinstatuene som øya er berømt for, heter det i studien.

Ikke tilfeldig

Men Lipo går et steg videre: Han mer enn antyder at hode-statuene - de såkalte moai'ene - slett ikke er så tilfeldig plassert utover øya som det kan virke som ved første øyekast.

PÅ HEMMELIG BESØK: Kongeparet besøkte Påskeøya i 2014. Foto: Det kongelige hoff
PÅ HEMMELIG BESØK: Kongeparet besøkte Påskeøya i 2014. Foto: Det kongelige hoff Vis mer

Statuene, som er formet av vulkanstein og ble hogd ut mellom år 1200 og 1600, er opptil ni meter høye og veier flere tonn. Rundt 900 slike statuer er spredd utover langs kysten av Påskeøya, og Lipo mener å vite hvorfor de står akkurat der de står: De viste hvor det var mulig å finne drikkevann.

- Nå som vi vet mer om hvor Rapa Nui'ene kunne finne drikkevann, blir plasseringen av moai'ene mer fornuftig, der er plassert der vann var tilgjengelig, sier Lipo til Newsweek.

Vil bevise

Teamet vil nå fortsette å undersøke hvor nær knyttet plasseringen av statuene er til vannkilden, men Lipo er ikke i tvil om at han har funnet en sammenheng.

- Det mer vi undersøkte, jo mer overbevist ble vi. Steder der det ikke er utplassert noen statuer, viser heller ikke noe spor av ferskvann. Men der det står statuer, selv inne på øya, fant vi kilder til drikkevann i umiddelbar nærhet, sier han.

Dermed kan enda en av gåtene rundt de spesielle statuene på Påskeøya være løst. En teori har tidligere vært at de var plassert ut for å virke fryktinngytende på besøkende. Men flere av dem er plassert på skyggefulle og bortgjemte steder og ikke synlige fra sjøen.

- Å forstå detaljene i øyas hydrologi og innse at ferskvann spilte en viktig rolle hvor stautene ble plassert, gjør det nå mulig å begynne å generere hypoteser om hvilken rolle statuene har hatt i samfunnet.

MYSTISK OPPDAGELSE: Forskerne ved Ocean Exploration Trust gjør et uvanlig funn ved Kanaløyene utenfor kysten av California. Video: EVNautilus Vis mer Vis mer Vis mer

- Helt nytt

Den norske forskeren, legen og professoren Erik Thorsby er en av de nordmenn som kjenner Påskeøya aller best. Han har selv forsket mye der, og har vært på øya tre ganger.

- For meg er dette helt nye opplysninger. Jeg kjenner jo godt til Carl Lipo, men han har aldri snakket om dette med meg, sier Thorsby til Dagbladet.

Thorsby avfeier på ingen måte de nye teoriene om at moai'ene er plassert der det kunne finnes vann.

SKEPTISK: Forsker, og professor Erik Thorsby har selv vært på Påskeøya ved tre anledninger. Han er skeptisk til de nye teoriene som presenteres om øya mystiske stein-statuer. Arkivfoto: NTB Scanpix
SKEPTISK: Forsker, og professor Erik Thorsby har selv vært på Påskeøya ved tre anledninger. Han er skeptisk til de nye teoriene som presenteres om øya mystiske stein-statuer. Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer

- At statuene på Påskeøya skal være bygget som et signal om hvor det finnes vann på øya er helt nytt for meg. Den vanlige oppfatningen er at statuene danner en ytre ramme mot havet av seremonielle plasser for de forskjellige klanene som bodde på øya i eldre tid, hvor statuene blant annet kan ha vært minnesmerker over tidligere høvdinger for klanen.

- Men de forskjellige klanene bodde ikke langt fra sine statuer og seremoniplasser, og de trengte selvfølgelig drikkevann for å overleve. Så om det finnes kilder for brakkvann i nærheten av statuene behøver ikke det bety mer enn at her var det muligheter for en klan å bo. Med andre ord, sammenhengen mellom statuer og drikkevann kan skyldes at her har det bodd mennesker i tidligere tider, sier Thorsby til Dagbladet

SPØKELSE?: Dette bildet fikk «synske» til å ringe inn til det lokale politikontoret i Cambridge, New York. Men ting var ikke helt slik de så ut til å være. Video: WTEN, Cambridge-Greenwich Police / CNN Vis mer

Fortsatt engasjert

Selv er han nå pensjonist, men fortsatt glødende opptatt av Påskeøya og dens mange mysterier.

- Selv har jeg forsket mest på genetikk for blant annet å finne ut hvem som kom dit først. Men jeg har også brukt mye tid til å studere disse steinstatuene, og er interessert i all forskning rundt dem.

Det er en interesse han har merket han deler med svært mange i Norge.

- Det er så mye vi ikke vet om Påskeøya, og hva som skjedde der. Slikt blir det mange historier, myter og mysterier av. Dessuten tror jeg svært mange nordmenn er interesserte i og med at Thor Heyerdahl engasjerte seg sterkt i øya og dens historie, sier Thorsby.

- Hva tror du om Lipos teori?

- Den er som sagt helt ny for meg, og i strid med gjeldende oppfatninger. Men Carl Lipo er en anerkjent forsker som står bak flere bøker om Påskeøya.