Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hevder de står bak det største gjennombruddet siden jetmotoren

Vil kunne gjøre unna London-Sydney på under fire timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Britiske ingeniører hevder de står bak det største gjennombruddet innen luftfarten siden oppfinnelsen av jetmotoren, skriver Sky News.

Ingeniørene kunne nemlig slippe jubelen løs etter at testinga av en motorkomponent, som vil kunne gjøre det mulig for et rakettfly å bruke bare fire timer mellom London og Sydney, endte med suksess.

Dette kan bli mulig takket være en rakett-jetmotor med navn Sabre - Synergistic Air-Breathing Rocket Engine.

Supernedkjøling I atmosfæren forbrenner Sabre hydrogen, sammen med oksygen som den «puster» fra lufta. Men denne lufta må nedkjøles superraskt for at motoren skal fungere. Og det er her gjennombruddet ligger.

De har nemlig konstruert et element med svært fine rør som kjøler ned inngående luft fra 1000 grader celsius til minus 150 grader på ett hundredels sekund.

Det er seks ganger raskere enn du bruker på å blunke, og det uten at rørene blokkeres med is.

Mr. Bond Bak framskrittet står det private Oxford-baserte selskapet Reaction Engines Ltd. (REL). Selskapet ble etablert av Aland Bond i 1989, men han har jobbet med problemstillingen mye lenger:

SABRE: I atmosfæren forbrenner Sabre hydrogen sammen med oksygen som den «puster» fra lufta. Men denne lufta må nedkjøles superraskt for at motoren skal fungere. Nå har ingeniørene konstruert et element med svært fine rør som kjøler ned inngående luft fra 1000 grader celsius til minus 150 grader på ett hundredels sekund. Illustrasjon: REACTION ENGINES LTD
SABRE: I atmosfæren forbrenner Sabre hydrogen sammen med oksygen som den «puster» fra lufta. Men denne lufta må nedkjøles superraskt for at motoren skal fungere. Nå har ingeniørene konstruert et element med svært fine rør som kjøler ned inngående luft fra 1000 grader celsius til minus 150 grader på ett hundredels sekund. Illustrasjon: REACTION ENGINES LTD Vis mer

- Teamet har forsøkt å løse dette problemet i over 30 år, og nå har vi endelig klart det, sier han.

Testene ble overvåket av Den europeiske romorganisasjonen, ESA, som ifølge BBC bekrefter at testene er vellykkede.

- REL demonstrerer at det i dag ikke er noen grunner til at Sabre ikke kan gå videre inn i neste fase av utviklingen, sier ESA i en uttalelse.

Også forskningsminister David Willetts skryter, og sier blant annet:

- Dette er en bemerkelsesverdig prestasjon av et bemerkelsesverdig selskap. Reaction Engines har vist verden at Storbritannia fortsatt er ledende i teknologisk innovasjon.

Trykk og varme En rakettmotor har ifølge Forskning.no mye høyere trykk inne i brennkammeret enn en jetmotor, 160 ganger lufttrykket på jordas overflate.
 
Når Sabre virker som jetmotor, blir utfordringen å få det samme høye trykket på lufta som suges inn til brennkammeret. Det som skjer, er at jo kraftigere lufta trykkes sammen, desto varmere blir den.

ROMFLY: Skylon er RELs 84 meter lange romfly - en rakettliknende farkost, som skal kunne frakte opptil 24 astronauter til Den internasjonale romstasjonen for en hundredel av prisen i dag, skriver Forskning.no.  Illustrasjon: REACTION ENGINES LTD
ROMFLY: Skylon er RELs 84 meter lange romfly - en rakettliknende farkost, som skal kunne frakte opptil 24 astronauter til Den internasjonale romstasjonen for en hundredel av prisen i dag, skriver Forskning.no. Illustrasjon: REACTION ENGINES LTD Vis mer

Om ikke RELs ingeniører hadde klart å kjøle ned lufta, ville motoren smeltet.

Rakettfly Dagbladet har tidligere skrevet om selskapet og deres planer om å bygge et rakettfly med navn Lapcat A2, Long-Term Advanced Propulsion Concepts and Technologies.

Ifølge Sky News skal dette flyet kunne ta av fra en ordinær rullebane, få en hastighet på 19 000 mph, det vil si 30 577 kilometer i timen, i den øvre atmosfæren, og deretter lande som et normalt jetfly, takket være Sabre-motoren.

Om dette blir en realitet, kan du altså fly London - Sydney på under fire timer, og selskapet opplyser at denne doningen får plass til 300 passasjerer.

Romfly Å få nedkjøleren til å fungere er også et viktig skritt i riktig retning for å få Skylon på vingene.

Skylon er RELs 84 meter lange romfly - en rakettliknende farkost, som skal kunne frakte opptil 24 astronauter til Den internasjonale romstasjonen for en hundredel av prisen i dag, skriver Forskning.no.

Skylon er ti meter lenger enn verdens største passasjerfly Airbus A380, men slankere, og kan klatre opp i verdensrommet helt for egen maskin, uten hjelperaketter.

Sabre virker som en jetmotor ved hastigheter under fem mach, og som en rakettmotor ved høyere hastighet, når romflyet Skylon nærmer seg verdensrommet. Da vil den gå på vanlig drivstoff, skriver Sky News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!