SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Dette vet vi om ham. Vis mer

Durek Verrett er Märtha Louises nye kjæreste

Hevder han helbreder syke

Prinsessens nye flamme hevder han har gjennomgått sju tester mennesket ikke kan forstå, og at han helbredet nyrestein-pasient på ti minutter. - Farlig, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er jo noe som heter at kjærlighet gjør blind.

Det sier Kristian Gundersen, professor ved Universitetet i Oslos seksjon for fysiologi og cellebiologi, til Dagbladet.

Han har fått med seg nyheten om at prinsesse Märtha Louise har blitt sammen med Durek Verrett (44), en amerikaner med norsk-indisk mor, som hevder han har evner langt utenom det vanlige.

Blant annet påstår Durek at han, for å bli en «sjaman», har:

  • Gjennomgått sju tester fra ulike verdener
  • Gjennomgått ti tester fra usynlige ånder
  • Fått overført evner som ligger generasjoner tilbake i hans familie
  • Dødd og overlevd etter beskjed fra ånder

- Smerte og pine

SKEPTISK: Professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo mener at ingen noen gang har klart å dokumentere evnene Durek Verrett påstår å ha. Foto: UiO
SKEPTISK: Professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo mener at ingen noen gang har klart å dokumentere evnene Durek Verrett påstår å ha. Foto: UiO Vis mer

44-åringen tilbyr både grupper og privatpersoner behandling, og på Facebook-siden sin poserer han med «soul sister» Gwyneth Paltrow, blant andre. Aller helst vil han møte «pasientene» ansikt til ansikt, men han tilbyr også healing gjennom videotjenesten Skype.

- Du våkner ikke bare opp en morgen, og spiller på trommer (...) og blåser fjær over folks hoder. Du går gjennom latterlig mye smerte og pine; ånder som kommer til deg fra underverdenen, midt på natta, for å teste om du virkelig tror du klarer å beherske en slik makt. Du blir dratt inn i underverdenen. Du blir fanget i ulike dimensjoner. Og det er ikke halvparten engang, sa «sjamanen» i et timelangt intervju med podkasten Well Damn i fjor.

Det han driver med er veldig profitabelt. Han lever av auraen omkring seg. Dette er ikke originalt. Vi har hørt det hundre ganger før. Kristian Gundersen, professor.

Der snakker han om hvordan «sjamaner nå til dags» ikke tilfredsstiller hans kriterier.

- Jeg har gått gjennom så mye for å bli «Sjaman Durek». Folk spør meg hvorfor jeg trenger tittelen. «Sjaman» betyr en som har fullført alle disse (testene). Det er en tittel for respekt. Jeg har «sjaman»-tittel fordi jeg har gjennomført «Rite of Passage», jeg har fullført alle de sju testene fra hver dimensjon - underverdenen, middelverdenen og oververdenen. Det er sju tester, pluss ti tester fra ånder du ikke kan se, sier han og fortsetter:

Kreft, nyrestein og rullestol

- Jeg har vist at jeg har krefter i den fysiske verden, som mennesker ikke forstår hvordan kan skje. (...) Folk kaster opp, rister og gråter smerte de aldri har hatt inni seg. Her om dagen jobbet jeg med to personer på sykehus. Den ene hadde nyrestein, den andre bukspyttkjertelbetennelse. Hun med nyrestein ble helbredet på ti minutter. Hun andre, helbredet. Hun ble skrevet ut i går. Begge har sendt meg nydelige videoer. Når noen kommer til meg og sier «jeg har psoriasis» (...), så går jeg til kjernen av det problemet, sier 44-åringen.

På Dureks nettsider heter det at «dersom du er syk eller i rullestol, paralysert eller i koma, trenger du mer enn én time, du må booke to timer. Vi garanterer ikke at du blir helbredet for din lidelse. Å bli helbredet fra sykdom har å gjøre med pasientens villighet.»

- Jeg blir skeptisk så fort business kobles inn, sier NTNU-professor Steinar Westrin til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg prøver å skjerme mine pasienter for sånt, jeg ber dem holde seg unna alternativ behandling. Og jo mer kommersielt det er, jo mer urolig blir jeg.

- Farlig

Den svenske professoren Dan Larhammar ved institutt for for nevrovitenskap ved Uppsala universitet mener det hele er trist.

- Durek hevder noe som ikke har støtte fra vitenskapen. Da lurer han kunden. Det er stor risiko for at dette er farlig for pasienten. Noen personer har stor overtro om sin egen kunnskap. Jeg skulle likt å se han litt ydmyk. At han stilte kritiske spørsmål til seg selv og satte seg inn i sykdommene han tror han kan behandle.

- I beste fall gir det en placeboeffekt, i verste fall kan det bidra til å forverre alvorlig sykdom.

I 2018 ble Durek intervjuet i forbindelse med dokumentarserien «A users guide to cheating death». På spørsmål fra programleder og jusprofessor Timothy Caufield om hva han mener om å bruke alternativ medisin for å helbrede alvorlig sykdom, svarer Durek følgende:

-Ta kreft for eksempel. Medisin og leger kan ikke bli diskreditert, men jeg tror at når vi bringer forskning og alternativ terapi sammen, så tror jeg helt ærlig at vi kommer til å redusere sykdom på planeten.

«Hvis du gir opp så dør du»

Dagbladet spør professor Gundersen ved UiO på hvilken måte Dureks påstander er farlige.

- Undersøkelser viser at pasienter som oppsøker alternativ behandling lever kortere enn de som ikke gjør det. En del av det, er at man gir avkall på vitenskapelig behandling. Han påfører også mennesker skyldfølelse, han gjør kreft om til en slags psykologisk tilstand: «Hvis du gir opp, så dør du». At han ikke kan behandle dem med kreft i et seint stadium, fordi «de har gitt opp håpet». Men forskning viser ikke årsakssammenheng mellom kreftoverlevelse og det å gi opp.

- Det er uheldig å selge tjenester på den måten, ved å påføre folk dårlig samvittighet. Hans holdning om at man er sin egen lykkes smed, at man selv er ansvarlig for sitt eget dårlige liv, den er skadelig, sier Gundersen, som har skrevet boka «Snåsakoden», der han slakter alternative behandlinger.

- Helt udokumentert

Samtidig mener Gundersen at Märthas nye kjæreste ikke kommer med noe revolusjonerende, nytt budskap.

- Mitt inntrykk er at han er en nokså ordinær og ikke kommer med særlig nytt. Slike påstander om egne evner har mange fremmet om seg selv tidligere. Det er selvsagt helt udokumenterte påstander, men det han driver med veldig profitabelt. Han lever av auraen omkring seg, og da synes jeg det er viktig å slå fast at dette ikke er originalt, ikke nytt. Vi har hørt det hundre ganger før.

TRIST: Professor Dan Larhammar ved Uppsala Universitetet. Foto: Uppsala universitet
TRIST: Professor Dan Larhammar ved Uppsala Universitetet. Foto: Uppsala universitet Vis mer

- Det er ingen som har klart å dokumentere slike evner, noen gang. Men jeg vil jo ønske prinsessen lykke til. Og så er det jo noe som heter at kjærlighet gjør blind.

Vil ikke kommentere

Til Dagbladet sier Durek at han har snakket med kongehuset, som ikke ønsker at han stiller til intervju. Dagbladet har foreløpig ikke fått svar, hva gjelder spørsmål om hans påståtte sykdomshelbredelse og hva han måtte svare kritikerne.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket, sier til Dagbladet at det eneste av «alternativ behandling» mot kreft, som kan fungere, er godt kosthold og mosjon.

- Det er ellers veldig få holdepunkter for at alternativ behandling har noen som helst innflytelse på kreft. Studier viser at det går dårlig for dem som tar alternative medisiner i kreftbehandlingen, særlig hvis de avslår medisinsk behandling. De fleste alternative behandlinger er harmløse og uskadelige, men det kan være farlig om pasienten ikke får den ordentlige behandlingen de burde fått. Det kan gi alvorlige komplikasjoner.

Resultater ville overrasket

- Han gir ingen garantier. Det er jo sannsynligvis ikke skadelig i seg selv, det skadelige er om disse pasientene ikke får den behandlingen de trenger.

- Hva tenker du om at Durek tjener penger på dette?

- Det bør jo være et slags forhold mellom det man tar seg betalt og de resultatene man får. Det gjelder i helsevesenet. Når vi betaler for legemidler, så må de ha en dokumentert effekt. Alternativ behandling er ofte dårligere dokumentert fordi det ikke gjøres systematiske undersøkelser av virkningen, sier Madsen.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Geir Stene-Larsen fraråder på et generelt grunnlag å ta i bruk udokumenterte tjenester på bekostning av helsetjenestens tilbud.

- Det er vanskelig for oss å ta stilling til denne personen og hans tilbud, men generelt vil vi bare anbefale behandlingstilbud som har en vitenskapelig dokumentert effekt, og særlig for alvorlige sykdommer fraråder vi å ta i bruk udokumenterte tjenester på bekostning av de tilbud som gis i helsetjenesten.

Dette er en sjaman

Sjaman, i etnografi og religionsvitenskap brukt som betegnelse på en type religiøs leder som særlig forekommer i «primitive» kulturer og som tar i bruk ekstase for å helbrede sykdom, spå om fremtiden og innvirke på guder og ånder til beste for samfunnet.

Kilde: Store norske leksikon

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer