Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hevder Svalbard hadde tropisk jungel for 380 millioner år siden

Oppsiktsvekkende funn.

SVALBARD? Det er ikke akkurat slik vi kjenner Svalbardi dag, men forskerne hevder de har funnet rester av tropisk skog som skal ha vokst på øya for omlag 380 millioner år siden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix 
SVALBARD? Det er ikke akkurat slik vi kjenner Svalbardi dag, men forskerne hevder de har funnet rester av tropisk skog som skal ha vokst på øya for omlag 380 millioner år siden. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix  Vis mer

(Dagbladet): Forskere fra universitetet i Cardiff har gjort funn på Svalbard som de mener beviser at den nedisete øya i Arktis har en tropisk fortid.

På Svalbard fant forskerne fossiler fra en tresort tilhørende lycopsids-familien. Dette regnes som verdens eldste plantegruppe og er aldersbestemt så langt tilbake i tid som 380 millioner år.

Det kommer fram i en rapport fra forskerne Christopher M. Berry og John E. A. Marshall, som har publisert funnene sine i tidsskriftet Geology.

Og den gang var verden slett ikke slik vi kjenner den i dag.

Som Dagbladet skrev i går, var for eksempel Bornholm trolig en del av Sør-Amerika, og forskerne tror at Svalbard tidligere lå nær ekvator og at de tropiske trærne dermed kunne trives der. I løpet av millioner av år har jordplatenes skiftende posisjoner flyttet Svalbard til sin nåværende beliggenhet langt mot nord.

Forskerne mener også at trærne som det nå skal være funnet fossiler av på Svalbard, spilte en vesentlig rolle i jordas utvikling. For noen hundre millioner år siden skal det ha vært langt varmere på jorda, temperaturer på 50 varmegrader kan ha vært gjennomsnittet.

Lycopsids-trærne spilte ifølge forskerne en avgjørende rolle i Devon-perioden for omlag 400 millioner år siden. Skoger, som den det skal ha blitt funnet rester av på Svalbard, spilte en avgjørende rolle for å redusere CO2-forekmonsten i lufta, redusere temperaturen, og gjøre jordkloden til et sted egnet for å utvikle moderne liv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling