VINKONGE:  Bruno Giacosa har nå i mange år laget vin det går gjetord om, noe som har skapt et ry som har gitt ham tilnavnet «kongen av Piemonte». Foto: LARS HELLIESEN
VINKONGE: Bruno Giacosa har nå i mange år laget vin det går gjetord om, noe som har skapt et ry som har gitt ham tilnavnet «kongen av Piemonte». Foto: LARS HELLIESENVis mer

- Himmel, for en nese!

Denne mannen lager god vin.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Barbaresco og Barolo har samme gener, de er begge er laget av hundre prosent nebbiolo.

Druen som trives best i åsene i Piemonte, gir opphav til to av vinverdenens beste røde viner.

VINMESTEREN: Bruno Giacosa Barbaresco 2005 føyer seg inn i rekken av store viner fra en av de aller beste vinmakerne i hele verden.
VINMESTEREN: Bruno Giacosa Barbaresco 2005 føyer seg inn i rekken av store viner fra en av de aller beste vinmakerne i hele verden. Vis mer

Barolo og Barbaresco er egne strengt regulerte DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Mange av de vinprodusentene eier vinmarker i begge områdene.

DOCG-kravene til hvor store avlingene får være er like for begge, men kravet til minimum lagring før salg er ett år lengre for Baroloene.

Lagring For å kunne sette «Riserva» på etiketten kreves ytterligere to års lagring, 50 måneder for Barbaresco og 62 måneder for Barolo.

BARBARESCO: Bruno Giacosas Barbaresco kommer fra et landskap som skapt for vin. Foto: LARS HELLIESEN
BARBARESCO: Bruno Giacosas Barbaresco kommer fra et landskap som skapt for vin. Foto: LARS HELLIESEN Vis mer

Barolo er harde og kraftige viner med markante tanniner.

Dette er viner som krever lagring for å runde av og utvikle sitt fulle potensial.

Stil Barbaresco er søsteren som er lettere, mindre struktur, men mer elegant og feminin enn Barolo.

Fire kommuner inngår i Barbaresco-distriktet: Barbaresco, Treiso, San Rocco Seno d'Elvio og Neive.

Jordsmonnet er det samme som i Barolo-distriktene, men gir en annen stil.

Stilen og produksjonen varier fra en produsent til en annen.

Det snakkes om tradisjonalister mot modernister, og de midt imellom.

Rykte Det er mange av vinmakerne som har skaffet seg et ry som gir gjenklang i hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dagens test er vinneren laget av Bruno Giacosa, tett fulgt av Pio Cesare.

Begge lager viner som tilhører det aller øverste sjikt.

Begrensningene i utbytte og kravene til lagring, er med på å forhøye prisene på disse vinene.

PIEMONTE-REGIONEN. Kart: KJELL ERIK BERG
PIEMONTE-REGIONEN. Kart: KJELL ERIK BERG Vis mer

Barbarescoene er noe lavere priset enn Barolo for inngangsvinene.

For de aller beste og mest etterspurte er det årgangskvalitet og etterspørsel som presser prisen. Derfor vil aldri Piemontes beste viner være billige.

Uansett om de heter Barolo eller Barbaresco.

Til det er de altfor bra.

Her er testen • Barbaresco

Bruno Giacosa Barbaresco 2005, Piemonte, Italia
Varenr.: 5238701 (BU) Poeng: 93 Pris: 699 Tannin: 3
Aroma: Himmel, for en nese!
Smak: Dette må oppleves!
Konklusjon: Bruno Giacosa er i en egen klasse i Barolo og Barbaresco. Han er blant verdens beste produsenter av vin. Har fulgt ham de siste ti åra. Han leverer topp hele veien, fra vanlig Barbera (anmeldt 9. sep.) til de på øverste hylle.
Passer til: Lagres fint i ti år til, men ingen ville nektet å smake på dette selv om den var blitt 35 år gammel. Du velger!

Pio Cesare Il Bricco Barbaresco 2004, Piemonte, Italia
Varenr.: 5886701 (BU) Poeng: 92 Pris: 600 Tannin: 3
Aroma: Bjørnebær, tørket rose, fioler og ristede kastanjer. Herlig og sjenerøs frukt med innslag av kirsebær.
Smak: Sitter massivt, men friskt. Tettpakkede silketanniner som drar frukten med seg inn i evigheten.
Konklusjon: Svært positivt overrasket. Den beste vin, fra det jeg trodde var kjedelige Pio Cesare, jeg har smakt. Denne lages bare i de beste årganger og 2004 er en av de aller beste.

EN GOD NUMMER TO: Pio Cesare Il Bricco Barbaresco 2004. Pio Cesare lages bare i de beste årganger, og 2004 er en av de aller beste.
EN GOD NUMMER TO: Pio Cesare Il Bricco Barbaresco 2004. Pio Cesare lages bare i de beste årganger, og 2004 er en av de aller beste. Vis mer

Sottimano Barbaresco Fausoni 2005, Piemonte, Italia
Varenr.: 5827601 (BU) Poeng: 89 Pris: 377,90 Tannin: 4
Aroma: Herlig, fyldig kirsebær. Innslag av tørket rose, eik, tjære og våt frisk jord.
Smak: Nydelig strukturert. Meget fine tanniner, som strammer bra opp, sammen med god og fyldig frukt.
Konklusjon: Dette er en stram rik 2005 som har noe baroloisk kraft i seg, men lagrer også deretter. Etter et besøk hos Sottimano i 2001 har jeg fulgt produsenten. Vinene er stilsikre og gode. De fortjener en plass i kjelleren.

Cascina delle Rose Barbaresco Rio Sordo 2006, Piemonte, Italia
Varenr.: 5980601 (BU) Poeng: 88 Pris: 314,30 Tannin: 3
Aroma: Syrlig og frisk. Lagret frukt, med sviske, kastanjer og rose, fulgt av kirsebær og plommer.
Smak: Fruktig og delikat. Bra trøkk i hele smakskurven. Avslutter godt og elegant.
Konklusjon: En bra vin med god stil.

Barbaresco Produttori del Barbaresco 2007, Piemonte, Italia
Varenr.: 3190601 (B) Poeng: 87 Pris: 229,90 Tannin: 3
Aroma: Frisk og tiltalende. Ren og klar rødbærsfrukt med et snev av trøffel og eik.
Smak: Stilsikker vin med god pris. Bra satt sammen med akkurat nok tannin, syre og frukt til å lage en god, kompleks og strålende vin.
Konklusjon: Produttori del Barbaresco var mitt først bekjentskap med Barbaresco. Det kommer bare Cru-viner fra dette kooperativet, som var blant de første til å sette enkeltvinmarker på etiketten. Jeg synes de er meget gode. Sympatisk priset i forhold til kvalitet.

MODNING: Små fat gir mer eik enn store. Nye mer enn brukte gamle. Disse er fra kjelleren til Pio Cesare, som er en av de store vinmakerne i Piemonte.
MODNING: Små fat gir mer eik enn store. Nye mer enn brukte gamle. Disse er fra kjelleren til Pio Cesare, som er en av de store vinmakerne i Piemonte. Vis mer

Roagna Barbaresco Selezione Luca Roagna 2007, Piemonte, Italia
Varenr.: 5954401 (BU) Poeng: 87 Pris: 234,90 Tannin: 2
Aroma: Lys stil. Lyserøde kirsebær, blåbær, blodferskt kjøtt, underskog og syrlige bær.
Smak: Kompleks, med syrlig og svært ren stil. Enklere, men mer raffinert frukt. Voksested gir lang og behagelig ettersmak.
Konklusjon: Ren og pen stil, men den krever sin mann. Luca Roagna lager eleganse, mens Marchesi di Barolo (under) lager frukt.

Marchesi di Barolo Barbaresco 2005, Piemonte, Italia
Varenr.: 5013901 (BU) Poeng: 87 Pris: 259,90 Tannin: 3
Aroma: Frisk, fyldig og herlig søtlig (høstet godt modent og/eller en solrik årgang). Frukt med god lyserøde bær, samt preg av skog.
Smak: Balansert og rikt fruktig. Elegant og stilsikkert preg. En perfekt laget vin fra godt materiale og i en tilgjengelig stil. Dyp og rik farge med massiv smak.
Konklusjon: 2005-årgangen liker jeg godt. Dette er en bra intro-vin til området. Litt på grunn av prisen, men vel så mye på grunn av kvalitet og stil.

Neive Barbaresco Santo Stefano Riserva 2003, Piemonte, Italia
Varenr.: 4378801 (BU) Poeng: 86 Pris: 362,70 Tannin: 3
Aroma: Slepen, tett og lagret aroma. Syrlig, moden og fruktig stil. Anelse alkohol.
Smak: Meget bra laget. Mandler, kastanjer og slank stil. En liten anelse alkohol sitter i avslutningen.
Konklusjon: En meget bra vin.

STILSIKKER: Barbaresco Produttori del Barbaresco 2007 er en god og kompleks vin, og sympatisk priset i forhold til kvaliteten. Den koster 229,90.
STILSIKKER: Barbaresco Produttori del Barbaresco 2007 er en god og kompleks vin, og sympatisk priset i forhold til kvaliteten. Den koster 229,90. Vis mer

Bruciata Barbaresco 2007, Piemonte, Italia
Varenr.: 9396201 (BU) Poeng: 85 Pris: 299,10 Tannin: 4
Aroma: Trøffel, sopp og rose. Modent preg. Et snev av stall og lær.
Smak: Har struktur og frukt. Bra trøkk i tanninene bakover. Sitter bra, men noe grovt.
Konklusjon: Bra laget i en tradisjonell stil, med god lengde.

Cantina del Pino Barbaresco 2006, Piemonte, Italia
Varenr.: 5294601 (BU) Poeng: 84 Pris: 289 Tannin: 5
Aroma: Bitre kirsebær, bringebær, vingummi, floralitet og murstein.
Smak: Syrlig, ren og delikat. Steinfrukt og lett eiket preg, som ender anelse tamt.
Konklusjon: Noen ganger skjønner du ingenting. Mulig jeg hadde ei flaske med premenstruelle tendenser, for denne vinen har scoret meget bra internasjonalt.

Paitin Barbaresco sori paitin 2004, Piemonte, Italia
Varenr.: 5922701 (BU) Poeng: 82 Pris: 329,90 Tannin: 4
Aroma: Sursøte bær. Innslag av krydder og eik. En anelse hard i kantene.
Smak: Eiken sitter på utsida av vinen og gir dermed frukten bare en sjanse i midtpartiet.
Konklusjon: Begynner å modnes, men frukten vil ikke klare jobben med denne eiken.

STEMNING: Hos Pio Cesare er rustikk stemning.
STEMNING: Hos Pio Cesare er rustikk stemning. Vis mer

Volpi Barbaresco 2008, Piemonte, Italia
Varenr.: 9392501 (BU) Poeng: 77 Pris: 179,90 Tannin: 2
Aroma: Skog, med fyldig frukt med plommer og moreller. Preg av gress og en anelse vegetal stil.
Smak: Mangler substans og struktur. Mangler Barbaresco-karakter. Svært fruktig og enkel.
Konklusjon: Denne faller igjennom mot de andre vinene i testen. Du får nebbiolokarakter, men i en moden, rik og fruktig stil.

INTRO-VIN: Marchesi di Barolo Barbaresco 2005 er en god introduksjon til Barbaresco. Litt på grunn av prisen (259,90), men mest på grunn av kvalitet og stil.
INTRO-VIN: Marchesi di Barolo Barbaresco 2005 er en god introduksjon til Barbaresco. Litt på grunn av prisen (259,90), men mest på grunn av kvalitet og stil. Vis mer