KAFEVERT: Stig Angel Benjaminsen bestyrer kafeen med det klingende navnet Himmelbå.
Foto: Ole C. H. Thomassen
KAFEVERT: Stig Angel Benjaminsen bestyrer kafeen med det klingende navnet Himmelbå. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Himmelfart til Ylvingen

Kafe' Himmelblå fra NRKs populære serie har gjenoppstått som en levende attraksjon og et populært reisemål.


||| YLVINGEN(Dagbladet): Det er himmelgrått med regnbyger av det aller kaldeste slaget.
Det liger sludd i luften. Kalenderen vise 10. mai og det skulle vært vår og lunt.
Vi er på vei ut til Ylvingen, den nest største øya i verdensarv kommunen Vega, et unikt øyrike med 6500 øyer, holmer og skjær, mye grunn sjø og ærfugl.


Himmelblå


Fjære sjø, så lav at vi ikke kan se over bryggekanten. 
Blått skilt på hvit vegg og stang med vaiende vakkert norsk flagg.
Vi har kommet til stedet som har vært blitt berømt etter tv-produksjonen som har gått på NRK i tre hele sesonger.
Så populær har serien vært at i fjor sommer strømmet folk til i slike mengder at de fastboende måtte låne ut toaletter og servere kaffe.
- Det var helt stint fra brygga til kirka, forteller Stig Angel Benjaminsen,  kokk og daglig leder på kafeen som har blitt virkelig og ikke bare en lokalitet i et tv-ynsdrama.        
- I fjor hadde vi ingen tilbud, ingen overnatting og ingen servering på øya.  
Nå er Himmelblå satt i stand med godkjent restaurantkjøkken, toaletter og fasiliteter.
 I dag er det kaffe og Himmelblåkake som står på menyen.
Det er svigermor til Benjaminsen, Greta Pettersen, som har stått for bakingen i dag.
Åse Løkeland som var statist i tv-serien, er kakens mor.
Oppskriften ble etterspurt umiddelbart. Smaken var himmelsk god. Damene er kledelig beskjedne og deler gladelig ut kakens beskrivelse etter all skryt.

Overnatting


-Til høsten er vi klar med 12 hotellrom i Fiskarheimen og kan ta i mot overnattende turister. På brygga kan vi servere i overkant av 130 personer og 110 innendørs.
Benjaminsen forteller om fiskesuppe, breiflabb og kveite, det skal være godt, ferskt og ikke dyrt.

-Kaffe og kaker selvfølgelig, forteller han. 
Halvliterne er priset til 65 kroner. Vi prøver å se det for oss, hele brygga full av gjester med skummende drikke mens sommersola er på vei ned for å hilse på havet i vest før den stiger mot nye høyder gjennom hele natta.
Slik det var i hele fjor fortelles det.
Verdensarv Helgeland har hatt en markant økning i turismen etter at Vega ble skrevet inn på UNESCOs liste og ble verdensarv.  I 2004 ble øygruppa innskrevet på UNESCOs liste.
Med sitt spesielle kulturlandskap, med ærfugl og dunsanking som næring på gardsbruka slik det har vært i mer enn 1000 år.  Skjærvær og Lånan er fredede områder, naturreservat i hekketiden.
Her brukes begrepet dunvær.  Og duna den er viktig. Edderdun gir dyner av kongelig kvalitet med en letthet og varme som er uovertruffen.
Men regn med at du må ut med 40.000 kroner for å bli en lykkelig eier.
Trøsten er at de er nesten like fine etter 100 år.

Været


 Utendørs på Ylvingen er det fortsatt bare mai, regn du kalde.
- Pågangen er enorm, det kommer til å bli et herrens liv her i sommer. Angel Benjaminsen er ikke i tvil om at tilstrømningen blir stor.
Helgeland har tidligere markedsført seg med den storslagne naturen, De sju søstre og Torghatten.  

Kunnskap om ærfugl fås ved å besøke Ærfuglmuseet på Vega, È-huset. 

Norsk Havbrukssenter er stedet hvor liten og stor lærer om oppdrettslaksens vandring fra klekkeri til merder og videre til frysedisken.
 
Nå er Helgeland mest Verdensarv og Himmelblått.


KAKA: Greta Pettersen og Åse Løkeland med "HIMMELBLÅ"  kaka.
Foto: Ole C. H. Thomassen
KAKA: Greta Pettersen og Åse Løkeland med "HIMMELBLÅ" kaka. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer