Historiens ti største arkitekter

Og byggverkene som gjorde dem verdensberømte.

UNIK DESIGN: Har man vært i Barcelona, vil man minnes Gaudis unike bygninger. Foto: Thinkstock
UNIK DESIGN: Har man vært i Barcelona, vil man minnes Gaudis unike bygninger. Foto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noe arkitektur er så vakkert og unikt at man stopper opp. Annet er ikke så pent å se på, men både praktisk og funksjonelt.

Den kjente amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright kalte arkitektur for "the mother art", altså all kunsts mor, og uttalte: "Uten en egen arkitektur har ikke sivilisasjonen vår en sjel."

Arkitektur imponerer og inspirerer. Land som Japan - hvor det ofte er en utfordring å skape et funksjonelt hjem på så liten plass som man som oftest har tilgjengelig - har i mange år vist fram noe av det mest nytenkende innen arkitektur.

Noen mener arkitekter ikke får den berømmelsen de fortjener, og argumenterer med at i forhold til mange andre typer kunst har arkitekter en langt større effekt og innvirkning på folks liv og verden.

"Disse kunstverkene, byggene, er våre hjem, arbeidsplasser, oppholdssteder gjennom livet", skriver journalist Jane McGrath i en artikkel på nettstedet Howstuffworks.com.

Historiske arkitekter Disse ti arkitektene er kjent over hele verden for sine bygg, noen fordi de var ikoniske og aldri slutter å fascinere, andre fordi de rystet datiden med sine nytenkende ideer.

1. Michelangelo Michelangelo var maler og skulptør og også en dyktig og nytenkende arkitekt. Han står blant annet bak domen i St. Peterskirken i Roma, et av verdens mest kjente og fotograferte bygg.

Multikunstneren regnes som en av de første som våget å bryte med datidens byggetradisjoner og forventninger når han tegnet.

I 1523 fikk Michelangelo i oppgave av pave Clement VII å tegne et to-etasjes bibliotek på toppen av det som da var et fungerende kloster. Bygget, fransiskanerklosterets Laurent-bibliotek, brøt med flere regler innen det som var kjent som klassisk stil, og benyttet blant annet søyler ikke bare som reisverk, men som ren dekor.

EN BO-MASKIN: Le Corbusier mente at hus skulle være så enkle og fuksjonelle som mulig. Foto: Thinkstock
EN BO-MASKIN: Le Corbusier mente at hus skulle være så enkle og fuksjonelle som mulig. Foto: Thinkstock Vis mer

Domen på St. Peterskirken, som Michelangelo ikke levde lenge nok til å se fullført, har vært en inspirasjon til bygninger verden over, blant annet Capitol-bygningen i Washington D.C.

2. Mimar Sinan I det ottomanske riket var arkitekten Mimar Sinan Michelangelos konkurrent når det gjaldt å tegne vakre bygg. På 1500-tallet var tyrkeren med på å tegne og sette opp mer enn 300 bygninger. Han er uten tvil den mest kjente arkitekten landet har frambrakt. Mange av hans bygg var vakre moskeer, men Sinan tegnet også skoler, palasser og andre bygninger. Det var også denne mannen som "oppfant" den nå velkjente domen moskeer har på taket.

Hans mest kjente bygg er Selimiye-moskeen i Edirne og Süleymaniye-moskeen i Istanbul, som var sterkt influert av den berømte Hagia Sophia-moskeen.

3. Sir Christopher Wren Britiske Christopher Wren sies å ha blitt så kjent som han ble fordi han rett og slett befant seg på rett sted til rett tid. Som ung arkitekt på 1660-tallet fikk Wren i oppgave å tegne teateret Sheldonian på Oxford Street, og reiste til Paris for å studere fransk og barokk-stil.

Mens han var der, tegnet han også domen til Londons kjente St. Paul's Cathedral. Bare én uke etter at disse tegningene var mottatt, brant store deler av London ned til grunnen i det som ble kjent som den store bybrannen.

Brannen varte i fire dager fra 1. september 1666 og ødela 89 kirker, 13 200 hus, 400 gater og fire femtedeler av området som lå innenfor bymurene - inkludert St. Paul's Cathedral.

Wren ble en av hovedarkitektene i rekonstruksjonen av byen. Ved sin død hadde Wren egenhendig vært med på å tegne og bygge hele 51 kirker, inkludert den gjenoppbygde St. Paul's Cathedral.

4. Louis Henri Sullivan Louis Henry Sullivan var en av de første kjente amerikanske arkitektene som benyttet prinsippet med at form måtte komme i annen rekke etter funksjon.

På samme måte som Wren fikk også Sullivan unike muligheter etter en katastrofe. I 1871 brant store deler av Chicago, og mange arkitekter, deriblant Sullivan, ble hyret for å bygge opp storbyen igjen, en jobb som varte i mange årtier.

Sullivan lot seg påvirke av mange andre av datidens arkitekter og ble foregangsfigur i å skape en ny og mer funksjonell måte å tegne og bygge skyskrapere på. Ofte refereres Sullivan til som "skyskrapernes far".

IKKE BARE MALER: Michelangelo står bak store deler av utformingen av St. Peterskirken i Vatikanet. Foto: Thinkstock
IKKE BARE MALER: Michelangelo står bak store deler av utformingen av St. Peterskirken i Vatikanet. Foto: Thinkstock Vis mer

Noen av hans mest kjente bygg er Wainwright-bygningen i St. Louis og Guaranty-bygningen i Buffalo.

5. Le Corbusier Sveitsisk-franske Charles Édouard Jeanneret, som senere tok navnet Le Corbusier, står den dag i dag som en av verdens mest kjente og innflytelsesrike arkitekter.

Le Corbusier omfavnet funksjonalismen - han gikk så langt som å kalle hus for "maskiner å bo i". Han hatet alt som smakte av unødvendig pynt og dekor, og favoriserte moderne materialer som betong og stål.

Husene hans var kjent for flyt mellom rommene og åpen planløsning, en design vi i stor grad omfavner den dag i dag. Mange av hans bygg var også plassert på stylter i landskapet, noe han mente gjorde det lettere å leve mer hygienisk. Ofte hadde bygningene hans flate tak, da tanken var at man kunne utnytte takene som hage.

6. Antoni Gaudi Har du vært i Barcelona, har du neppe unngått verken å høre navnet Antoni Gaudi eller å beskue noen av hans kjente og unike byggverk.

Den spanske arkitekten var svært religiøs, og mente at man kunne hylle og ære Gud ved å hente inspirasjon fra Guds største skaperverk, naturen.

Det var denne troen som gjorde at Gaudi heller benytter seg av kurver og buer enn rette linjer. Sterke farger og unike teksturer kjennetegner også hans arkitektur.

I dag er ordet Gaudi like knyttet til Barcelona og livet der som tapas og sangria.

Gaudis mest kjente byggverk er uten tvil den spektakulære katedralen La Sagrada Familia, som han jobbet med helt fram til sin død i 1926. Katedralen er fortsatt under konstruksjon, og mange mener at den aldri kommer til å stå ferdig.

7. Ludwig Mies van der Rohe Tyske Ludwig Mies van der Rohe var nok en arkitekt som forkastet alt som hadde med unødvendig dekor å gjøre og la sin elsk på det enkle, minimale og funksjonelle.

VAKKER: Selimiye-moskeen i Tyrkia er designet av arkitekten Mimar Sinan. © Foto: Life and Travel
VAKKER: Selimiye-moskeen i Tyrkia er designet av arkitekten Mimar Sinan. © Foto: Life and Travel Vis mer

Etter først å ha gjort seg kjent med å tegne overklasseboliger i hjemlandet, fikk Mies i 1929 i oppgave å designe den tyske paviljongen til Verdensutstillingen i Barcelona. Arkitekten er også svært kjent for sin Barcelona-stol.

I 1937 flyttet Mies til USA, hvor han både underviste på School of Architecture ved Chicago's Armour Institute og tegnet flere kjente skyskrapere, som blant annet Seagram-bygningen i New York og leilighetsbygget Lake Shore Drive i Chicago.

8. Leoh Ming Pei Kinesiske Leoh Ming Pei flyttet fra hjemlandet til USA for å studere arkitektur på 1930-tallet. På grunn av annen verdenskrig ble han værende, og han ble i 1954 amerikansk statsborger.

Pei skal alltid ha søkt å forene det moderne og det tradisjonelle i sine arbeider - et prosjekt han ofte kalte "Den umulige drøm."

På 1960-tallet var han en av arkitektene som ble utvalgt til å tegne terminalbygget på John F. Kennedy-flyplassen i New York. Mest kjent er nok likevel Pei for å stå bak den kontroversielle glasspyramiden ved Louvre-museet i Paris, som stod ferdig i 1989.

9. Frank Gehry Frank Gehry ble født i Canada i 1929 og flyttet til USA allerede som tenåring. Etter arkitektutdannelsen begynte Gehry å gjøre seg kjent for sin postmodernistiske stil innen arkitektur, og benyttet seg ofte av radikale utforminger. Han ble kjent for bruken av organiske linjer og strukturer med fokus på flyt og åpenhet.

Gehry står bak både Guggenheim-museet i Bilbao i Spania, som åpnet i 1997, og konserthallen Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som er kjent både for sin unike struktur og akustikk.

10. Frank Lloyd Wright Frank Lloyd Wright er uten tvil en av USAs mest kjente arkitekter. Han sies å være blant foregangsmennene i det å skape en egen amerikansk arkitektur. Wright elsket å eksperimentere med horisontale linjer, som skulle få bygget til å gli inn i landskapet rundt.

Et eksempel på dette er hans bygg Robie House, som stod klart i 1909. Videre var arkitekten med på å utvikle det han selv kalte organisk arkitektur, et begrep som omfattet både strukturer og også hvilke materialer som ble brukt. Målet var at bygget skulle være så integrert som mulig i landskapet og miljøet rundt.

I 1935 designet han Fallingwater, en bolig bygget over en foss i staten Pennsylvania. Hans mest kjente bygg derimot, er det spektakulære og berømte Guggenheim-museet i New York, hvor hele bygget er sentrert rundt en spirallignende gangvei i stedet for separate etasjer.

Resultat, ikke person - Alle disse har vært med å skape arkitekturhistorie, forklarer arkitekt Ingerid Almaas hos Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) til Bonytt.no.

LOUVRE: Kinesiske Leoh Ming Pei er arkitekten bak den unike glasspyramiden ved et av verdens mest kjente museer. Foto: Colourbox
LOUVRE: Kinesiske Leoh Ming Pei er arkitekten bak den unike glasspyramiden ved et av verdens mest kjente museer. Foto: Colourbox Vis mer

- Men jeg tror nok at en slik stjernedyrking av arkitekter er litt på vei ut. Vi ser heller at det trekkes fram arkitekter som bidrar, som jobber i gode kreative team, hvor fokus er på mer enn bare byggets form.

Almaas forklarer at mye av det som blir sett på i dag når det gjelder å bedømme et bygg, er hvorvidt man har tenkt på hvordan bygget kan svare på mange av utfordringene samfunnet står overfor, for eksempel globale klimaendringer og sosiale forhold.

- Dette betyr nå mer enn bare det å være i stand til å tegne et signalbygg, forklarer arkitekten.

- Man merker dette også godt når det kommer til studenter og unge arkitekter, lysten til å bidra med noe mer enn bare estetikk.

Nye innovatører Disse arkitektene og arkitektkontorene mener Almaas er noen av de mest innovative og nyskapende for øyeblikket:

- Internasjonalt vil jeg nevne Lacaton & Vassal, Teddy Cruz, Ecosistema Urbano, Urban Think Tank, Alejandro Aravena, Francis Kere, Rural Studio og CASE architects. Selv om det selvsagt også finnes mange flere som sikkert hadde fortjent å bli nevnt i denne sammenhengen.

- Av norske arkitekter som gjør store ting for øyeblikket bør man nevne: Tyin tegnestue, Rintala Eggertsson, Felleskapsprosjektet for å Fortette Byen (FFB), Fantastic Norway, Helen & Hard, Haugen Zohar. Det finnes mange flere.

Kilder: NAL, Wikipedia, Bonytt.no,

Les også: Dette er det villeste du kan ha hjemme akkurat nå
Stilguide: Arkitektur for nybegynnere
Mors feil at far er lite engasjert i familielivet

ST. PAUL'S CATHEDRAL:  Nytt og gammelt i skjønn forening - St. Paul's Cathedral med Millenniumsbrua over Themsen i forgrunnen.
Foto: MORTEN STOKKAN
ST. PAUL'S CATHEDRAL: Nytt og gammelt i skjønn forening - St. Paul's Cathedral med Millenniumsbrua over Themsen i forgrunnen. Foto: MORTEN STOKKAN Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UFERDIG: Gaudis mesterverk, La Sagrada Familia i Barcelona, er fortsatt under konstruksjon. Foto: Thinkstock
UFERDIG: Gaudis mesterverk, La Sagrada Familia i Barcelona, er fortsatt under konstruksjon. Foto: Thinkstock Vis mer
GUGGENHEIM-MUSEET: Arkitekten Frank Lloyd Wright står bak bygget i New York, huset er en attraksjon i seg selv. Foto: Thinkstock
GUGGENHEIM-MUSEET: Arkitekten Frank Lloyd Wright står bak bygget i New York, huset er en attraksjon i seg selv. Foto: Thinkstock Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer