ÖSTERMALMS SALUHALL:   Her er det fullt av matglade svensker, men få turister finner fram til Stockholms tradisjonsrike mathall.   Foto: John Terje  Pedersen/Dagbladet
ÖSTERMALMS SALUHALL: Her er det fullt av matglade svensker, men få turister finner fram til Stockholms tradisjonsrike mathall. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

Hit går svenskene for å få tak i den beste maten

Stockholms tradisjonsrike gourmethall.

STOCKHOLM (Dagbladet): Östermalms Saluhall er blitt stedet for matglade i Stockholm.

Få turister Men få turister finner fram til det tradisjonsrike matmarkedet på Östermalmtorget.

Hit kommer mange for å nyte et måltid på en av saluhallens mange spisesteder. Eller fylle handlekurven med gourmetmat til velfylte svenske hjem.

Restaurantene er ikke kjent for å være de aller billigste i klassen. Her serveres det ypperste av svenske matvarer. Med tilsvarende priser

All slags mat I Saluhallen har spisesteder med tradisjonsrike navn som Tysta Mari Restaurang, Nybroe Smørrebrød, Systrarna Anderssons Hembageri, Gerdas Fisk & Skaldjursrestaurang, Betsy Sandberg Choklad, Amandas Brödbod, B. Anderson Fågel og Vilt,
J. E. Olsson & Söner Frukt,  Grönsaker & KonserverLisa Elmqvist, Fisk, Skaldjur, Delikatesser o. Restaurang og Melanders Fisk. Vilt & Catering.

Blandet med nye navn som Beirut Café Deli. Planet FoodSushibaren Östermalm og Roberts Coffee som frister med kaffe og te fra hele verden.

Det ypperste Det har alltid vært kamp om salgsbodene i Saluhallen. Hadde man en bod her og klarte å holde på den var lykken gjort. Konkurransen er tøff om å tilby stockholmsfolket det ypperste i matveien. Det er ingen snarveier.

Familietradisjoner Vi har vært her i 40 år, forteller Birgitta Åhs i familiebedriften Birgitta Åhs Fiskaffär.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LØRDAGSBRUNSJ:  Her er det både matutsalg og spisesteder, spesielt populært lørdager.  Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
LØRDAGSBRUNSJ: Her er det både matutsalg og spisesteder, spesielt populært lørdager. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Datteren Eva hjelper til.

- Fredag og lørdag er det alltid fullt her, forteller de i en kjapp mikropause i fiskesalget.

Rekordbygg Den tradisjonsrike murbygningen ble bygget på rekordtid i løpet av noen måneder i 1888. Omtrent samtidig som Eiffeltårnet i Paris ble reist, det sto ferdig i 1889.

Arkitektene Isak Gustaf Clason og Kasper Salin reiste til Tyskland, Italia og Frankrike for å hente inspirasjon til bygningen.

Östermalms Saluhall ble raskt et populært sted, og har vært det siden.

Skumle planer På 1960-tallet ble det jobbet med planer om å rive hele saluhallen og bygge parkeringsplasser her. I tråd med tidsånden på den tida. 

 FERSK FISK:  I Östermalms Saluhall får kundene den ferskeste fisken.  Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
FERSK FISK: I Östermalms Saluhall får kundene den ferskeste fisken. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Heldigvis tok Stockholms innbyggere til vettet.

Rivingsplaner ble avlyst og i dag er tradisjonsrike Östermalms Saluhall et kjent innslag i bybildet.

Bare ikke så velkjent for turister.

ÅPNINGSTIDER:

 FAMILIEBEDRIFT:   Birgitta Åhs har solgt fisk i 40 år i Östermalms Saluhall. Datteren Eva (bak) hjelper til på travle lørdager. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
FAMILIEBEDRIFT: Birgitta Åhs har solgt fisk i 40 år i Östermalms Saluhall. Datteren Eva (bak) hjelper til på travle lørdager. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

• Kl 9.30 til 18.00,
• Fredag til kl 19.00
• Lørdag til kl 16...
• Stengt søndager.

 GOURMET:  Her finner kresne kunder det beste utvalget av matvarer i Stockholm. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
GOURMET: Her finner kresne kunder det beste utvalget av matvarer i Stockholm. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
TA MED HJEM:  Mange kommer til Östermalms Saluhall for å kjøpe med seg mat hjem i helga. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
TA MED HJEM: Mange kommer til Östermalms Saluhall for å kjøpe med seg mat hjem i helga. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer