MARSTRAND:  Du har ikke vært i Marstrand hvis du ikke har vært på Bergs,  heter det på Marstrandsöen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
MARSTRAND: Du har ikke vært i Marstrand hvis du ikke har vært på Bergs, heter det på Marstrandsöen. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

Hit har folk kommet i badekåpe for å spise frokost i snart hundre år

- Vi står her og baker hele tida.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MARSTRAND (Dagbladet): «Du har ikke vært på Marstrand hvis du ikke har vært på Bergs konditori», heter det på Marstrandsön.

Her holdes det på tradisjonene. De første kommer i badekåpe klokka sju om morgenen.

Da åpner Bergs konditori i Hamngatan. Seilerfrokost står på menyen.

 SJEFEN PÅ BERGS KONDITORI: Det er populært blant nordmenn å seile til Marstrand om sommeren. - Det kommer flest nordmenn hit i uke 28 og 29, sier Michael Stensjö. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SJEFEN PÅ BERGS KONDITORI: Det er populært blant nordmenn å seile til Marstrand om sommeren. - Det kommer flest nordmenn hit i uke 28 og 29, sier Michael Stensjö. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Noen timer seinere er køen av sommergjester lang utenfor Bergs. Nå er det kaker og wienerbrød i alle varianter som gjelder.

Seilerbyen Sveriges seilerby nummer én har sin del av populære spisesteder og restauranter, fullbooket hver eneste kveld.
 
I Marstrand er det  regatta, seiling, uteliv, gallerier og butikker, med tema av hav og seiling i sommersesongen.

I havna ligger båter i alle prisklasser og størrelser tett. Mange av dem norske.

Det myldrer av folk i de bilfrie gatene.

Tidlig på'n Og alle skal innom Bergs konditori, som holder åpent fra sju om morgenen til sju om kvelden.

Konditor Michael Stensjö står opp klokka ett hver morgen. De lyse sommerdagene blir lange.

 SEILERFROKOST: Serveres fra klokken 07.00 i tre varianter, her med Bergs egen müsli, juice, kaffe, ostefralla og hvetebolle. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SEILERFROKOST: Serveres fra klokken 07.00 i tre varianter, her med Bergs egen müsli, juice, kaffe, ostefralla og hvetebolle. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

- Vi står her og baker hele tida, sier den glade bakeren, som driver Bergs sammen med kona, og familiens voksne barn i den travle sommersesongen.

Det er lenge siden det har vært tid til båtliv for den tidligere regattaseileren.

Fra grunnen av - Her lager vi alt fra grunnen av, forteller Michael, og forsetter:

- Når man baker skal det være på ordentlig, sier han.

Ingen snarveier. Egne nylagede deiger og kakefyll.

Mange sorter Her er et stort utbud av kaker etter tradisjonsrike svenske oppskrifter og Bergs egne.

MARSTRANDSLIMPA:  Et halvgrovt brød som er byens mest solgte. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
MARSTRANDSLIMPA: Et halvgrovt brød som er byens mest solgte. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Rosinkaker, sjokoladebrød, keiserkroner, Bergs spesialmazariner, vaniljehjerter, margaretakaker, jordgubbsbakelser, rulltårter, smörbuller, appelknytten og wienerbrød etter Bergs spesialdeig ligger side om side i kakedisken.

Det er som en reise tilbake i tida, da kaker var kaker, og noe man skulle kose seg med.

Det dufter av nybakt brød inne i konditoriet som har bilder av de svenske kongelige på alle vegger.

Historisk Det var Agnes og Richard Berg som startet Bergs konditori på begynnelsen av forrige århundre.

Konditoriet var så populært, at det ble opprettet en filial i den andre enden av den lille ferie og badestedet på Marstrandsön.

 KAKEGLEDE: Bergs spesialmazariner og hvetebakst er også pomest populært. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
KAKEGLEDE: Bergs spesialmazariner og hvetebakst er også pomest populært. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

På 1950-tallet overtok Sonja Sjöberg konditoriet. En bestemt dame som visste hvor skapene skulle stå og hva kaffen skulle koste når seilerfolket kom til frokost.

Da hun solgte konditoriet til Michael Sjöbergs foreldre Yvonne og Björn Stensjø, var betingelsen at konditoriet skulle drives videre på Agnes Bergs vis.

Og slik har det blitt. Mange konditorier ble til salatbarer på 1970-tallet.

Nå er det på Bergs konditori du får de beste kakene, konditoriet får hver sesong nye vurderinger i svenske magasiner og aviser.

 BERGS KONDITORI:  - Her er det trivelig, sier Jonna, som har sommerjobb på svenskekystens mest berømte konditori. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
BERGS KONDITORI: - Her er det trivelig, sier Jonna, som har sommerjobb på svenskekystens mest berømte konditori. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Feriefølelsen
På Marstrand blir de fastboende aldri lei av turistmylderet i sommersesongen.

- Det er godt å se glade mennesker her. Det gir energi, sier Michael Stensjö.

Han mener det er viktig at alle som kommer til Marstrand får en god opplevelse.

- Hit er alle velkomne. Enten det er tøffe seilere, feriegjester eller dagsturistene som kommer med ferja, sier han.

Det er disse Marstrand skal leve av resten av vinteren. Da er det bare 350 fastboende på Marstrandsön.

Kontrast Vi runder av intervjuet med den travle bakeren med å spørre hva er det beste med Marstrand?

- Kontrasten mellom den lille staden og havet. Lyset. Den store menneskemengden om sommeren, og vinteren- hvor det virkelig er helt stille.