Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hit reiser du med barna

Ekspertenes storbytips for hele familien.

FAMILIEVINNER: Firenze er kåret til den mest familievennlige byen i Europa av reisenettstedet Tripadvisor. Norske eksperter er riktignok ikke enige i den kåringen. Her brua Ponte vecchio som ble bygget i 1345, i dag en av byens mange turistattraksjoner. Foto: GEIR BØLSTAD
FAMILIEVINNER: Firenze er kåret til den mest familievennlige byen i Europa av reisenettstedet Tripadvisor. Norske eksperter er riktignok ikke enige i den kåringen. Her brua Ponte vecchio som ble bygget i 1345, i dag en av byens mange turistattraksjoner. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

(Dagbladet): Reisenettstedet Tripadvisor kåret denne uken de ti mest familievennlige byene i Europa, og på toppen troner italienske Firenze. 

Byene på ti på topp-listen, er de med flest positive anmeldelser fra reisende familier på nettstedet, og etter Firenze kommer Edinburgh og London.

Tripadvisors topp ti liste: 1. Firenze - Italia
2. Edinburgh - Skottland
3. London - England
4. Berlin -Tyskland
5. Barcelona -Spania
6. Roma - Italia
7. Wien - Østerrike
8. Paris - Frankrike
9. Budapest - Ungarn
10. Istanbul - Tyrkia

- En by for voksne Redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, er ikke enig i at Firenze burde trone øverst som mest familievennlig byr i Europa:

- Nei, en familieby vil jeg ikke si at Firenze er. Jeg skal ikke nedvurdere barns interesse for kunst, men Firenze er mer en by for kunstinteresserte voksne mennesker, sier han.

At Firenze er en av de flotteste byene i Europa er han derimot enig i.

- Og beliggenheten er bra. Toscana er et familievennlig område, sier Baardseth.

London på første At Edinburgh havner på andreplass, forstår han godt.

- Edinburgh er en spennende by for barn, med mange familievennlige ting å gjøre, sier Vagabond-redaktøren.

I slike kåringer må man likevel vurder utfra hvor gamle barna er.

Baardseth ville selv hatt London på topp. Englands hovedstad har aktiviteter for både store og små:

- Familier kan mate ender i parkene eller kjøre The London Eye, sier han.

Byen har en rekke museer som er lagt pedagogisk til rette for de minste, ikke minst The Victoria and Albert Museum:

- Det høres dødskjedelig ut, men vitenskapsavdelingen her er kjempemorsom for barn, sier han.

Rett over grensa Som familieby nummer to kårer Baardseth Gøteborg.

THE LONDON EYE: Man får god oversikt over London by om man tar en tur med The London Eye. Foto: LUKE MACGREGOR/REUTERS/SCANPIX
THE LONDON EYE: Man får god oversikt over London by om man tar en tur med The London Eye. Foto: LUKE MACGREGOR/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Byen med fornøyelsesparken Liseberg, men også Universeum Science Discovery Center. Et vitenskapelig opplevelseshus med fokus på miljø, midt i byen.

- Også har de Volvo-museet for oss voksne, humrer han.

På tredjeplass velger han Istanbul:

- Jeg kom derfra i går. Det er en morsom by for unger. Man kan ta ferge, trikker i alle retninger, eller tog under bakken.

Baardseth vil også ha med Paris. Rett utenfor ligger Euro Disney. I selve byen er mange museer tilrettelagt for barn, og ikke minst kan man finne på aktiviteter byens mange parker.

Først og fremst kunst Tidligere Dagbladet-journalist og nå redaktør i Reiselivsavisen, Oliver Orskaug, er enig med Baardseth:

- Jeg stusser litt over at Firenze ligger på topp. Byen byr på mye, og da særlig kultur. Jeg tror likevel den yngre garde raskt kjeder seg etter et par museumsbesøk i Firenze, sier Orskaug.

Firenze er likevel et godt utgangspunkt for mange barnevennlige områder i Toscana, der barn får være barn, mener han.

Dobbelt London Også redaktøren i Reiselivsavisen ville heller hatt London øverst på listen de mest familievennlige byene i Europa:

- Det kan være rimelig for en familie å besøke London. Det er så å si gratis å komme inn på alle de store museene, som Naturhistorisk museum, Teknisk museum, Film-museet, og det mindre Sherlock Holmes-museet i Baker street, forteller han.

Fra London er det også kort vei til store og kjente fornøyelsesparker utenfor byen, og også til den britiske utgaven av Legoland.

Savner Amsterdam - Jeg savner også Amsterdam på listen. Det er en by med lite trafikk og mulighet for morsomme kanalturer. Venezia med sine gondoler burde også ligget høyere enn Firenze, sier Orskaug

Paris er familievennlig med kort vei til Disney-parkene og Asterix og Obelix-parken, og også ved et Brüssel-besøk har en barnefamilie kort vei til flere fornøyelsesparker om de ønsker det, forteller Orskaug:

- Eventyrparken Efteling er etter min mening Europas beste, sier han.

Konkurranse fra Norge Også flere norske byer skårer høyt på familievennlighet med tanke på tilbud av aktiviteter, mener reisespesialisten, og nevner Ålesund, Bergen, Tromsø og Oslo.

EDINBURGH: På andreplass på Tripadvisors ti på topp liste, ligger Edinburgh. Foto: KEITH HAMMETT
EDINBURGH: På andreplass på Tripadvisors ti på topp liste, ligger Edinburgh. Foto: KEITH HAMMETT Vis mer

- Dyreparken i Kristiansand er en av Europas bedre dyreparker sammen med dyreparken i Bristol i England. Det er heller ingen grunn til at Liseberg skal ha flere besøkende enn Tusenfryd, sier han.

Når det kommer til barnevennlighet for de opp til 12-13 år, mener han Kongeparken er vinneren.

-Mitt tips er også å ta en dag på Vitensenteret på Sandnes, avslutter Orskaug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling