Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hjelp, vi skal på sykkelferie

Se tipsene fra Dagbladets reiseekspert.

SYKKELFERIE: Mange familier velger å sette seg på en sykkel i ferien. Foto: ODD ROAR LANGE
SYKKELFERIE: Mange familier velger å sette seg på en sykkel i ferien. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

(Dagbladet): Ferie gjennom Europa trenger ikke bety fly eller bil. Mange ønsker å oppleve vår egen verdensdel med tog eller sykkel.

Flere har sendt spørsmål til Dagbladets reiseeksperter og spurt om hva man bør få med seg når man reiser med familien i vår egen verdensdel.

Reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland, har gode tips til dem som ønsker å oppleve Europa på en litt mer langsom og mer miljøvennlig måte.
  Ambisiøst på sykkel «Vi er en familie på fem (barn på 5, 9 og 12 år) som skal på en lang sykkeltur i sommer», skriver Hans Olav.

Sykkelferden skal gå Danmark på langs, fra Fredrikshavn til Kiel. Familien skal bruke nesten tre uker, og de lurer på hvilke steder de bør reise innom på veien.

- Det er en ambisiøs tur, som er langt for en femåring, sier Torild Moland.

Bilveien fra Fredrikshavn til Kiel er omtrent 440 kilometer lang.

- Det blir alltid litt lengre å sykle, så regn med 25 kilometer om dagen, sier hun.

Siden familien starter og ender turen på forskjellige steder, går hun ut fra at de tar fergen over og har egne sykler.

Slott og krohotell - Danmark har ikke allemannsrett som i Norge, som betyr at man må slå leir på offisielle campingplasser, sier Moland, og viser til nettstedet Visit Nordjylland som har en fullstendig oversikt over campingtilbudet i regionen.

DANMARK PÅ LANGS: Bilveien fra Fredrikshavn til Kiel er omtrent 440 kilometer. Det kan bli langt for små bein, mener Dagbladets reiseekspert. Foto: ODD ROAR LANGE
DANMARK PÅ LANGS: Bilveien fra Fredrikshavn til Kiel er omtrent 440 kilometer. Det kan bli langt for små bein, mener Dagbladets reiseekspert. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

- For en herskapelig natt, se etter et passende slott på nettstedet til Danske slott og herregårder. De har oversikt over slott i både Nord-, Midt- og Sørjylland, sier hun.

Prøv for eksempel Dronninglund Slott nord for Aalborg. Det ligger på veien, forteller reiseeksperten.

Krohotell er også en klassiker, forteller hun. En oversikt finnes på en egen hjemmeside for disse.

Padletur i regnskogen - Danmark har også mange økologiske bondegårder som tar imot overnattingsgjester. Generelt ligger de naturskjønt til, og på mange av gårdene kan man delta i arbeidet og spise egenprodusert mat, sier Moland.

En oversikt over disse er samlet på nettstedet Økologisk bondegårdsferie.

- Vel nede i Randers kan det være på tide med noen dager på samme sted. Her kan man padle i regnskogen. Det er helt sant, sier Moland.

Her kan man også se Danmarks høyeste fossefall på hele 15 meter. Informasjon om dette finner man på hjemmesiden til den zoologiske hagen Randers Regnskov.

Planleggingen er halve turen - Ved Vejle bør man absolutt ta en avstikker til Legoland og Løveparken, sier Moland.

Start planleggingen av sykkelturen på nettstedene Cycletourer Website, som er en britsk side med velorganisert informasjon, og Visit Denmark, råder hun.

- Det er 15 nasjonale sykkelruter i Danmark, og det ligger detaljerte kart og informasjon på Trafikken.dk, sier Moland, og legger til at planleggingen av turen jo er halve mora.

Tog er undervurdert Neste e-post er sendt av Monica og familien på fem. Barna er 10, 12 og 14 år, og de har lyst til å reise til Spania for sol og bading.

«For å være litt miljøvennlig og for å se litt av Europa kunne vi tenke oss å reise med tog og ta noen stopp på veien», forteller Monica, som lurer på hvor de kan finne den beste oversikten over tog og billige billetter.

- Tog er en undervurdert ferieform! Ikke bare er det miljøvennlig, men man kaster ikke bort masse tid med selv å måtte kjøre bil, sier Torild Moland.

På toget kan man lese, spille kort eller se på den vakre naturen mens kilometrene tilbakelegges.

Tyskere med stålkontroll  Det finnes mange gode nettsider for tog, men den absolutt beste er Seat61.com, mener reiseeksperten.

- Her er alt om tog, uansett hvor sært og utilgjengelig det måtte være. Et must for togturisten og utrolig mye praktisk info om alt, sier hun.

For rutetider kan man stole på de tyske jernbanene, som har stålkontroll på rutetider over hele Europa, forteller Moland.

Bahn.com kan man søke på hvilken som helst strekning og få opp rutetabellen.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Vår egen NSB er ikke like bra, men har en del grei informasjon på sin interrail-side, sier hun.
 
Om man vil ha alt pakket og klart, har også Star Tour togcharter til Italia.

- Der kan man velge å ta tog én eller begge veier. Det kan man lese mer om på Star Tour sin hjemmeside, avslutter Moland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media