EPLEKAKE: Denne oppskriften gjør eplekaka bedre. Hvorfor? Den har marsipan i seg... Foto: Erik Hannemann
EPLEKAKE: Denne oppskriften gjør eplekaka bedre. Hvorfor? Den har marsipan i seg... Foto: Erik HannemannVis mer

- Hjelpe meg, dette ble godt

Magisk ingrediens gjør eplekaka super.

Eplekake er høstlig magi. Et eple, plukket duggfriskt fra treet er sprøtt, knasende, friskt og biten forteller oss alt om vårt klima. Den umiddelbare eksplosjonen av safter, smaker og inntrykk handler om Nordens temperamentsfulle natur.

Og en eplekake handler om hvordan vi transformerer utemmet natur til varm, forsonende kosekultur. Menneskene på sitt beste, vil jeg si.

Langvarig arbeid for gode epler At vi har har gode epler forteller at vi lever gode, fredelige liv. En eplehage krever nemlig stell og pleie over lange, lange perioder. Helst over flere generasjoner.

På kontinentet har det gjennom historien vært klar sammenheng mellom kvaliteten på epler og kriger. Jo mer krig, desto dårligere epler. Bonden måtte plutselig legge fra seg hakke og spade i bytte mot muskedunderen, kuler og krutt. Dermed ble det nitidige arbeidet med eplehagen forstyrret.

Kryssing av eplesorter for å forbedre smak og kvalitet, bekjemping av skadedyr, finne fram til røtter som tåler klimatisk forandring og er motstandsdyktige, og å utvikle gode podeteknikker krever tid og kunnskap som man utvikler fra år til år.

Det er derfor ikke rart at det var munker som måtte forvalte denne kunnskapen. Særlig i urolige tider var klostrene nyttige som kunnskapsbanker, siden de var mer beskyttet fra krigshissige konger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Munker og bønder har vi derfor å takke for at vi nå har mange eplesorter. Blant de viktigste i Norge er Gravenstein, Summerred, Quinte, James Grieve, Åkerø, Filippa, Aroma, Lobo og Ingrid Marie.

Blant de sortene som importeres mest, er elstar (som også dyrkes også i Norge), Fuji, Golden eller Red Delicious, Granny Smith, Pink Lady og Vista Bella.

Fredelig av eplekake Med dette i tankene kommer jeg alltid i en fredelig stemning av å spise eplekake. Det kan være den franske klassikeren tarte tatin (gjerne med pære og eple), en variant med supergod glasering eller Clotildes eplekake med pistasienøtter.

Eller?

TARTE TATIN, EPLEKAKE: En eplekake som lages opp ned.  Foto: Erik Hannemann
TARTE TATIN, EPLEKAKE: En eplekake som lages opp ned. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Tja, hva med å prøve eplekake marsipan, tenkte jeg. Og det er jeg veldig glad for. For, hjelpe meg, dette ble godt!

Og når denne oppskriften slippes løs i eplekakemiljøene, er jeg redd for at vi får akutt mangel på epler her i landet. Så god er denne oppskriften at myndighetene burde forberede eplerasjonering snarest.


Les også:
De beste brødene baker du selv
Pannekaker med ny topp
De deiligste sjokoladekakene
En ukemeny for deg som liker god mat

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.