ALFAZ DEL PI: Den største gleden  er å hjelpe andre, sier Elin Lindquist-Bergstrand, og Asbjørn Julius Jensen i Costa Blanca Nord Frivillig Sentral. De tyr gjerne til sparegrisen for å få hjulene til å gå helt rundt . Foto: John Terje Pedersen
ALFAZ DEL PI: Den største gleden er å hjelpe andre, sier Elin Lindquist-Bergstrand, og Asbjørn Julius Jensen i Costa Blanca Nord Frivillig Sentral. De tyr gjerne til sparegrisen for å få hjulene til å gå helt rundt . Foto: John Terje PedersenVis mer

Hjelper nordmenn på Costa Blanca

.

||| ALFAZ DEL PI (Dagbladet): Vi er her for å hjelpe til. Det sier svenske Elin Lindquist-Bergstrand fra Karlskrona. Bosatt i Alfaz del Pi med norsk ektemann og barn i spansk barnehage, og eneste faste ansatte i Costa Blanca Nord Frivilligsentral i Alfaz del Pi.

Norsk koloni
Alfaz del Pi på Costa Blanca var den første norske bosettingen i Spania. For over 40 år siden kom den norske helseinstitusjonen Solgården hit. Siden er det blitt flere norske institusjoner, Reuma Sol. Den norske skolen og Den norske klubben.

I denne byen har gatene navn som Carrer Oslo og Carrer Noruega. Her finnes norsk bokhandel, norske spisesteder og restauranter.

Mer enn 20 000 nordmenn er fastboene på Costa Blanca, sier Øystein Almendingen som driver den norske bokhandelen i Alfaz, som byen kalles.

Stolte
Det er derfor ikke rart at den første frivilligsentralen utenfor Norges grenser ble åpnet akkurat her på Costa Blanca. Åpnet av byens ordfører 1. desember i fjor.

- Vi er litt stolte av det, sier Asbjørn Julius Jensen, frivillig styreformann i Costa Blanca Nord Frivilligsentral.

De norske boligene brukes hele året. Om vinteren er det de eldre som dominerer byen, reist fra Norge til et av Middelhavets beste klima. Om sommeren kommer barn og barnebarn, forteller Asbjørn Julius Jensen.

Det betyr mange og varierte oppgaver for frivilligsentralen.

Mellom to stoler

Havner du på sykehus er det mange praktiske ting man ikke har tenkt over. Hva med mobiltelefonen? Hvor er passet?

Da faller ofte hjelpeapparatet mellom to stoler.

OSLOGATA: Carrer Oslo er også på plass i Alfaz del Pi. Foto: John Terje Pedersen
OSLOGATA: Carrer Oslo er også på plass i Alfaz del Pi. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Kanskje brekker noen en lårhals. Så blir det språkproblemer på sykehuset. Da ringer de oss. Vi formidler kontakt.

- Ofte dreier deg seg om en hånd å holde i, sier Elin.

Men vi driver ikke er verken rørleggere eller helsearbeidere, understreker Jensen. Frivilligsentralen formidler et stort nettverk i kommunen de formidler kontakt til, også til tolker. Han understreker hvor viktig det er å bruke autorisert tolk når man snakker med lege i Spania.

- Vi gjør det familien gjør hjemme. Vi er The Missing Link, sier Asbjørn Jensen.

Gjensidig nytte
Det er ikke bare eldre som sitter alene. Norske elever på videregående bor her nede helt alene. Norsk ungdom som går på spansk skole.

Alfaz del Pi er det en norsk skole med 200 elever fra 3. klasse til videregående. Nabokommunen Albir har 60 skoleelever fra 1. til 10. klasse.

Styreformannen peker på at en frivilligsentral skal være til gjensidig nytte. Det er til enhver tid minst 30 som jobber for frivilligsentralen. Ubetalt.

- Mange av dem som deltar som frivillige sitter også alene. Her blir de frivillige behøvd, mener Jensen.

Bestemor på Facebook
Å være på nett er kanskje noe av det viktigste du gjør for å holde kontakten når du bor i utlandet, sier Jensen og byr på byens beste hjemmebakte sjokoladekaker. De fikk han som takk for hjelp med en PC.

I vinter har frivilligsentralen arrangert datakurs sammen med Den norske skolen. Ungdom fra videregående lærte de eldre om Facebook og chatting.

Nå er alle bestemødrene på Facebook.

CARRER NORUEGA: En av gatene i Alfaz del Pi er oppkalt etter alle nordmennene i byen. Foto: John Terje Pedersen
CARRER NORUEGA: En av gatene i Alfaz del Pi er oppkalt etter alle nordmennene i byen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Nå gjelder det å hitta nåt som de eldre kan lære de unge, skyter Elin in. Frivilligsentralen betyr nytte for begge parter.

Hygge
Hver fredag har sentralen felleslunsj. Både enslige og par uten stor bekjentskapskrets kommer hit. De arrangerer turer ut i geografien, som trimturer til Benidorms strand med innlagt lunsj. Teatersport for store og små.

Alvorlig
Med en så stor norsk koloni hender det også at folk får psykiske vansker, eller problemer med stoff eller alkohol.

- Vi avviser ingen. Vi vil hjelpe mennesker. Og skiller ikke mellom verdige trengende, sier Asbjørn Jensen.

Et tusen takk får vi gjerne tilbake, forteller Elin, etter at de hadde fått kontakt med en nordmann som hadde ligget på sykehus i halvannen måned alene uten å få prate med noen.

Økonomien
I Norge skal en frivilligsentral skaffe 40 prosent av utgiftene selv.

Alfaz er i utgangspunktet en fattig kommune med 18 000 innbyggere. Halvparten er utlendinger.

Dermed blir det bingo, utlodninger og donasjoner for å skaffe penger i kassa til den norske frivilligsentralen i Alfaz.

Det koster ikke noe å bruke frivilligsentralen.

- Men det er lov å legge en liten penge på grisen, sier Asbjørn Julius Jensen og tar fram sparegrisen.