FINE SMAKER:  Det er bare å gjør seg klar. Det er høysesong for appelsinspising og syrlige smaker. Dagbladets kokk Karla Siverts bruker sItrus i nesten alt av oppskrifter. Foto: METTE MØLLER
FINE SMAKER: Det er bare å gjør seg klar. Det er høysesong for appelsinspising og syrlige smaker. Dagbladets kokk Karla Siverts bruker sItrus i nesten alt av oppskrifter. Foto: METTE MØLLERVis mer

Hjemmelaget appelsinmarmelade er det perfekte påskepålegget

Prøv Dagblad-kokkens supre sitrus-oppskrifter.

• Flere matsaker på db.no/mat
Påsken er den store appelsinsesongen, og vi nordmenn nyter kilovis med saftige C-vitaminer.

Setter smak Karla Siverts er glad i sitrus av alle slag, og bruker det mye i matlagingen. Både som smakstilsetter og som hovedingrediens.

- Hjemmelaget appelsinmarmelade er helt nydelig. Det er det perfekte påskepålegget. Eller du kan bruke marmeladen som fyll i nystekte berlinerboller, smiler Karla.

PÅSKELUKSUS: Hjemmelaget appelsinmarmelade.  Foto: METTE MØLLER
PÅSKELUKSUS: Hjemmelaget appelsinmarmelade. Foto: METTE MØLLER Vis mer
SITRUSSPISER: Dagblad-kokk Karla Siverts bruker sitrus som smaksforsterker og tilsetning. Foto: METTE MØLLER
SITRUSSPISER: Dagblad-kokk Karla Siverts bruker sitrus som smaksforsterker og tilsetning. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hun ruller varme og gyllenbrune berlinerboller i litt sukker, før hun dypper dem i smeltet melkesjokolade og fyller hver bolle med litt appelsinmarmelade.
- Dryss litt god, knust kjeks på toppen, og du har laget din egen variant av kvikk-lunsj, sier Siverts.

Alltid sitron Selv om hun er glad i søte appelsiner, er hun enda mer glad i den sure sitrusslektningen. Hun har alltid sitroner liggende på kjøkkenet.
- Sitron er veldig anvendelig, og helt uunnværlig i sauser, supper og salatdressinger, sier Karla.

Er det noe som er perfekt i påsken, så er det å ha et glass lemon curd i kjøleskapet.

Den deilige, britiske sitronkremen kan brukes til det meste som er søtt og godt.

BERLINERBOLLER «KVIKK LUNSJ»
Hjemmelagde berlinerboller er morsomt å lage og stas å servere.

Du trenger:
50 g smør
1 dl melk
1/2 pakke gjær
2 ss sukker
2 egg
1 ts bakepulver
1/2 vaniljestang, frøene
1/2 ts kanel
Ca. 300 g hvetemel
Solsikkeolje til fritering
Sukker
Melkesjokolade
Din favorittpåskekjeks
Appelsinmarmelade (se oppskrift)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du:

UTFORDRER: Berlinerbolle «kvikk lunsj», ypperlig om du tar lunsjen inne. Foto: METTE MØLLER
UTFORDRER: Berlinerbolle «kvikk lunsj», ypperlig om du tar lunsjen inne. Foto: METTE MØLLER Vis mer

1. Smelt smøret og tilsett melk. Varm opp til rundt 37 grader, og løs opp gjæren. Visp inn eggene.

2. Bland sammen alt det tørre, og tilsett væsken. Elt deigen i en kjøkkenmaskin, og la den så heve en times tid.

3. Kjevle ut deigen til rundt 2 cm tykkelse, og trykk ut passe store rundinger med et glass. Etterhev i 15 minutter.

4. Varm opp solsikkeolje, eller annen nøytral olje, i en kjele eller panne. Legg i 3—4 boller om gangen, og friter dem rundt 1/2 -1 minutt før du snur dem og steker omtrent like lenge. Bollene skal heve seg og bli gyllenbrune, og varmen på oljen skal være mellom 160 og 170 grader.

5. Løft de nystekte bollene over på tørkepapir, og rull dem i sukker. Nå er berlinerbollene ferdige, men det er veldig godt å fylle dem med syltetøy. Karla fyller dem med deilig, hjemmelaget appelsinmarmelade. Ekstra påskesmak får de når de dyppes i melkesjokolade og får et dryss med god kjeks på toppen.