GODE SMAKER:  Kjøttkaker eller medisterkaker, hjemmelaget brun saus, kålstuing og nyrørte tyttebær er en perfekt helgemiddag for hele familien.     Alle foto: METTE MØLLER
GODE SMAKER: Kjøttkaker eller medisterkaker, hjemmelaget brun saus, kålstuing og nyrørte tyttebær er en perfekt helgemiddag for hele familien. Alle foto: METTE MØLLERVis mer

Hjemmelaget brun saus er noe av det beste Arne Brimi vet

Kan du lage brun saus, kan du lage saus til de fleste kjøttretter.

• Flere matsaker på db.no/mat
- Jeg husker det så godt fra barndommen. Den gode lukta i huset når sausen var på gang, lukta av sausbruning. Da var det bare å glede seg til middag, sier Brimi.
 
Nøttebrun blanding Det lukter godt på kjøkkenet på Vianvang også.

Kokken bruner forsiktig smør og mel på svak varme mens han rører jevnt.

Når blandingen er blitt nøttebrun, heller han i kraft. Sausen småkoker noen minutter før den blir smakt til med salt og pepper.

Det er fort gjort å lage hjemmelaget brun saus.

Les også: Arne Brimis beste sausetriks

Tilsett ekstra smaker hvis du ønsker det. Litt fløte eller melk gir en rundere smak, og skal du servere sausen til vilt er det godt med et par skiver brunost og noen einerbær oppi.

Etter fårikålen er det kjøttkaker med brun saus som holder andreplassen på lista over Norges nasjonalretter.

Les også: Lag julepølser med Karla Siverts

Det er en klassiker vi aldri blir lei av.

Brimi varmer kjøttkakene sine i den brune sausen før servering.

Pass på varmen - Jeg varierer mellom kjøttkaker og medisterkaker. Kjøttkakene lager jeg sjøl av nykvernet kjøtt.

Medisterkakene kjøper jeg fra «medisterkongen» i bygda, han lager suverene medisterkaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men har du tilgang på fersk medisterdeig i butikken din, så kjøp det.

Pass på varmen når du steker, bruk litt under middels varme og stek kakene i smør, pent og forsiktig på begge sider.

Det er krevende å lage en god medisterdeig sjøl, hovedingrediensene er svinekjøtt og spekk, men er fin utfordring for dem som er spesielt interesserte, sier Arne Brimi.

Enkelt lagd kålstuing Kålstuing hører med når Arne Brimi serverer kjøttkaker.

Enkelt lagd med en hvit saus som utgangspunkt, masse lettkokt kål og litt muskat.

Kål er svært sunt, og noe vi gjerne kan spise mer av, og denne kålstuingen passer også godt til lam eller fisk.

- Da mangler vi bare rørt «tyting», sier Brimi. Altså rørte tyttebær. Han serverer dem alltid nyrørt.
 
Les også: Lag din egen tyttebærdrink

- Bruk frosne bær, og kjør dem i en kjøkkenmaskin. Så er det bare å la dem tine ferdig med litt sukker. Det blir så friskt og godt, sier Arne Brimi.