- Hjernen blir mer effektiv allerede etter noen uker

Overlegens tips får fart på hjernen din.

MER EFFEKTIV HJERNE: - I studier er det vist effekt allerede etter to uker. Det er utrolig hvilket potensial man kan hente ut fra nydelige smaker i rene råvarer, sier Berit Nordstrand. Foto: Pål Rødal
MER EFFEKTIV HJERNE: - I studier er det vist effekt allerede etter to uker. Det er utrolig hvilket potensial man kan hente ut fra nydelige smaker i rene råvarer, sier Berit Nordstrand. Foto: Pål Rødal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hjernen er kroppens kommandosentral. Milliarder av hjerneceller samarbeider for å styrer flere kompliserte prosesser enn verdens mest avanserte datamaskin, og hver eneste en av dem er av betydning.

- Hjernen mottar statusmeldinger fra kroppens organer og regulerer kompliserte hormonelle reaksjoner. Samtidig registrerer den sanseinntrykk, fortolker impulser, tar beslutninger og lagrer minne, sier overlege Berit Nordstrand.

Cellefabrikken For at hjernen skal kunne ivareta alle disse oppgavene, trenger hjernecellene byggeklosser fra maten.

Disse trenger de for å holde cellemembranen ved like, for å bygge celledeler og for å opprettholde en effektiv produksjon av både signalstoffer og hormoner.

- Se for deg hjernecellene som en cellefabrikk. Fabrikkbygningen holdes ved like og produkter leveres av vitaminene som er produksjonsarbeidere. Vitaminarbeiderne trenger så verktøy i prosessen, og verktøyet kan være mineraler. Forbrenningsovnene går på høygir, og denne energiproduksjonen lager gnister. Disse slokkes av ivrige antioksidanter for ikke å skade celledeler og arvestoff, sier Nordstrand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer