LIKE FIN: Wenche Farstad fikk hjerneslag og ramlet om på jobben. Takket være gode kollegaer og nærhet til sykehus fikk hun rask hjelp og lever i dag med minimale skader etter slaget. Nå bruker veterinæren sykemeldingsperioden på turer sammen med bikkjene. Foto: Henning Lillegård
LIKE FIN: Wenche Farstad fikk hjerneslag og ramlet om på jobben. Takket være gode kollegaer og nærhet til sykehus fikk hun rask hjelp og lever i dag med minimale skader etter slaget. Nå bruker veterinæren sykemeldingsperioden på turer sammen med bikkjene. Foto: Henning LillegårdVis mer

Hjerneslag: Dette kan være forskjellen på sykehjem, og å klare seg selv

- Du blir 3,5 år eldre etter én time med slag.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Rask behandling er avgjørende for utfallet når et hjerneslag rammer. Bedre og raskere slagbehandling var tema under Nevrodagene i Oslo sist uke.

- Du blir 3,5 år eldre etter én time med slag. Å komme raskt til behandling kan utgjøre forskjellen mellom sykehjem og å klare seg selv, sier Rajiv Advani, nevrolog ved Stavanger universitetssykehus.

Gitt opplæring

Han har, sammen med Martin Kurz, jobbet målrettet for at pasienter med hjerneslag skal komme raskere til behandling. De har kurset ambulansepersonell, sykepleiere, fastleger og akuttmottak. De har også kjørt en lokal informasjonskampanje om symptomene på hjerneslag.

Opplæringen han har ledet har gitt resultater. I 2009, da arbeidet startet, var median dør-til-nål-tid, tida før behandling ble igangsatt, over én time. I 2015 tok det mindre enn en halvtime før behandling var startet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn