GODT FOR HJERTET:  Godt for ganen. Godt for hjertet. Foto: Mette Møller
GODT FOR HJERTET: Godt for ganen. Godt for hjertet. Foto: Mette MøllerVis mer

Hjertegod sjokolade

Dagens søteste nyhet: Sjokolade er godt for hjertet!

Både mørk og lys sjokolade kan redusere hjerte- og slagrisikoen din med en tredjedel.

Jo mer sjokolade du spiser, dess mer kan du redusere risikoen, ifølge en undersøkelse som ble publisert i  anerkjente British Medical Journal i går.

Antioksidanter Metaanalysen, som også ble presentert på den europeiske hjertekonferansen i Paris, er utført av britiske forskere som har gjennomgått sju tidligere studier med til sammen 114 000 deltakere. Sjokoladens gode effekt på hjertet skyldes mest sannsynlig det høye innholdet av polyfenol, som er en gruppe antioksidanter.

Polyfenolet fører til økt produksjon av nitrogenoksid, som igjen senker blodtrykket, ifølge de britiske forskerne.

— Funnene bør ikke brukes som en unnskyldning for å fråtse i seg sjokolade, sier Dr. Oskar Franco fra University of Cambridge, som er en av forskerne bak studien.

- Dersom fett- og sukkerinnholdet i sjokolade reduseres, vil det etter denne analysen kunne være tilrådelig å spise mer sjokolade, sier overlege og hjertespesialist ved Diakonhjemmet sykehus til Dagbladet.

- Men så lenge sjokolade innholder mye fett og sukker, er det ikke tilrådelig å spise mye av det med tanke på fedmeutvikling og risiko for hjerte-kar sykdom, legger hun til.

Ikke «hjertemedisin» Kardiolog Mette Elise Estensen ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet synes konklusjonene høres for gode ut til å være sanne. Hun understreker at British Medical Journal er en anerkjent publikasjon, men mener at det er nødvendig med flere studier før det går an å konkludere.

— Vi har tidligere hørt at enkelte stoffer i mørk sjokolade — og rødvin, for så vidt, skal være bra for hjertet. Men at sjokolade alene skal kunne redusere risikoen med så mye som en tredjedel høres dramatisk høyt ut for meg.

Estensen mener det er langt fra trygt å anbefale de søte fristelsene som «hjertemedisin».

— Nei, da står vi jo kjapt igjen med en ny utfordring: En eksplosjon i fedmeepidemien.

- Hyggelig For sjokoholikere er undersøkelsen gode nyheter, men forskerne advarer likevel om at forskningen ikke entydig viser at det er sjokoladen i seg selv som gir et sunnere hjerte. Mer forskning må til for å kunne fastslå at det er sjokoladen, og ikke andre faktorer, som reduserer hjerterisikoen så betydelig.

- Vi synes det er veldig hyggelig at noen sier at sjokolade er sunt, men vi kommer aldri selv til å si det. Sjokolade er først og fremst for kosens skyld, og man bør ikke bruke dette som unnskyldning for å spise tre kilo i uka, sier daglig leder Dag Kjetil Øyna i Norske sjokoladefabrikkers forening.