Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hodepine eller migrene?

Denne enkle testen gir deg svaret.

MANGE HAR IKKE FÅTT DIAGNOSEN: Test deg selv og få en pekepinn. Foto: Shutterstock.com
MANGE HAR IKKE FÅTT DIAGNOSEN: Test deg selv og få en pekepinn. Foto: Shutterstock.com Vis mer

- Migrene er den vanligste hodepinetypen som fører til legebesøk, men likevel anslås det at over halvparten av dem som har sykdommen, ikke har fått stilt diagnosen hos lege. Sykdommen rammer 10-12 % av befolkningen, det vil si at anslagsvis en halv million nordmenn lider av migrene, forteller allmennlege Anne Christine (Tine) Buckley Poole ved Oslo Migreneklinikk.

Det er flere kvinner enn menn som rammes.

Om lag 18 prosent av kvinner og 6 prosent av menn som har migrene. Migrene rammer hver femte kvinne.

Test deg selv Mange er ikke sikre på om det de opplever kan være migrene eller hodepine. 

Buckley Poole forteller at du via en enkel test med stor sannsynlighet kan avdekke dette.

• PIN-koden For å avgjøre om din hodepine kan være migrene, kan du stille deg selv tre enkle spørsmål. Vi kaller dem PIN-koden:

   Photophobia. Blir du ømfintlig for lys under hodepine?

I    Indisposed. Fører hodepinen til at du har vært borte fra jobb eller har vært indisponert en dag eller
mer, de siste tre månedene?

   Nausea. Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?

- Dersom du svarer ja på to av tre spørsmål, er det 93 % sannsynlighet for at du har migrene. Dersom svaret er ja på alle tre spørsmålene, er det 98 % sannsynlighet for migrene.

Buckley Poole mener denne PIN-koden kan brukes som en pekepinn, men det er imidlertid viktig å få stilt riktig diagnose, og dersom du mistenker at du har migrene, bør du snakke med legen din om det, oppfordrer hun.

Skriv dagbok! For å få stilt riktig diagnose, kan du med fordel på forhånd fylle ut en hodepinedagbok.

- Med en slik dagbok vil det være lettere for legen din å stille riktig diagnose, og skille mellom de vanligste hodepinetypene: spenningshodepine, migrene, medikamentoverforbrukshodepine, samt klasehodepine. Dette har igjen betydning for å kunne finne riktig behandling for akkurat deg og dine plager, sier legen.

Unngå triggere Siri Amundsen er lege med spesialisering i klinisk farmakologi ved avdeling for Laboratoriemedisin, UNN Tromsø.

ALLMENNLEGE TINE POOLE: - Slik kan du sjekke om det er hodepine eller migrene selv.
ALLMENNLEGE TINE POOLE: - Slik kan du sjekke om det er hodepine eller migrene selv. Vis mer

Hun forteller at det er viktig å legge vekt på ikke-medikamentelle tiltak, og i første omgang forsøke å unngå eller redusere anfallsutløsende faktorer (triggere) der det er mulig, som for eksempel stress, lite søvn eller sterke sanseinntrykk.

Hun kan også bekrefte at hormoner spiller en viktig rolle ved migreneanfall.

- Kvinnelige kjønnshormoner antas å være en medvirkende faktor for migreneanfall, da det er kjent at migrene påvirkes av menstruasjon, graviditet og overgangsalder. 

Behandling for migreneanfall Med økt kunnskap om sykdommen, og riktig og individualisert behandling vil de aller fleste kunne leve et godt og tilnærmet normalt liv, selv med alvorlig migrene.

- Hvilke medisiner som er effektive ved et migreneanfall, vil variere fra person til person. Ved milde og sjeldne anfall kan reseptfrie smertestillende som paracetamol (Paracet, Pinex), eller betennelsesdempende legemidler, såkalte NSAIDs, som ibuprofen (Ibux, Ibumetin) og naproksen (Naprosyn, Ledox) være nok til å lindre anfallene. Noen har bedre effekt av disse legemidlene i form av stikkpiller, spesielt dersom de er kvalme og kaster opp. Det er også mulig å kombinere disse med et kvalmestillende medikament, Afipran, som man får på resept, forteller Buckley Poole.

- Dersom ikke vanlig smertestillende har tilstrekkelig effekt, finnes det mer spesifikke migrenemidler. De mest brukte anfallsmedisinene er såkalte triptaner.

Buckley Poole  forteller at medisinene finnes i ulike former, og det kan være en fordel å benytte ulike typer til ulike situasjoner etter hvert som man lærer sine migreneanfall og medisiner å kjenne.

- I de tilfellene der anfall er ledsaget av kvalme som kan gjøre det vanskelig å ta medisinen i form av tabletter, kan nesespray, stikkpille eller injeksjon være at hensiktsmessig alternativ.

Forebyggende behandling Anfallsmedisiner skal ikke brukes mer enn åtte dager per måned i gjennomsnitt.

- Dersom man har mer enn to-tre migreneanfall i måneden og disse går ut over yteevne og livskvalitet, kan det være aktuelt å starte med forebyggende behandling, sier Buckley Poole.

- Hvilke medisiner som kan være aktuelle, vil avhenge av hvilke andre legemidler man bruker, og om man har andre sykdommer ved siden av migrenen. Som oftest vil det være aktuelt å forsøke blodtrykksmedisiner, antidepressiva eller legemidler mot epilepsi. Ingen av disse er opprinnelig utviklet for å forebygge migrene, men effekten er tilfeldig funnet når medisinen er benyttet for andre sykdomstilstander, avslutter Buckley Poole.

Nettmøte: Spør om migrene Allmennlege Anne Christine Buckley Poole og professor i farmasi Hedvig Nordeng svarer på dine spørsmål om migrene i nettmøte på Mammanett.

Delta i undersøkelse om migrene Nå pågår en undersøkelse om migrene og medisiner under graviditet og amming i regi av Universitetet i Oslo og UNN Tromsø.

De søker deg som har migrene og er gravid eller småbarnsmor, til å delta i en anonym spørreundersøkelse.   

Denne saken har tidligere blitt publisert på MAMMANETT.NO

MER PÅ MAMMANETT.NO: Disse symptomene bør få deg til å bestille en time hos gynekolog
PCOS - vanlig kvinnesykdom som få kjenner
Er du like fruktbar etter P-pillebruk?
Slik booster du fruktbarheten