Hold deg unna Syden i disse tre ukene

Dobbelt så dyrt som resten av sommeren.

 BADEFAMILIEN:  Sydenferien blir dyr for barnefamilien i fellesferien, derfor velger mange Tyrkia, som regnes som et rimelig reisemål. Foto: EIVIND PEDERSEN
BADEFAMILIEN: Sydenferien blir dyr for barnefamilien i fellesferien, derfor velger mange Tyrkia, som regnes som et rimelig reisemål. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Å reise til Syden i fellesferien er noe av det dyreste du kan gjøre.

 BULGARIA:  Badeliv på den bulgarske solkysten, Sunny Beach. Foto: TRULS BREKKE
BULGARIA: Badeliv på den bulgarske solkysten, Sunny Beach. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Da er ferien ofte dobbelt så dyr som om du reiser i mai, begynnelsen av juni eller i august.

For en sydentur i fellesferien må man regne med å betale fra 4000 og 5500 kroner og oppover per person for ei uke.

Reis utenom skoleferien - Å reise til Syden midt i fellesferien koster en del hvis man er en hel familie. Man kan få turer til under halv pris dersom man reiser utenom skoleferien, i mai, juni eller august, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise.

 KRETA:  Stelios serverer languster i  Rethymnon. Det får du råd til om du unngår å reise i høysesongen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
KRETA: Stelios serverer languster i Rethymnon. Det får du råd til om du unngår å reise i høysesongen. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

De tre siste årene har det vært dårlig vær i fellesferien i flere steder av landet.

Da øker sydenlysten kraftig, noe vi merker på netttrafikken og bookingene. I tillegg stiger prisene raskt, og utvalget reduseres, mener Berge.
  Drøm og pris - Nordmenn velger tradisjonelt, men det er noen forskjeller på hvor vi helst vil, og hva vi søker etter, sier Terje Berge.

Finn reise har sjekket hvilke reisemål det klikkes mest på, sammenliknet med en tidligere undersøkelse om hvor vil helst vil dra i sommerferien.

Spania, Hellas og Italia er de tre ferielandene flest vil reise til, viste undersøkelsen, som ble gjort i november i fjor.

Men når det gjelder hva det klikkes på for å sjekke priser og bestille ferier, kommer Italia langt ned på lista, viser ferske tall fra Finn reise. Derimot kommer det rimelige ferielandet Tyrkia høyt opp på klikkstatistikken til Finn reise.

Spania og Hellas er alltid de mest populære landene. Det er også mange søk på Tyrkia, men hvis vi får velge på øverste hylle, vil vi heller til land som Italia og Kroatia enn Tyrkia, forklarer Berge.

Prisen avgjør - Det tyder på at pris ofte er avgjørende når sydenturen skal bestilles.

Erfaringsmessig er gjerne pakkereisene til Tyrkia rimeligere enn for eksempel til Spania og Kroatia, men det er også andre faktorer som påvirker prisen, som hotellstandard og utvalget av reiser, mener Berge.

Bulgaria er også kjent som et rimelig ferieland.

- Spesielt Albena er blitt veldig populært blant barnefamiliene, sier Tone Foss, markedsdirektør hos charterarrangøren Ving.