Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Hold dere unna Preikestolen!

Livsfarlig nå.

FRYKTER ULYKKER: Stien opp til Prekestolen er så isete og glatt at folk på det sterkeste advares mot å ferdes i området om dagen. Det kan være direkte livsfarlig. Foto: NTB Scanpix
FRYKTER ULYKKER: Stien opp til Prekestolen er så isete og glatt at folk på det sterkeste advares mot å ferdes i området om dagen. Det kan være direkte livsfarlig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det kjente fjellplatået Preikestolen har blitt et yndet reisemål for turister fra hele verden. Nå får de samme turistene imidlertid streng beskjed om å holde seg unna de neste dagene.

«Hold dere unna»! Den kraftige advarselen kommer fra Stiftelsen Preikestolen, som advarer turister mot å legge turen til den kjente attraksjonen denne uka. Begrunnelsen er at stien opp skal være farlig glatt, skriver Stavanger Aftenblad.

Stiftelsen pleier å organisere gruppeturer til platået på vanskelige dager. Nå er også dette tilbudet avlyst på grunn av den isete veien opp. Bilder fra stien tatt søndag viser at den er full av is, skriver NTB.

- Våre folk på parkeringsplassen vil opptre veldig bestemt når vi fra nå av advarer sterkt mot å gå opp dit, sier daglig leder Audun Rake i stiftelsen til Stavanger Aftenblad.

I Rogaland er det ikke vinterferie på skolene før neste uke, men en rekke andre fylker har vinterferie denne uka.

Ramlet utenfor kanten

Det har vært flere stygge ulykker ved Preikestolen de siste åra. I 2013 mistet en 25 år gammel spansk turist livet, da han falt utenfor kanten av Preikestolen-platået. Mannen skulle angivelig bare ta noen ekstra bilder da han falt utenfor kanten.

Ifølge avisa Strandbuen hørte reisefølget, som sto noen meter bortenfor, et plutselig skrik, men de så ingenting. Da de forsøkte å lete etter personen, fant de ham ikke.

- De hørte et skrik, og da de lette etter ham var han helt borte, sa Victor Jensen, operasjonsleder ved Rogaland politidistrikt, til Dagbladet den gang.

Preikestolen opplevde ny besøksrekord i 2016, og hjelpemannskaper i området har opplevd en økning i antall redningsoppdrag. Det har vært flere redningsaksjoner etter folk som rett og slett har blitt overrasket over vær og vind og regelrett gått seg bort.

I november i fjor gikk varslet derfor regionrådet i Ryfylke at de vurderer å ta i bruk ny teknologi, blant annet droner som kan bidra med nødhjelp, ved blant annet Preikestolen.

- Droner kan brukes til å overvåke og kontrollere store fjellområder mye raskere og mer effektivt enn folk til fots. Dette kan hjelpe til med å lokalisere savnede og droppe av utstyr, sier prosjektleder Ketil Barkved, som er regionutvikler i Ryfylke IKS til Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

De ser også på muligheten til å bruke droner til å fly inn alt fra fjellduker, varme klær og mat og drikke til folk som står fast i fjellene.

LEKER MED DØEN: Turisten fra Polen tar store sjanser når hun beveger seg så langt ut på Preikestolen. Hun forsto ikke faren før hun så klippet i etterkant. - Jeg oppfordrer andre til å være mer forsiktige. Video: Storyful / nadiavstheworld.com Vis mer

Må hjelpe et stort antall skadde

8. august i fjor møtte turistene på vei opp til Preikestolen alt annet enn norsk sommer på sitt beste. Det var under 10 grader, kraftig vind og regn. Turistene i ei gruppe ble så kalde og våte at de måtte hentes ned av Norsk Folkehjelp, og stien ble stengt en kort periode.

Per. 9. oktober samme år hadde Norsk Folkehjelp hatt 17 oppdrag i tilknytning til Preikestolen. Mens antallet som er savnet har sunket jevnt siden toppåret 2012, har antallet assistanseoppdrag, for eksempel for å hjelpe skadde eller kalde personer, økt markant siden i 2015, skrev Dagbladet i fjor høst (krever Pluss-abonnement).

- Med tanke på at nesten 300 000 besøker området i året, er det ingen krise eller uhåndterbar situasjon, sa Espen Brekke i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand, som er de som rykker ut når alarmen går på Preikestolen.

Stien ble bæsjet ned

Tall fra 2015 viser at mellom 3000 - 4000 skuelystne besøker turistmålet hver dag i sommerhalvåret, som utgjør nærmere 300 000 turister i året.

For å se Preikestolen må man gå en tur på fire kilometer, som tar cirka to timer opp og to timer ned. Mange tar også rastepauser underveis.

Da kan det oppstå naturlige behov.

Rake kunne i 2015 melde at det var et omfattende problem at turister gjorde sitt fornødne bak busker og trær på vei opp eller ned fra klippeutspringet.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

- Belastningen blir veldig stor - Folk går på do når de må, sånn er det overalt. Men her er det så mye folk, at belastningen blir veldig stor, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling