DRØMMEKROPPEN?  : Dersom du spiser ofte kan det være lettere å unngå såkalt overspising viser en ny studie. På denne måten kan du kanskje komme ett steg nærmere drømmekroppen. Foto: COLOURBOX
DRØMMEKROPPEN? : Dersom du spiser ofte kan det være lettere å unngå såkalt overspising viser en ny studie. På denne måten kan du kanskje komme ett steg nærmere drømmekroppen. Foto: COLOURBOXVis mer

Hold vekta i sjakk ved å spise ofte

Det er konklusjonen i en fersk studie.

(Dagbladet): Dersom du spiser ofte og lite, vil du legge på deg mindre enn hvis du spiser sjelden og mye. Det konkluderer forskeren Lorrene Ritchie ved Berkeley-universitetet i California i en ny statsfinansiert studie.

Studien har tatt for seg over 2100 amerikanske jenter over en periode på ti år. Deltagerne i undersøkelsen har jevnlig loggført sitt kosthold i perioden.

Jentene som spiste mer enn seks ganger om dagen økte sin såkalte BMI-indeks med 6,5 poeng i løpet av tiårs-perioden. Til sammenligning økte jentene som spiste tre ganger daglig eller mindre med 7,8 poeng.

- Studien bekrefter det vi som jobber med vekt og helse ser i praksis. De som spiser sjeldent og som kanskje hopper over frokost, har en tendens til å spise mye og usunt senere på dagen. De som tror de sparer kalorier ved å spise sjeldent, lurer seg selv, sier Cathrine Borchenius, ernæringsfysiolog ved bramat.no til Dagbladet.

- Unngår overspising Måltidsfrekvensen hadde også innvirkning på hvor mye jentene la seg ut ved midjen. De som spiste få måltider i døgnet økte midjen mest, ifølge rapporten. Det er også korrigert for andre faktorer som påvirker vekta, slik som tv-titting, trening og deltagernes utgangspunkt.

- Jeg tror også at den viktigste grunnen til at de som spiser ofte ikke går like mye opp i vekt, er at de ikke overspiser når de først spiser, sier Borchenius.

- Dette kan blant annet skyldes at et måltidsmønster med mange små måltider framfor få og store måltider, gir et jevnere blodsukker, noe som gir mindre søtsug og mindre risiko for å gå opp i vekt.

Det samme tror Alison Field, ernæringsfysiolog ved et barnesykehus i Boston.

- Dersom du spiser færre måltider om dagen er sjansen større for at du ender opp med å spise ekstremt store porsjoner, sier hun til Health24.com, som har gjengitt studien.

Mer fett Studien viser også at jentene som spiste sjelden fikk en høyere fettprosent på kroppen.

Ritchie, forskeren bak undersøkelsen, mener også at man ikke nødvendigvis må legge bort snaksen for å holde vekta i sjakk.

- Moderasjon ser ut til å være stikkordet. Jeg ville ikke hoppet over et måltid eller litt snaks for å unngå å legge på meg. Det ser ikke ut til å hjelpe, sier hun.

Borchenius bemerker også at det er en annen fordel ved å spise ofte - nemlig at man også forbrenner litt mens man spiser.

- Har du en viss mengde mat vil du også fobrenne litt mer hvis du fordeler den på fem måltider i stedet for to. Dette kalles for matens termiske effekt, men akkurat denne effekten har nok ikke like stor innvirkning på vekten, sier hun.