Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Syden på billigsalg

Hopp i havet i dette utrolig billige annerledes-landet

Annerledes charterland Albania er et spennende, annerledes og utrolig billig ferieland. 

FOR ET VANN: Ikke bare er det like varmt som i Hellas, vannet langs kysten sør i Albania er også like klart og rent. Foto: Gjermund Glesnes.
FOR ET VANN: Ikke bare er det like varmt som i Hellas, vannet langs kysten sør i Albania er også like klart og rent. Foto: Gjermund Glesnes. Vis mer

I feriebyen Saranda helt sør i Albania venter en opplevelse som er både annerledes og velkjent på samme tid.

Albania er nemlig Syden som vi kjenner det. Her finner du solsenger, strender og sol hele sommeren. Badevannet er like glassklart og herlig varmt som på de greske øyene eller i Kroatia. Og sjømaten er fersk og salaten like knasende sprø som i andre middelhavsland.

Som første turoperatør på stedet har Apollo kunnet velge først. Derfor ligger hotellene deres sentralt og holder overraskende høy standard.

Det gjør at Albania innfrir for solhungrige nordmenn på sommerferie.

Annerledes-land

FRA GAUSDAL TIL ALBANIA: Bare et kvarters kjøring sør for selve Saranda, ligger Ksamil med nydelige sandstrender. Adem Svirca og Vjosa Jakupi fra Gausdal nyter! Foto: Gjermund Glesnes.
FRA GAUSDAL TIL ALBANIA: Bare et kvarters kjøring sør for selve Saranda, ligger Ksamil med nydelige sandstrender. Adem Svirca og Vjosa Jakupi fra Gausdal nyter! Foto: Gjermund Glesnes. Vis mer

Samtidig er landet fortsatt noe helt for seg selv. Tross alt er det ikke mer enn 25 år siden det var et isolert diktatur og Europas svar på Nord-Korea.

Fortsatt er bilene eldre og restaurantene enklere enn vi er vant til. En del ting er også litt «røffere» og mindre tilrettelagt her enn andre steder.

– Mye er litt shabby her. Endel av gjestene våre reagerer litt på det de første par dagene. Men så tenker de ikke mer over det. Da bare stortrives de, forteller Apollos representant i Saranda, Alexandra Siekaniec.

Prisfest

Siden turisme er noe nytt, blir vi møtt med hjertelige smil – her har folk ennå ikke blitt lei av turister.

Den aller største gleden er likevel prisnivået. Albania er rett og slett skikkelig billig! Her kan du sette deg ned på akkurat den restauranten du vil og spise akkurat hva du lyster, uten å bekymre deg for feriebudsjettet.

En god middag for to koster rundt 100 kroner. Og en halvliter med øl godt under 10 kroner.

Så er også Albania blant Europas aller billigste ferieland.

Nysgjerrige

BILLIG: Et av Europas billigste ferieland er en fryd for lommeboka. Her kan du sette deg på en hvilken som helst restaurant og velge mat helt etter lysten, ikke etter hva det koster. Foto: Gjermund Glesnes
BILLIG: Et av Europas billigste ferieland er en fryd for lommeboka. Her kan du sette deg på en hvilken som helst restaurant og velge mat helt etter lysten, ikke etter hva det koster. Foto: Gjermund Glesnes Vis mer

Selv om Albania som charterdestinasjon har vært en suksess etter at Apollo lanserte det for to år siden, er det ikke akkurat snakk om masseturisme hit.

Ifølge Alexandra Siekaniec, er de som velger Albania ute etter noe litt annet enn de fleste charterturister. Det merker hun godt på informasjonsmøtet første dag etter ankomst.

– På mer etablerte steder er det bare noen få som kommer på møtet. Her kommer nesten alle for å høre om hvilke utflukter de kan dra på. De vil se ting, mens i Hellas er de mest ute etter å slappe av, sier hun.

Strandperle

En utflukt du bør ta, er en stranddag på Ksamil, en gruppe nydelige sandstrender et kvarters kjøring sør for selve Saranda.

Mens de fleste strendene langs rivieraen består av stein, er de i Ksamil dekket av myk og gyllen sand. I havet utenfor ligger et par små øyer som du kan ta båt til, mens flere koselige uterestauranter serverer lunsj.

– Et fantastisk sted! sier Adem Svirca (25) fra Gausdal, som nyter varmen sammen med kona Vjosa Jakupi.

De hadde egentlig tenkt å bli her i fire dager, men har nå bestemt seg for å forlenge oppholdet.

– Vi vil oppleve alt, og det er så mye å se, sier han.

EKTE VARE: Det er bare drøye 20 år siden Albania åpnet opp for turisme, og massene kommer fremdeles ikke. I Saranda får vi dermed innblikk i en «ekte» middelhavsby. Foto: Gjermund Glesnes
EKTE VARE: Det er bare drøye 20 år siden Albania åpnet opp for turisme, og massene kommer fremdeles ikke. I Saranda får vi dermed innblikk i en «ekte» middelhavsby. Foto: Gjermund Glesnes Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media