SPØKELSESHOTELL:  To jenter døde da Trudvang brant ned til grunnen i 1916. Siden skal de ha hjemsøkt stedet. Foto: TORBJØRN BERG
SPØKELSESHOTELL: To jenter døde da Trudvang brant ned til grunnen i 1916. Siden skal de ha hjemsøkt stedet. Foto: TORBJØRN BERGVis mer

Hører pianospill og barn som ler - tør du gå inn denne døra?

Sigrid Emilie og Aagot brant inne da de skulle redde katta.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

• Elleve andre spøkelsehoteller i Norge, se nederst i saken.

LARVIK (Dagbladet): Uforklarlige skritt, stemmer og lyder, skikkelser som går gjennom låste dører og ting som blir flyttet på uten at det har vært noen inne i rommet - i Norge finnes det en rekke hoteller der folk påstår å ha sett og opplevd mystiske ting.

Som her på Trudvang gjestegård utenfor Larvik sentrum. Både gjester og ansatte hører og ser mystiske ting med jevne mellomrom.

Springer og ler Folk har hørt barn som springer og ler, og pianospill i den gamle fløyen - selv om det ikke er noen der.

Ofte er to jenter blitt sett sittende under pianoet i «Den blå salen», forteller Marit Lovise Iversen.

Hun har skrevet bok om gjestegårdens dramatiske historie, som mange mener har satt sine spor.
   Brant til døde I 1916 brant Trudvang ned til grunnen. Kusinene Sigrid Emilie (9) og Aagot (4) Andresen feiret jul på gården sammen med familien. Juletrefesten fikk en brå slutt da treet tok fyr.

Alle kom seg ut, men de to småjentene sprang inn igjen for å lete etter katta. De kom aldri ut igjen.

PIANOSPILLING: Både gjester og ansatte sier de har sett to små jenter sitte under pianoet i Den blå salen. Foto: TORBJØRN BERG
PIANOSPILLING: Både gjester og ansatte sier de har sett to små jenter sitte under pianoet i Den blå salen. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Restene av de døde kroppene deres ble funnet i det ene soverommet i den gamle delen av huset. Siden skal de ha hjemsøkt stedet.

Resepsjonist Michael Hartvich tror de fleste gjestene synes det er ekstra spennende med hotellets spesielle historie. Men noen blir også vettskremte.

Skremte arbeidskar - Vi hadde en episode her for et par år siden, da en ganske staut arbeidskar som hadde gjort veiarbeid i området, skulle overnatte. Midt på natta kom han ned, likbleik. Han hadde våknet av at to jenter sto ved senga hans, sier Hartvich.

- Vi ga ham kaffe og fikk roet ham ned, og deretter gikk mannen opp på rommet igjen. Men etter bare ti minutter kom han løpende ned igjen. TV-en hadde slått seg av og på flere ganger, han nektet å være her lenger.

Hartvig har selv opplevd nærværet av de døde jentene.

- Jeg vasket etter et bryllup da jeg plutselig fikk et glass i hodet. Det føltes som om noen hadde kastet glasset mot meg. For hvor skulle det ha kommet fra? Hylla med rødvinsglass sto i skulderhøyde og ned - fire meter fra meg. Det var helt uforklarlig, sier han.

Uhyggestemning - Det er et faktum at man gripes av en uhyggestemning på bestemte steder. Når man går dypere inn i historien, viser det seg kanskje at det faktisk har hendt noe nifst der, sier folkloristen Ørnulf Hodne.

I boka «Mystiske steder i Norge» har han tatt for seg en rekke kjente spøkelsessteder i Norge.

- Man har aldri noe annet å forholde seg til enn det mennesker påstår at de har sett og hørt. Det dreier seg i stor grad om en muntlig tradisjon og vitnesbyrd fra et menneske - men pussig nok er det gjerne flere mennesker som har opplevd det samme, sier Hodne.

Han har ikke forsøkt å finne forklaringer på de overnaturlige fenomenene.

«Billige» forklaringer - Da havner man ofte i «billige» forklaringer - som at folk har hatt hallusinasjoner, har drømt eller er forutinntatt fordi flere har sett det samme før. Man ser helt bort fra den muligheten at det finnes noen som ser mer enn andre, sier han.

Kjell Arne Lie, leder i Norsk parapsykologisk selskap, tror at en del av overnattingsstedene bruker spøkelseshistoriene aktivt som ledd i markedsføringen.

- Det virker som om det er en større åpenhet for paranormale fenomener enn før. Det kan faktisk være et pluss for et hotell å kunne tilby folk denne typen opplevelser. Mange mennesker leter etter forklaringer på ting de selv har opplevd, sier han.

Her er flere spøkelseshoteller Dalen hotel «The English lady», en dame i grå kjole, viser seg på rom nummer 17. Det skal også høres barnegråt.

En kvinne ved navn miss Greenfield skal ha sjekket inn på hotellet seint på 1800-tallet. Ingen visste at hun var gravid.

Da kvinnen reiste, etterlot hun barnet i en eske på rommet. Hun ble seinere dømt og henrettet for barnedrap i England.

Sauda Fjord Hotel Her kan det høres skritt, lyder fra en spaserstokk og bevegelser om natta, særlig fra rom 314.

SKREV BOK: Marit Lovise Iversen har skrevet bok om Trudvangs dramatiske historie. Foto: TORBJØRN BERG
SKREV BOK: Marit Lovise Iversen har skrevet bok om Trudvangs dramatiske historie. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Lydene tilskrives en tysk oberst som tok livet av seg på hotellet for 50 år siden.

Han forlovet seg med en lokal kvinne, men var en stor flørt. Dette likte forloveden dårlig, så hun brøt med ham. Obersten hengte seg, 28 år gammel.

Tuddal Høyfjellshotell, Telemark Eierens bestemor er visstnok på hotellet fortsatt. Hotellgjester merker nærværet til den avdøde kvinnen på rommene sine og hører knirkelyder i trappa.

Mange har opplevd at hun rydder og passer på at de har dynene over seg.

Bestemora var en snill dame som bodde på hotellet til hun døde i 1976.

Elingaard herregård Birgithe Christine Kaas, tidligere husfrue på gården i Østfold, var en dominerende kvinne. Hun sto for byggingen av gården, som sto ferdig i 1749.

Skygger og parfymelukt skal være registrert enkelte steder i hovedfløyen.

Dører åpner og lukker seg, lys slår seg av på uforklarlig vis. Mange tror Birgithes ånd passer på huset.

Dr. Holms på Geilo «Den grå dame» tok livet sitt på rom 320 i mars 1926, etter å ha tatt mannen sin på fersken med en annen kvinne nettopp på rom 320.

FLERE GJENFERD: Flere har fortalt om en gammel dame som med jevne mellomrom blir sett øverst i trappa inne på gjestegården. Foto: TORBJØRN BERG
FLERE GJENFERD: Flere har fortalt om en gammel dame som med jevne mellomrom blir sett øverst i trappa inne på gjestegården. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Paret var nygift og hadde lagt bryllupsreisen til Geilo.

Gjester forteller om uforklarlige hendelser som møte med en festkledd kvinneskikkelse som plutselig forsvinner, lyder av svake skritt og møbler som flytter seg.

Utstein kloster Her vandrer «Den hvite dame» - Cecilie Widding Garmann, som døde i barselseng i 1759, 25 år gammel.

På dødsleiet lovet mannen aldri å gifte seg igjen. Det løftet holdt han i 20 år.

Under vielsen så mannen for seg Cecilie i et syn, falt i koma og døde sju dager seinere.

Hald Pensjonat På sommerpensjonatet i Mandal skal både gjester og personale ha hørt pianoet spille av seg selv.

Pensjonatet er også et internasjonalt skolesenter, og elever skal ha sett en munkeliknende skikkelse i andre etasje over peisestua.

Høyers hotell i Skien Ryktene skal ha det til at den avdøde krimforfatteren Sven Elvestad - best kjent under pseudonymet Stein Riverton - går igjen på rom 208.

I 1934 skulle han på pilegrimsreise. På veien stoppet han i Skien.

BYGD OPP IGJEN: Trudvang brant ned til grunnen i 1916. Foto: TORBJØRN BERG
BYGD OPP IGJEN: Trudvang brant ned til grunnen i 1916. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Båten ble forsinket, og neste dag ble han funnet død på rom 208.

Hotel union øye I «Det blå rommet» på hotellet i Møre og Romsdal høres fottrinn, gråt og slamring med dører.

Det skal visstnok være tjenestejenta Linda, som ikke finner ro fordi hun aldri fikk sin elskede Philip - en av keiser Wilhelms offiserer i 1890-åra.

Philip var nemlig gift hjemme i Tyskland, og fikk ikke skilsmisse. Han kastet seg på sjøen. Linda ble seinere funnet død i elva - kledd i brudestas.

Bårdshaug herregård Flere gjester har rapportert om at de har sett to damer gå igjen på herregården på Orkanger i Sør-Trøndelag.

Herregården fra 1860 var hjemmet til gründeren Christian Thams - arkitekt, minister, godseier og konsul - før det ble hotell.

Britannia hotell, Trondheim Både gjester og ansatte forteller om uforklarlige opplevelser.

Noen mener de har hatt besøk på rommet uten at personalet kan registrere at noen har låst seg ut eller inn med nøkkelkortet.

Andre forteller om energier i rommet, eller har sett skikkelser av menn, damer og barn.