Høres sunt ut, men helsekost er det ikke

Se hvilken havrekjeks som topper testen.

KANSKJE IKKE SÅ SUNN SOM DU TROR: Kornmo med brunost er en klassiker. Men heller ikke havrekjeks er helsekost som du bare kan spise fritt av. Foto: ERIK HELGENESET
KANSKJE IKKE SÅ SUNN SOM DU TROR: Kornmo med brunost er en klassiker. Men heller ikke havrekjeks er helsekost som du bare kan spise fritt av. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Havrekjeks høres sunt ut, og flere av dem er langt sunnere enn alle de andre typene kjeks som finnes i butikkhyllene.

Men heller ikke havrekjeks er helsekost som du bare kan spise fritt av.

Mange av dem inneholder mye sukker, fett og kalorier.

Greit med kjeks på tur Havrekjeks og annen kjeks er grei mat hvis du skal på fjelltur og trenger kjapp påfyll av sukker og kalorier.

En del av kjeksene i denne testen inneholder også en del fiber, noe som er bra fordi det gir langvarig metthet og energi.

Metter relativt dårlig Kornmo med brunost er en klassiker som mange barn og voksne liker.

Innimellom er det helt greit å spise, men mange har en tendens til å glemme at et par kjeks med brunost gir like mye kalorier (og mer sukker) enn en skikkelig brødskive med sunt pålegg.

Kjeks metter dessuten ikke særlig bra, noe som gjør at det er lett å spise både 4 og 5 kjeks mellom måltidene uten å tenke noe særlig over det.

Når en kjeks kan inneholde 70 kcal eller mer, kan det fort bli for mye kalorier i løpet av en dag.

Greit alternativ til barna Det å gi barna kjeks straks de kjeder seg eller er litt småsultne, er en uting.

Men en gang iblant kan kjeks være grei snacks på tur eller når man skal gi barna noe ekstra godt.

I slike tilfeller er mange av kjeksene i denne testen mye bedre alternativer enn mange av de andre typene som finnes i butikkhyllene.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet ulike havrekjeks som finnes i de største matvarekjedene.

For å gjøre en vurdering av kjeksene har vi sett på innhold av kalorier, sukker, fiber, protein og mettet fett.

Vi har latt innhold av fiber og sukker telle dobbelt, ettersom mange av oss får i seg for mye sukker og for lite fiber.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den kjeksen du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Korni Rug fullkornkjeks Testens vinner! Lite sukker og greit med fiber. Karakter: Produsent: O. Kavli AS Kornmo original Et greit alternativ. Ikke så mye sukker og mettet fett. Fiberinnholdet kunne vært høyere. Karakter: Produsent: Sætre AS Bixit fullkornsbar blåbær Bra med fiber, litt mer sukker enn vinneren. Greit alternativ på tur. Karakter: Produsent: Sætre AS Korni Sibas havrekjeks Lite fiber, men ok innhold av sukker. Karakter: Produsent: O. Kavli AS Bixit Havrekjeks original En del kalorier og nokså mye sukker. Karakter: Produsent: Sætre AS Sjokohavre Mye kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Freia AS Bixit, turbar sjokolade En del kalorier. Mye sukker. Karakter: Produsent: Sætre AS Bixit Søt havrekjeks sjokolade Mye kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Sætre AS Les mer på Bramat.no:
Derfor bør du planlegge treningsøktene
Kan man drikke rapsolje?
Derfor bør du spise rødbeter