Høres ut som et tordenskrall der fossen slipper seg 145 meter rett ned

Har lokket til seg folk fra hele verden i over 200 år.

VØRINGSFOSSEN (Dagbladet): Det høres ut som et evigvarende tordenskrall der vannmassene i Bjoreio slipper seg 182 meter rett ned i Måbødalen, 145 av dem i fritt fall. Buldringen er øredøvende.

Fra tidlig på 1800-tallet har Vøringsfossen og naturen i området lokket til seg turister fra hele verden, og i dag er den regnet som Norges mest kjente foss.

Kanskje fordi den er så lett tilgjengelig for folk i bil og buss på vei over Hardangervidda, der den ligger langs den nasjonale turistveien - riksvei 7 mot Norheimsund.

Fossesti De fleste som har stoppet opp, har nok latt seg imponere av Vøringsfossen fra utsiktspunktet «Fossetromma», ved Fossli hotell.

Men har du et par ekstra timer, går det også en merket sti litt lenger ned rett ved Måbøtunnelen, som tar deg helt inn i dalen slik at du kan beundre fossefallet med blikket rettet oppover.

Turstien sto ferdig allerede i 1872 da prins Oscar, seinere kong Oscar 2., besøkte Eidfjord.

Det eneste du behøver er gode fjellsko, litt varmt tøy og en vindtett jakke.

«FOSSETROMMA»: De fleste som har stoppet opp, har nok latt seg imponere av Vøringsfossen fra utsiktspunktet «Fossetromma», ved Fossli hotell. Foto: ROGER BRENDHAGEN
«FOSSETROMMA»: De fleste som har stoppet opp, har nok latt seg imponere av Vøringsfossen fra utsiktspunktet «Fossetromma», ved Fossli hotell. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Det blåser og er glatt, vått og kaldt der vannmassene ender fallet med et brak.

Du føler deg ikke så stor når du både ser og kjenner fossen på kroppen.

Men det får dere snakke om når turen er over. Innerst ved Vøringsfossen hører du ikke stort av hva turfølget sier uansett.

Tiltrekningskraft Fossene har uten tvil en enorm tiltrekningskraft på mennesker, mener Kristian Jørgensen, administrerende direktør i Fjord Norge - reisemålsselskapet for de fire Vestlandsfylkene.

SVANDALSFOSSEN: Svandalsfossen ligger kloss inntil fylkesvei 520 ved Sauda. Her kan du parkere bilen og gå rundt i bru- og trappeanlegget som ble bygget i forbindelse med Nasjonal turistvei i 2006. 
Fossen er 180 meter lang, og den øverste delen har et fritt fall på 40 meter. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SVANDALSFOSSEN: Svandalsfossen ligger kloss inntil fylkesvei 520 ved Sauda. Her kan du parkere bilen og gå rundt i bru- og trappeanlegget som ble bygget i forbindelse med Nasjonal turistvei i 2006. Fossen er 180 meter lang, og den øverste delen har et fritt fall på 40 meter. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- Fjordopplevelsen ville vært kraftig svekket uten fossene, sier han.

Det er nettopp fossene mange snakker om etter en tur i Fjord-Norge, og feriebilder tatt av turister i Norge har gjerne en foss i bakgrunnen.

Jørgensen ramser opp De syv søstre, Langfossen, Låtefoss, Steinsdalfossen og Mardalsfossen som viktige fosseattraksjoner.

MERKET STI: Det går en merket sti inn på nedsiden av Vøringsfossen. Kle deg godt og vær forsiktig. Det blir kjøligere, våtere og glattere, jo nærmere fossen du kommer. Foto: ROGER BRENDHAGEN
MERKET STI: Det går en merket sti inn på nedsiden av Vøringsfossen. Kle deg godt og vær forsiktig. Det blir kjøligere, våtere og glattere, jo nærmere fossen du kommer. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- De er spektakulære, særlig under snøsmeltinga. Folk synes det er et fabelaktig motiv, sier han.

Fosseforventning Han anslår at nærmere 80 prosent av de som har Norge som feriemål er opptatt av ren og uberørt natur, og de forventer å oppleve fosser.

Ikke minst handler det om å få kjenne på størrelsen, dramatikken, og hvor liten du er i forhold.

- Derfor er det viktig at vi har et perspektiv på hvilke fosser vi stenger av. Fossene er en vesentlig del av totalattraksjonen i Norge, sier Jørgensen.

LANGFOSS: Langs E134 i Åkrafjorden finner du Langfoss. I 2011 ble den kåret av CNN til en av de ti flotteste fossene i hele verden. Foto: ERIK KVALHEIM/SAMARBEIDSRÅDET FOR SUNNHORDLAND
LANGFOSS: Langs E134 i Åkrafjorden finner du Langfoss. I 2011 ble den kåret av CNN til en av de ti flotteste fossene i hele verden. Foto: ERIK KVALHEIM/SAMARBEIDSRÅDET FOR SUNNHORDLAND Vis mer

Norske fosser har 12 av de 20 øverste plassene på World Waterfall Databases (WWD) liste over høyeste enkeltfall.

Men om hvilken foss som virkelig er den høyeste, strides de lærde.

Det kommer helt an på definisjonen av en foss. WWD har Vinnufossen i Sunndal på topp med sine 865 meter.

Stillhet og ro Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er først og fremst opptatt av norske elver og fosser på grunn av artene som er avhengige av disse for å overleve.

LÅTEFOSS: Låtefossen ligger langs riksvei 13 i Oddadalen - «Fossenes dal». Fossen som har en fallengde på 165 meter har to løp og blir både kalt tvillingfossen og også kongen av fossene. Foto: ROGER BRENDHAGEN
LÅTEFOSS: Låtefossen ligger langs riksvei 13 i Oddadalen - «Fossenes dal». Fossen som har en fallengde på 165 meter har to løp og blir både kalt tvillingfossen og også kongen av fossene. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Men fossene er også viktig for mennesker:

- Jeg tror fossenes drønn oppfattes som stillhet og gir oss en indre ro som vi har behov for i dagliglivet, sier han.

Nå er Haltbrekken bekymret for det han mener er en omfattende småkraftverkutbygging. Stadig flere fosser havner i rør.

- Den norske vassdragsnaturen er unik i verdenssammenheng. Det er vår regnskog, sier han.

Turinspirasjon - Fosser er noe særegent som det ikke finnes maken til. Jeg har aldri opplevd at noen synes det er negativt å oppleve en foss. Derfor er det attraktivt å merke stier langs vassdrag, sier Oddvin Lund, fagsjef for naturforvaltning i Den norske turistforening (DNT).

I dag bruker Turistforeningen blant annet fossene for å inspirere nordmenn til å komme seg ut på tur, forteller han.

- Folk tar jo gjerne pausene sine ved en foss eller en elv når de går på tur, og de går gjerne litt ekstra for å komme fram dit, sier han.

Vær forsiktig Han tror det er kombinasjonen av det visuelle, samtidig som at fossene er mektige og representerer en villskap med naturkrefter som løper fritt, som gjør at folk oppsøker dem.

DE SJU SØSTRE: Fossen er en av de mest fotograferte fossene i Geirangerfjorden, og består av sju fossefall som slipper seg ut i fjorden ved den nedlagte gården Knivsflå.  Foto: PER EIDE/FJORD NORWAY
DE SJU SØSTRE: Fossen er en av de mest fotograferte fossene i Geirangerfjorden, og består av sju fossefall som slipper seg ut i fjorden ved den nedlagte gården Knivsflå. Foto: PER EIDE/FJORD NORWAY Vis mer

At det er sterke naturkrefter det er snakk om, gjør det også viktig å minne om at du må ta dine forholdsregler og være forsiktig når du ferdes i nærheten av fosser og vassdrag:

- Det er viktig å ha kunnskap og å vite hva du gjør. Faremomentene er umiddelbare om du trår feil, og det kan få store konsekvenser om det skjer noe. Så følg ditt eget kompetansenivå når du beriker livet ditt ved disse attraksjonene, råder fagsjefen.