Hotelldirektøren ble sjekket sju ganger på seks uker - nå har han fått nok

Og Terje får uventet hjelp fra næringsministeren.

MANGE BESØK: Branntilsyn, skjenkekontrollen, Mattilsynet, kontroll av elektrisk anlegg og vann- og avløpskontroll. Nå har direktør Terje Hansen ved Scandic Neptun i Bergen fått nok. Foto: Odd Roar Lange
MANGE BESØK: Branntilsyn, skjenkekontrollen, Mattilsynet, kontroll av elektrisk anlegg og vann- og avløpskontroll. Nå har direktør Terje Hansen ved Scandic Neptun i Bergen fått nok. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): I løpet av seks uker kom sju forskjellige tilsynsmyndigheter for å kontrollere at hotelldirektør Terje Hansen ved Scandic Neptun i Bergen hadde sakene i orden. Nå har den erfarne hotellmannen fått nok.

- Vi har ingenting å skjule og vil gjerne stille opp for både branntilsyn, skjenkekontrollen, Mattilsynet, ved kontroll av elektrisk anlegg, og vann- og avløpskontroll fra Bergen kommune og alle andre som vil sjekke at alt er på stell. Men sju kontroller på seks uker er svært arbeidskrevende for oss, sier Terje Hansen.

- Det må være mulig å samordne disse kontrollene, slik at de blir mer effektive og koster mindre. Og at både de seriøse og useriøse aktørene blir sjekket grundig. Den må være en større rettferdighet når det gjelder kontrollene, mener Neptundirektøren.

Uoversiktelig

Næringsminister Monica Mæland forstår Hansens frustrasjon, men understreker samtidig at tilsynsordningen er svært viktig for å drive god nok kontroll.

- Reiselivsnæringen berøres av i alt 18 ulike tilsyn. Tilsyn har stor samfunnsmessig betydning ved at de skal bidra til å sikre at lover overholdes, og målet med tilsynene er å forebygge avvik og dårlig praksis. Tilsynsorganene skal vurdere om veiledning og informasjon kan være mer hensiktsmessig enn kontroll og restriksjoner, sier næringsminister Monica Mæland.

GOD KONTROL: Gregory Suprunov på Cornelius på Holmen ved Bergen serverer Stian Espevoll og Mariell Sørheim. I framtiden kan det bli færre kontroller                    Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
GOD KONTROL: Gregory Suprunov på Cornelius på Holmen ved Bergen serverer Stian Espevoll og Mariell Sørheim. I framtiden kan det bli færre kontroller                    Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

Alle mann på plass

Hansen håper at han blir hørt, siden han er lei av all tida som går bort i kontrollene.

- I tillegg til meg så skal HMS-ansvarlige, verneombud og andre delta på kontrollene. I første runde skal et stort antall dokumenter legges frem. Og i ettertid er det gjerne krav om tilleggsdokumentasjon. Dette kommer på toppen av de strenge kontrollene som allerede gjennomføres i de seriøse hotellkjedene, sier Hansen.

Nå får han støtte fra NHOs reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold.

- Tilsynene må samordnes slik at det blir enklere for reiselivsbransjen, sier Krohn Devold.

- Jeg er enig

Og det er næringsminister Monica Mæland, som fredag la fram regjeringens nye reiselivsmelding i Tromsø, helt enig i.

- For at byrden ved tilsyn skal bli minst mulig for næringslivet, bør tilsynspraksisen koordineres og samordnes. Det enkelte fagdepartement er ansvarlig for styringen av sine tilsynsorgan. Per i dag er det lite kommunikasjon og samarbeid mellom tilsynene og de enkelte fagdepartementer, innrømmer Monica Mæland.

- Regjeringen satser på forenkling og digitalisering, for at bedriftene skal kunne bruke mindre tid på rapportering og oppfølging av regelverk, og mer tid på å skape verdier og arbeidsplasser, sier Mæland som forstår Terje Hansen frustrasjon.
- Dette er et viktig område for oss. Det skal bli enklere fremover, sier næringsministeren.

Vil ha kulturkalender for Norge

• For å legge til rette for økt samarbeid mellom kultur og reiseliv vil regjeringen opprette et samarbeidsråd for kultur og reiseliv etter modell fra Næringspolitisk råd for kulturell og kreativ næring.

• Etablere en nettbasert landsdekkende kulturkalender der alle aktuelle aktiviteter er med kan inngå i Visit Norways løsninger.

• Samarbeid mellom de kulturelle og kreative næringene og aktører i reiselivsnæringen gir muligheter for økt publikumstilfang til kulturelle arrangementer. Og dette gir et større mangfold av opplevelser i reiselivsnæringen.

(Fra Stortingsmeldingen Opplev Norge - unikt og eventyrlig)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer