Høy bensinpris mer effektiv enn fartsbøter

For å stoppe råkjørere, ifølge britisk studie.

MINDRE REDDE FOR POLITIET: 13 prosent av deltakerne i den britiske undersøkelsen oppga at de holdt fartsgrensen i frykt for trafikkontroll eller fotobokser. Arkivfoto: SCANPIX
MINDRE REDDE FOR POLITIET: 13 prosent av deltakerne i den britiske undersøkelsen oppga at de holdt fartsgrensen i frykt for trafikkontroll eller fotobokser. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

|||• Bli med og stem på Årets bil!

 (Dagbladet): Uventede kontroller, fotobokser og høye bøter er alle virkemidler som skal sørge for at bilførere holder fartsgrensen.

Men det er en annen faktor som er langt mer effektiv for å hindre råkjøring - høye drivstoffpriser, i alle fall hvis man skal tro britiske RoadPilot.

Selskapet spesialiserer seg på fotoboksvarsling og har spurt en rekke britiske bilister blant annet om de bryter fartsgrensen, ifølge Telegraph.

Setter ned farta Nesten halvparten av de spurte oppga at de har satt ned farta de siste tolv månedene på grunn av de økte bensin- og dieselkostnadene og ikke fotobokser eller frykten for fartsbøter.

Ifølge The Automobile Association hadde Storbritannia Europas nest høyeste dieselpriser i oktober, slått bare av Norge.

- Kostnader ved å fylle opp tanken ser for de fleste ut til å være et mer effektivt hinder mot råkjøring enn sjansen for å få bot, kommenterer RoadPilots direktør James Flynn til Telegraph.

- Det å kjøre bil er en svært viktig del av livet for mange briter, men det er tydelig at mange bilførere nå føler de økonomiske konsekvensene av høyere drivstoffpriser og gjør det de kan for å redusere de månedlige utgiftene, fortsetter han.
Miljøfokus Bilindustrien har de siste årene fokusert sterkt på miljøvennlige modeller.

Også bilførerne er opptatt av miljøaspektet, bekrefter undersøkelsen.

Ti prosent av de spurte oppga at de forsøker å kjøre både saktere og smartere for å få ned utslippene.

De fleste som deltok i undersøkelsen var klare på at drivstofforbruk og utslipp var viktig ved valg av ny bil.

- Det virker som om dagens bilister er mer opptatt av sine kjøreferdigheter enn tidligere. Som et resultat av dette, har gjennomsnittsfarten begynt å gå ned, noe som bidrar til bedre trafikksikkerhet.