Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Høydeskrekk? Da bør du kanskje unngå disse attraksjonene

GIKK EN TUR PÅ STIEN: I Hunan-provinsen i Kina kan du gå en sti litt utenom det vanlige. Denne plattform-stien er 1,6 kilometer lang og befinner seg høyt oppe i Tianmen-fjellene, også kalt «porten til himmelen». For å komme deg hit må du ta verdens lengste taubane - 14 kilometer lang. Her får du virkelig testet høydeskrekken. Foto: NTB Scanpix
GIKK EN TUR PÅ STIEN: I Hunan-provinsen i Kina kan du gå en sti litt utenom det vanlige. Denne plattform-stien er 1,6 kilometer lang og befinner seg høyt oppe i Tianmen-fjellene, også kalt «porten til himmelen». For å komme deg hit må du ta verdens lengste taubane - 14 kilometer lang. Her får du virkelig testet høydeskrekken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Singapore har myndighetene laget en park i nærheten av havneområdet for å myke opp med et grønt innslag i byens ellers så mektige glass- og betongjungel.

Garden Bay heter den og er blitt mektig populær, ikke minst blant tursitene.

I parken er blant annet disse kunstige «trærne» plassert. Besøkende kan gå på den høythengende broa mellom dem og beskue parken, og alle hagene som er anlagt i den gjennom glassbunnen på brua.

SPEKTAKULÆR GLASSBRU: I Singapore er disse installasjonene i havneområdet blitt en stor attraksjon. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SPEKTAKULÆR GLASSBRU: I Singapore er disse installasjonene i havneområdet blitt en stor attraksjon. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Rå glassveranda

443 meter rager Wills Tower i Chicago over bakken. Det gjør den til USAs nest høyeste skyskraper.

...103 floors up and a glass ledge! hola! 🔝💕🙌✨🏢👊😻👣 #ehratheexplorer #lakwachehra

Et innlegg delt av Ehra Madrigal (@iamehramadrigal)

Tar du heisen til 103. etasje, kan du kjøpe billett til det som sannsynligvis er verdens mest spektakulære glassveranda. Derfra får du en fantastisk utsikt over metropolen, og ganske sikkert også litt kribling i magen.

Er været bra, kan du faktisk se over fire delstater herfra. Sikten skal være over 30 kilometer, og du ser hele byen i et fulgeperspektiv.

Over 1,7 millioner mennesker besøker Wills Tower hvert år, men langt fra alle våger seg ut i det spektakulære glassburet for å kikke ned på asfalten på Wacker Drive 412 meter langt der nede.

Verdens lengste glassbru

LANGT NED: Da verdens lengste glassbru åpnet i Kina i fjor, ble den så populær at den måtte stenges igjen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LANGT NED: Da verdens lengste glassbru åpnet i Kina i fjor, ble den så populær at den måtte stenges igjen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

I Zhangjiajie i Hunan-provinsen i Kina åpnet verdens lengste glassbru i fjor. Brua, som strekker seg over en naturskjønn canyon der du blant annet kan se ned på Sancha-elva, er 530 meter lang og seks meter bred.

Ned til bakken er det 380 meter på det meste. Brua ble så populær at den ble stengt ikke lenge etter åpningen. Nå er den åpen for skuelystne igjen, men det er innført restriksjoner på hvor mange som får gå på brua med glassbunn samtidig.

Himmelvandring i Alpene

EVENTYRLIG UTSIKT: I dette glassburet på fjellet Aiguille du Midi i de franske alpene, er det 1000 meter mellom glassgolvet og bakken under deg. Foto: NTB Scanpix
EVENTYRLIG UTSIKT: I dette glassburet på fjellet Aiguille du Midi i de franske alpene, er det 1000 meter mellom glassgolvet og bakken under deg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alpene er spektakulære i seg selv, men enda mer spektakulær blir fjellkjeden om du ser den fra oven.

Det kan du faktisk gjøre, om du tar turen opp til det 3842 meter høye fjellet Aiguille du Midi (slapp av, det går heis) utenfor Chamonix i Frankrike.

Der oppe er det satt opp et glassbur som er bygget ut av fjellet, og som gir deg en eventyrlig utsikt over deler av de franske alpene.

Her føler du bokstavelig talt at du står i fri luft. Og er du høyderedd bør du kanskje ikke kikke ned i glassgulvet. Det er 1000 meter ned til bakken.

For nybegynnere

TYSK UTSIKT: I mai i år åpnet denne glassbrua ved Sonnenstein i Tyskland. Foto: NTB Scanpix
TYSK UTSIKT: I mai i år åpnet denne glassbrua ved Sonnenstein i Tyskland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I Tyskland åpnet det ei glassbru ved Sonnenstein i Thüringen i mai i år.

Området er populært for utflukter og turgåere, og ute på den 14 meter lange brua får du en fantastisk utsikt over det nydelige tyske landskapet.

Grand Canyon

GOD UTSIKT: Hesteskobrua over Grand Canyon i USA. Foto: NTB Scanpix
GOD UTSIKT: Hesteskobrua over Grand Canyon i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også verdensberømte Grand Canyon i Arizona, USA, har sine utfordringer om du sliter med høydeskrekken.

Det kan være ille nok å stå på kanten av fjellet, og enda verre blir det garantert om du beveger deg ut på glassbrua ved Eagle Point som ble åpnet i 2007.

Den hestesko-formede brua strekker seg 21 meter ut fra fjellveggen og ser du ned, møter ikke blikket fast grunn før etter 1200 høydemeter.

Og skulle du være redd for at brua ikke tåler vekten om det skulle være mange mennesker der samtidig, kan du ta det med ro. I følge konstruktørene skal den tåle vekten av 70 jumbojeter.

Henger høyt

Denne brua har riktignok ikke glassbunn, men er spektakulær nok likevel. Da den ble åpnet i 2004 var «Himmelbrua» i Langkawi-provinsen i Malaysia verdens lengste buede hengebru.

VERDENS HØYESTE: Verdens høyeste bru, Beipanjiang, er nå åpnet i sørvestlige Kina. Brua henger nesten 570 meter over dalen under. Arbeidet med brua begynte i 2011. Video: NTB Reuters Vis mer

Brua er bygget på toppen av Machinchang-fjellet, og er 125 meter lang. Den er forankret i en eneste påle, og henger opptil 100 meter over bakken. 250 mennesker har anledning til å være på brua samtidig.

De som får sjansen, vil få en unik utsikt over den uberørte jungelen i dette fjellområdet.

HØYT HENGER DE: Denne hengebrua i Langkawi i Malaysia er verdens lengste hengebru med sving. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HØYT HENGER DE: Denne hengebrua i Langkawi i Malaysia er verdens lengste hengebru med sving. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

I Norge

VIA FERRATA: Du er høyt over bakken også i Norge. Her fra Loen. Foto: Rommy Baade / Loenactive
VIA FERRATA: Du er høyt over bakken også i Norge. Her fra Loen. Foto: Rommy Baade / Loenactive Vis mer

Strengt tatt behøver du verken reise til Kina, USA eller Malaysia for å få testet den eventuelle høydeskrekken din. Det holder med en tur til Vestlandet.

Den populære Via Ferrata-ruta i Loen for eksempel, byr på ei hengebru som virkelig får fart på adrenalinet, særlig om det blåser litt.

Også utsiktspunktet Stegastein som ruver over Aurlandsfjorden kan få pulsen til å hamre litt kjappere.

Eller hvorfor ikke prøve en tur over Besseggen?

Det er høyt nok for svært mange av oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!