Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Høysesong for elgpåkjørsler

Det er store forskjeller i både tid og sted, men nå er det farligst.

MÅNE OG MÅNED: I januar, og når det er fullmåne, er skogens konge farligst. (Fotomontasje: ) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/SCANPIX
MÅNE OG MÅNED: I januar, og når det er fullmåne, er skogens konge farligst. (Fotomontasje: ) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/SCANPIX Vis mer

Dinside Om du gjerne vil krasje med en diger elg, bør du ta deg en kjøretur utenfor tettbygd strøk i Hedmark nå en månelys kveld.

Dette er nemlig den farligeste tiden for både elg og bilister, og Hedmark som er fylket med flest uønskede møter mellom menneske og dyr.

Lyset fra månen bidrar til at elgen er mer aktiv enn vanlig, og januar er den måneden da de fleste elgpåkjørsler finner sted. Risikoen er aller størst ved kombinasjon av fullmåne og klar himmel.

Se hvor fort elgen kommer ut i veien

Senk farten Tryg Forsikring sa i en pressemelding på denne tiden i fjor at det er helt tydelige sammenhenger mellom ulykker og årstid, der vinterhalvåret og januar er risikosesong.

Og faren skal være aller størst i sammenheng med soloppgang og solnedgang. Rådet til dem som skal ut på veiene vinterstid er derfor enkelt:

Elgen kommer brått på, og da vil farten være avgjørende. Sett ned hastigheten i områdene hvor du vet elgen ferdes — og ta hensyn til skiltingen!

Nå skal laser avsløre elgen

Her er faren størst Det er Hedmark som er mest utsatt for elgulykker, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Og mens det kryr av elger over veiene i dette fylket, er det så og si elgfritt andre steder. I Sogn og Fjordane ble ingen elger drept av påkjørsler sist sesong.

Selv om elg er det som utgjør størst fare for bilister, blir det også drept svært mange andre dyr. For eksempel ble det sesongen 2013/14 drept totalt 2.237 elg av bil eller tog, mens hele 4.059 rådyr måtte bøte med livet.

På samme måte som at Hedmark topper statistikken for elgpåkjørsler, så ligger Østfold på toppen, med god margin, for påkjørsler av rådyr.

Derfor går det galt når vi krasjer med elgen

Her er antall drepte elg av bil eller tog etter fylke, sesongen 2013/2014. Til sammenligning står tall fra 2010/2011 i parentes:
Hedmark - 340 (467) Nordland 241 - (432) Nord-Trøndelag - 137 (339) Sør-Trøndelag - 61 (168) Oppland - 127 (167) Akershus - 97 (148) Buskerud - 87 (128) Telemark - 48 (117) Troms - 69 (87) Østfold - 62(57) Aust-Agder - 45 (43) Finnmark - 11 (33) Vest-Agder - 6 (23) Møre og Romsdal - 5 (10) Vestfold - 15 (9) Hordaland - 2 (5) Oslo - 2 (3) Rogaland - 3 (1) Sogn og Fjordane - 0 (0)
(Kilde: SSB)

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

FARLIG: Elgen er pen å se på, men lei å få inn i bilen. 1-2 personer dør årlig som følge av elgpåkjørsel.
FARLIG: Elgen er pen å se på, men lei å få inn i bilen. 1-2 personer dør årlig som følge av elgpåkjørsel. Vis mer