Spilltestere:. Dagbladet tester brettspill. F.v. Martin Bergesen, Sigrid Hvidsten, Pål Nordseth og Eirik Alver.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Spilltestere:. Dagbladet tester brettspill. F.v. Martin Bergesen, Sigrid Hvidsten, Pål Nordseth og Eirik Alver. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Høyt spill i hjemmet

Romjulstid er byttetid - hva med å bytte bøkene du fikk to og tre av i et gammeldags brettspill?

Vi er midt i den søte romjulstid, en tid for kos og fråtsing. Men når du blir lei av å spise sjokolade og å se på tv — hva med å finne på noe aktivt sammen med familie og venner? Dagbladet har spilt seg gjennom en bunke aktuelle spill. Ikke slike som krever både elektrisitet, skjerm og harddisk, men håndfaste spill i hundre prosent 3D. Monopol og Scrabble er alltid vinnere, men det finnes andre og nyere titler på markedet. Hvis du fikk tre eksemplarer av Knausgårds siste, eller likevel ikke er så opptatt av «Hel ved» som et familiemedlem trodde: Hva med å bytte bøkene i noe som er både sosialt, utfordrende og morsomt?

UBONGO 3D

Terningkast: 6 Deltakere: 2-4
Alder: 8+

Tidsforbruk: 30 min.

Dette er det foreløpig siste i den prisbelønte Ubongo-serien, en type spill som er blitt sammenliknet med Tetris, der målet er å få biter til å passe sammen på kortest mulig tid. Det som er nytt denne gangen er at du i stedet for pappbiter, bruker treklosser — og må tenke i både høyde, bredde og dybde. Altså i tre dimensjoner. Det føles ganske krevende, nesten umulig i starten, men etter hvert går det greiere. Tilfredsstillelsen når du får bitene til å passe sammen slik de skal i løpet av den ekstremt korte tiden det tar sanden i timeglasset å forflytte seg, og innkasserer en liten edelstein i plast som belønning — er nesten ubeskrivelig. Mange, mange timer med hjernetrim og prøving og feiling. En garantert vinner for deg som liker å ha litt å pusle med

Vinnerspillet: Dagbladets spillpanel likte Ubongo  best.
Vinnerspillet: Dagbladets spillpanel likte Ubongo best. Vis mer

ULURU

Terningkast: 5
Deltakere: 2-4
Tidsforbruk: 30 min.

Hver kveld sirkler det åtte fugler rundt Australias hellige fjell, Uluru, og forsøker å finne den beste vagleplassen. Som enhver ungdomsskoleklasse har fuglene ulike ønsker om hvem de vil sitte ved siden av og hvor de vil være. Utfordringen i spillet blir dermed å prøve å oppfylle disse ønskene på best mulig måte innen timeglassanden renner ut. Dette gjøres ved hjelp av en slags «ønskekort», der hver fugl uttrykker sitt ønske, og spillerne ommøblerer spillbrettene etter dem. Det høres kanskje litt komplisert og abstrakt ut, men når timeglasset snus blir man kjapt oppslukt av plassering, ommøblering og hvordan i all verden man skal få til å flytte den røde fuglen på motsatt side av den gule fuglen når den svarte fuglen også vil være der. Heseblesende, utfordrende og utrolig artig.

FRESKO

Terningkast: 4 Deltakere: 2—4
Tidsforbruk: Cirka halvannen time.

Terningkast 5: Uluru.
Terningkast 5: Uluru. Vis mer

Der andre brettspill kan handle om å finne skjulte diamanter, redde befolkningen på Atlantis fra å synke i havet eller banke aksemaktene på slagmarken, handler dette om å male taket. Male taket! Riktignok i et italiensk rennessansekapell, og helst i tide før paven kommer på visitas, men noe sier oss at det skal godt gjøres å selge inn dette konseptet til tiåringer med begrenset entusiasme på historiefagets vegne (og som er vokst opp med actionfylte dataspill). Aksepterer du først premisset, og pløyer deg gjennom det forbilledlig illustrerte regelheftet, har du imidlertid mye å glede deg til. Som i andre gode strategispill må du kalibrere hjernens evne til å tenke i komplekse beslutningsmodeller, holde orden på en rekke parametre og tenke mange trekk framover. Maling skal kjøpes og blandes, malerlærlingene skal vekkes om morgenen, settes i arbeid og underholdes på kvelden. Har du minst ett familiemedlem som leser Umberto Eco, drikker Sangiovese og drar på kulturferier, er spillvalget med andre ord gitt. Mindre italofile vil kunne glede seg over fine illustrasjoner og humre mildt av den ukuelige troen på egne pedagogiske evner som må ligge bak utviklingen av et intrikat, detaljert brettspill om freskomaling i seinmiddelalderen.

SUPER CIRCLES

Terningkast: 3 Deltakere: Hvor mange som helst.
Tidsforbruk: Tre til fem minutter per runde.

Her har du et spill der en åtteåring med litt trening vil kunne vinne over onkel, selv om sistnevnte legger ned en helhjertet innsats. Det er dessuten så enkelt at du knapt behøver femten sekunder for å lære reglene. Spillerne fordeler 73 kort mellom seg, og hvert kort har fire sirkler i varierende farger. Så gjelder det å holde oversikt over egen beholdning, og finne kortet på hånda som tilsvarer en av sirklene på kortet som til enhver tid ligger øverst på bordet. I stedet for å vente på tur, skal du klaske kortet i bordet så snart du ser en match, og vinneren er den som først går tom. Med andre ord blir du belønnet for konsentrasjon, hukommelse og — kanskje aller mest — kjappe hender. Heseblesende og repetitivt etter en stund, men høy spenning og energisk moro så lenge det varer.

TABLE CURLING
Terningkast: 5
Deltakere: 2—8
Alder: 7+
Tid: 20 min.

Aftenposten har allerede rullet terningkast seks for dette spillet, som rett og slett er en litt forenklet og svært krympet utgave av ordinær curling. Presisjon og teknikk er helt avgjørende — i tillegg til konsentrasjon, selvfølgelig. Det siste viste seg å være vanskelig etter hvert som engasjementet blant deltakerne steg. Ikke et brettspill i ordets strengeste forstand, men morsomt tidsfordriv for hele familien. Ja, for her er alder og livserfaring på ingen måte avgjørende. Da yngstemann foreslo barna mot de voksne, tenkte jeg «ok, du ba om det» — for så å gå på et sviende nederlag. Et spill der de aller eldste og yngste kan utfordre hverandre, og der utfallet ikke er gitt i utgangspunktet.
DOMINION

Terningkast: 2
Deltakere: 2-4
Tidsforbruk: 30 min.
I dette strategiske kortspillet har hver spiller sitt eget kongerike som skal bygges opp med ulike typer kort. Du har f.eks. herregårdskort, og kjøper kort som Rådssal og Kapell og Rikskansler i bytte mot kort som representerer kobber, sølv eller gull. Ulike kort har ulike poeng og endrer mulighetene dine til å spille kortene du har på ulike vis. Målet er å samle opp så mange kort med så bra poengsum som mulig. Muligens. De innfløkte Joker Nord-aktige reglene er cirka sånn her: «Finn kastebunken i trekkebunken med mindre et kort har endret reglene og du kan speilvende bunkebunken.» Slik fortsetter det over mange sider. Kortene er dessuten stygge som juling. Kanskje det skjuler seg et fantastisk strategispill et sted inni her, men livet er for kort til å grave det ut.

DEN FORBUDTE ØYA

Terningkast: 3 Deltakere: 2-4
Alder: 10+
Tid: 20 — 30 min.

Åneiognei! Vi må redde de fire hellige skattene før den forbudte øya synker i havet og alle er fortapt! I motsetning til tidligere Atlantis-spill handler det her ikke om å redde seg selv, men å redde alle. Dette er med andre ord et samarbeidsspill, der man kjemper mot spillet i seg selv. Mens øya sakte, men sikkert synker i havet, skal spillerne samle nok kort til å kunne redde skattene og til slutt stikke av med helikopter(!). Nå er det riktignok artig med Indiana Jones-aktig tematikk, men uten konkurranseinstinktelementet er det også litt vanskelig å virkelig involvere seg. Å kjempe mot det uunngåelige kan være nervepirrende, samtidig skal man skal være ekstrem spillentusiast for å ville spille når man ikke har mulighet til å slå motstanderne ned i støvlene.

BEZZERWIZZER FAMILIE

Terningkast: 4 Deltakere: 2+
Alder: 8+
Tid: 45 min.

Problemet med kunnskapsspill er at de ofte ekskluderer når det kommer til alder og erfaring. Enten er det for vanskelig for familiens tiåring, eller så er det for lett for familiens førtiåring. Bezzerwizzer har tatt denne utfordringen på alvor, og har faktisk klart å lage et spill som funker for alle. Man blir blant annet testet i logikk, hukommelse, kunnskaper og musikalitet. Og der kunnskapsspørsmålene kanskje kan være litt enkle for de eldre, er det desto mer kinkig å spille Aquas «Barbie Girl» på zylofon eller memorisere detaljer fra fortellinger som blir lest høyt. Her kan man med andre ord bli slått av en tiåring — uten at det blir pinlig.

KALEIDOS

Terningkast: 5 Deltakere: 2-12
Alder: 10+
Tidsforbruk: 45 min.

Terningkast 4: Fresko.
Terningkast 4: Fresko. Vis mer

Det handler om fantasi. Om assosiasjonsevne. Og om tempo. I Kaleidos handler det om å se på bilder, ekstremt detaljrike og til dels surrealistiske bilder, og så innen avgrenset tid finne flest mulig objekter som begynner på en gitt bokstav. Det høres kanskje ikke så veldig spennende ut, og det var en viss skepsis å spore før start, spesielt blant de yngste deltakerne. Men dette forsvant allerede i første runde. Vi ble også imponert over hvor stort spillet faktisk er. Her er det virkelig bare ens egen fantasi som setter grenser. Tidsfaktoren skaper spenning og man må faktisk bruke de små grå ganske aktivt for å hevde seg her. En vinner for deg som allerede er flink til å tenke utenfor boksen — eller ønsker å bli flinkere til det.

EGO

Terningkast: 5 Deltakere: 2-6
Alder: 15+
Tidsforbruk: 20—60 min.

«Hvem er du?» spørres det på pakken. Tja, si det. Etter å ha spilt dette spørrespillet noen ganger er jeg sannelig ikke sikker på hvor godt jeg kjenner meg sjøl. Eller riktigere: Hvor godt andre kjenner den jeg tror er meg. Og hvor godt jeg kjenner andre som jeg trodde jeg kjente. Innviklet? På ingen måte. Ego er et spill der du ved å svare på spørsmål av typen «Hva synes du om Boybands?» eller «Hvem blir du oftest misunnelig på?». Tre alternativer blir oppgitt, her henholdsvis A: Elsker dem, B: Bryr meg ikke om dem, C: Hater dem, eller A: Rike personer, B: Pene personer, C: Kloke personer. Så skal motspillerne dine gamble ved hjelp av sjetonger på hva du vil svare. Hvis svaret skaper konsensus får begge parter gevinst, hvis feil — er det duket for mye diskusjon. «Nei, det mener du ikke!», var en replikk som dukket opp veldig mange ganger utover kvelden. At dette er et engasjerende spill, er det ingen tvil om. Det framkaller også lett mye latter, så som selskapsspill er Ego absolutt vellykket.

Terningkast 3: Super Circles.
Terningkast 3: Super Circles. Vis mer
Terningkast 5: Table curling.
Terningkast 5: Table curling. Vis mer
Terningkast 2: Dominion.
Terningkast 2: Dominion. Vis mer
Terningkast 3: Den forbudte øya.
Terningkast 3: Den forbudte øya. Vis mer
Terningkast 4: Bezzerwizzer Familie.
Terningkast 4: Bezzerwizzer Familie. Vis mer
Terningkast 5: Kaleidos.
Terningkast 5: Kaleidos. Vis mer
Terningkast 5: Ego.
Terningkast 5: Ego. Vis mer